Ρίγκου: «Ο ΑΜΑ ταυτίζεται με αξίες οικουμενικές, πανανθρώπινες και βαθιά ευρωπαϊκές»

Ο ΣΕΓΑΣ είχε την τιμή να έχει στην πρώτη συνέντευξη Τύπου για τον φετινό ΑΜΑ την επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα , κυρία Νιόβη Ρίγκου, η οποία παρουσίασε για πρώτη φορά το σακίδιο στο κοινό στις 3 Οκτωβρίου και είχε αναφέρει τα εξής:

«Είναι εξαιρετική χαρά που για πρώτη φορά, η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής γίνεται κοινωνός αυτής

της μεγάλης γιορτής, του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας. Η Ευρώπη αναγνωρίζει τον εαυτό της μέσα από τα ιδεώδη του Μαραθωνίου. Ο Μαραθώνιος δεν είναι απλός αγώνας δρόμου. Είναι ένας αγώνας αντοχής που συνδέθηκε με φιλειρηνικά κινήματα και συμβολίζει τη νίκη της Δημοκρατίας. Ο Μαραθώνιος πραγματώνει την επιταγή “αθλητισμός για όλους”, στοιχείο άρρηκτα συνδεδεμένο με τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής.

Στηρίζουμε τον Μαραθώνιο ώστε να είναι μια «πράσινη διοργάνωση». 65.000 τσάντες από αποκλειστικά ανακυκλωμένο υλικό θα διατεθούν σε όλους τους συμμετέχοντες με τεράστιο όφελος από τη μείωση του οικολογικού αποτυπώματος – εξοικονομήθηκαν 12 τόνοι πλαστικού. Επίσης, στηρίζουμε ενεργά το πρόγραμμα ανακύκλωσης αθλητικών παπουτσιών. Αυτές οι δράσεις είναι απόλυτα εναρμονισμένες με τις κατευθύνσεις της ευρωπαϊκής πράσινης συμφωνίας που έχει ως στόχο να γίνει η Ευρώπη η πρώτη ουδέτερη ήπειρος μέχρι το 2050».

Η κυρία Ρίγκου παραχώρησε μία εκτενέστερη συνέντευξη για την ιστοσελίδα του ΣΕΓΑΣ στην οποία αναφέρεται στους λόγους που οδήγησαν σε αυτή τη νέα συνεργασία, στην αναγκαιότητα παρόμοιων δράσεων που εναρμονίζονται με τις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας αλλά και τα πανανθρώπινα μηνύματα που κρύβονται πίσω από τον ιστορικό ΑΜΑ:

Τι ήταν αυτό που ώθησε την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα να εμπλακεί με τον ΑΜΑ κα να ξεκινήσει συνεργασία με τον ΣΕΓΑΣ;

Ν.Ρ: «Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας είναι ένας έναν αγώνας ύψιστης συμβολικής σημασίας για την χώρα μας, την Ευρώπη και όλο τον κόσμο. Αν και η Αντιπροσωπεία έδινε το παρών με συνάδελφους που έτρεχαν κάθε χρόνο, η ιδέα να συμμετάσχουμε ενεργά στην διοργάνωση του ΑΜΑ γεννήθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση των 40 χρόνων του και για πρώτη φορά η Αντιπροσωπεία έγινε επίσημα θεσμικός εταίρος της διοργάνωσης του. Από την περασμένη άνοιξη που ήρθαμε σε επικοινωνία με τον ΣΕΓΑΣ, ξεκινήσαμε μια συνεργασία ουσιαστική, δημιουργική και απολύτως αποτελεσματική. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που ενώσαμε τις δυνάμεις μας με τον ΣΕΓΑΣ και τους άλλους φορείς και γίναμε και εμείς αρωγοί στη μοναδική αυτή διοργάνωση».

Πως προέκυψε η ιδέα της δημιουργία των ανακυκλωμένων τσαντών, ως χορηγία στους δρομείς του ΑΜΑ;

Ν.Ρ: «Θέλαμε η συνεργασία μας να έχει ουσιαστικό αποτύπωμα. Θέλαμε να δώσουμε στους χιλιάδες δρομείς την ευκαιρία να συνδυάσουν τη συμμετοχή τους με μια πράξη που μπορεί να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος. Έτσι σκεφτήκαμε να ζητήσουμε την παράγωγη 65.000 σακιδίων από αποκλειστικά ανακυκλωμένο υλικό, για να διατεθεί σε όλους τους συμμετέχοντες. Με αυτόν τον τρόπο, η διοργάνωση για τα 40 χρόνια του ΑΜΑ συνδυάζεται έμπρακτα με την προσπάθεια να αντιμετωπισθούν οι προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και εντάσσεται στην προσπάθεια της πράσινης μετάβασης».

Ποιο είναι το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της δράσης και πως συνδέεται με τους άξονες που έχουν καθοριστεί στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία;

Ν.Ρ: «Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία είναι η απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην μεγάλη πρόκληση της κλιματικής αλλαγής. Έχει θέσει ως στόχο να καταστεί η Ευρώπη η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος μέχρι το 2050. Η αποτελεσματική αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής που έχει ήδη λάβει διαστάσεις κρίσης είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας. Ο 40ός Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας, ως συλλογική πολιτιστική και αθλητική δράση, μας ενώνει στον κοινό αυτόν αγώνα της εποχής μας. Η διάθεση στους δρομείς 65.000 σακιδίων από ανακυκλωμένο υλικό έχει τεράστιο περιβαλλοντολογικό όφελος. Ισοδυναμεί με την εξοικονόμηση 12 τόνων πλαστικού που διαφορετικά θα κατέληγαν στο περιβάλλον και στη θάλασσα. Οι εύχρηστες και ανθεκτικές αυτές τσάντες έχουν γίνει από χρησιμοποιημένα μπουκάλια, τα οποία συνελέγησαν και ανακυκλώθηκαν».

Πως συνδέεται το δρομικό κίνημα με τον “ευρωπαϊκό τρόπο ζωής” και ποιος είναι ο ρόλος του αθλητισμού γενικότερα σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή κοινωνία;

Ν.Ρ: «Ο αθλητισμός είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής ως αναπόσπαστο μέρος της ζωής πολλών Ευρωπαίων. Ο αθλητισμός σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή κοινωνία «ενώνει», ενδυναμώνοντας την κοινωνική ένταξη και οικοδομώντας έναν κόσμο χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις. Ταυτόχρονα, το «ευρωπαϊκό μοντέλο αθλητισμού» συμβάλλει στην προώθηση των ευρωπαϊκών αξιών και της ειρήνης. Αλλά και ο Μαραθώνιος είναι ένας αγώνας δρόμου που ενώνει: κάθε χρόνο, πάνω από 800 Μαραθώνιοι διοργανώνονται ανά την υφήλιο, ενώ πάνω από 100 πραγματοποιούνται στην Ευρώπη. Πραγματώνει λοιπόν, ως άθλημα, την επιταγή «αθλητισμός για όλους», που είναι κεντρικό στοιχείο του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής μας. Για αυτό και ο αρμόδιος Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτης Σχοινάς θα σηματοδοτήσει αυτή την σύνδεση, δίνοντας το σήμα της εκκίνησης στον Μαραθώνα και απονέμοντας τα μετάλλια στους νικητές και τις νικήτριες. Επίσης, εφαρμόζει στην πράξη τη νέα εκστρατεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής #BeActive: Αθλητισμός σε οποιαδήποτε μορφή, σε όλες τις ηλικίες, για όλους».

Ποια είναι για εσάς τα ιδιαίτερα στοιχεία που κάνουν τον ΑΜΑ ξεχωριστό σε σχέση με άλλους δρομικούς αγώνες;

Ν.Ρ: «Μα προφανώς η μοναδική του ιστορία και διαδρομή! Όταν ο Φειδιππίδης έτρεξε το 490 π.Χ. από το Μαραθώνα στην Αθήνα για να μεταφέρει το νικηφόρο άγγελμα της νίκης των Αθηναίων έναντι των Περσών, τα 42 χιλιόμετρα που διένυσε ταυτίστηκαν με την επικράτηση αξιών όπως η ελευθερία, η αυτοδιάθεση και η αλληλεγγύη. Αξίες οικουμενικές, πανανθρώπινες και βαθιά ευρωπαϊκές που εμπνέουν όλη την υφήλιο. Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας δεν είναι λοιπόν απλά ένας αγώνας δρόμου, είναι ένα κορυφαίο αθλητικό γεγονός, μια συλλογική προσπάθεια ταυτισμένη με αγώνες για την ειρήνη και την δημοκρατία. Η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα μπορεί να είναι συνεπώς πολύ περήφανη για την συμμετοχή της».

Keywords
Τυχαία Θέματα