«Ψηφιακό κράτος πρόνοιας»: Οι Big Tech εταιρείες στοχεύουν, επιβλέπουν και τιμωρούν τους φτωχούς

Τα έθνη σε ολόκληρο τον κόσμο «σκοντάφτουν σαν ζόμπι σε μια ψηφιακή δυστοπία της ευημερίας», στην οποία χρησιμοποιούνται η τεχνητή νοημοσύνη και άλλες τεχνολογίες στοχεύοντας, επιτηρώντας και τιμωρώντας τους φτωχούς ανθρώπους. Αυτή είναι η δήλωση του Philip Alston, εισηγητή του ΟΗΕ για την ακραία φτώχεια.

Ο Alston έχει ερευνήσει και καταλήξει σε μια δυσοίωνη αναφορά για τον τρόπο με τον οποίο οι νέες ψηφιακές τεχνολογίες φέρνουν επανάσταση στην αλληλεπίδραση

μεταξύ κυβερνήσεων και των πιο ευάλωτων στην κοινωνία. Σε αυτό που αποκαλεί άνοδο του «ψηφιακού κράτους πρόνοιας», με δισεκατομμύρια δολάρια δημόσιου χρήματος να επενδύονται σε αυτοματοποιημένα συστήματα, που αλλάζουν ριζικά τη φύση της κοινωνικής προστασίας.

Οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο επενδύουν δισεκατομμύρια δολάρια στην ψηφιοποίηση και σε λογισμικά τεχνητής νοημοσύνης, τα οποία αλλάζουν πλήρως τον τρόπο με τον οποίο οι πολίτες έρχονται σε επαφή με τις δημόσιες υπηρεσίες και το κοινωνικό κράτος, εις βάρος όμως των πολιτών.

Η έκθεση του Alston σχετικά με τις δραματικές αλλαγές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παρουσιάζεται στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την Παρασκευή. Αναφέρει ότι η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει σημαντικά τη ζωή των μειονοτήτων, αλλά προειδοποιεί ότι αυτή η ελπίδα χάνεται στο πλαίσιο της συνεχούς προσπάθειας για μείωση του κόστους και αύξηση της αποδοτικότητας.

Τα αυτοματοποιημένα συστήματα κοινωνικής πρόνοιας


Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα