Σαν σήμερα: Η τραγωδία του Χίλσμπορο

Στις 15 Απριλίου του 1989, στο Χίλσμπορο του Σέφιλντ, κατά τη διάρκεια του ημιτελικού Κυπέλλου Αγγλίας ανάμεσα στη Λίβερπουλ και τη Νότιγχαμ Φόρεστ, δεκάδες φίλαθλοι των «ρεντς» έχασαν τη ζωή τους, λόγω συνωστισμού στην εξέδρα Leppings Lane.

Λίγο πριν από τη σέντρα του αγώνα, ο διοικητής της αστυνομίας Ντέιβιντ Ντάκενφιλντ, διέταξε να ανοίξει η Πύλη C, προκειμένου να μειωθεί η πίεση από το πλήθος οπαδών που βρισκόταν έξω από το γήπεδο. Ωστόσο, αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη μαζική είσοδο φιλάθλων στους ήδη υπερπλήρεις

χώρους, γεγονός που οδήγησε σε τραγικό ποδοπάτημα.

Το αποτέλεσμα ήταν 97 νεκροί και 766 τραυματίες – αριθμός που καθιστά την τραγωδία τη φονικότερη στην ιστορία του βρετανικού αθλητισμού. Οι 94 έχασαν τη ζωή τους την ίδια μέρα, ένας ακόμα υπέκυψε λίγες μέρες αργότερα, ο Τόνι Μπλαντ πέθανε το 1993 και ο 97ος νεκρός απεβίωσε το 2021, έχοντας υποστεί μη αναστρέψιμη εγκεφαλική βλάβη από την ημέρα της τραγωδίας.

Η αναμέτρηση διακόπηκε και επαναλήφθηκε στο Ολντ Τράφορντ του Μάντσεστερ στις 7 Μαΐου 1989, με τη Λίβερπουλ να κερδίζει και τελικά να κατακτά το κύπελλο εκείνης της σεζόν.

Στις μέρες και εβδομάδες που ακολούθησαν, η Αστυνομία του Νότιου Γιόρκσιρ (SYP) διέδωσε ψευδείς πληροφορίες στον Τύπο, αποδίδοντας την τραγωδία σε μεθυσμένους και βίαιους οπαδούς της Λίβερπουλ. Παρόλο που η Έκθεση Taylor του 1990 κατέληξε ότι η βασική αιτία ήταν η αποτυχία της αστυνομίας να ελέγξει το πλήθος, η ενοχοποίηση των φιλάθλων συνεχίστηκε.

Η έκθεση αυτή οδήγησε σε βελτιώσεις ασφάλειας στα αγγλικά γήπεδα, με την αντικατάσταση των εξέδρων ορθίων με γήπεδα με καθίσματα στις δύο κορυφαίες κατηγορίες.

Οι πρώτες ιατροδικαστικές έρευνες (1991) κατέληξαν σε θάνατο από ατύχημα για όλα τα θύματα, γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τις οικογένειες. Το 1997, ο δικαστής Στούαρτ Σμιθ απέρριψε την ανάγκη για νέα έρευνα. Οι ιδιωτικές διώξεις απέτυχαν το 2000.

Το 2009 ιδρύθηκε η Ανεξάρτητη Επιτροπή Χίλσμπορο, η οποία το 2012 παρουσίασε μια αναφορά–καταπέλτη, επιβεβαιώνοντας τα συμπεράσματα της Έκθεσης Taylor και αποκαλύπτοντας τον ρόλο της αστυνομίας στην παραπλάνηση του κοινού και τη μετατόπιση ευθυνών. Η βρετανική κυβέρνηση, ζήτησε επίσημα συγγνώμη από τις οικογένειες των θυμάτων.

Η αναφορά οδήγησε στην ακύρωση των αρχικών πορισμάτων και στην έναρξη νέων ερευνών και δύο ποινικών διαδικασιών.

Οι νέες ιατροδικαστικές ακροάσεις (2014–2016) κατέληξαν πως οι οπαδοί δολοφονήθηκαν παράνομα λόγω βαριάς αμέλειας της αστυνομίας και των υπηρεσιών πρώτων βοηθειών. Το γήπεδο κρίθηκε επίσης ακατάλληλο σε σχεδιασμό και ορίστηκε ρητά ότι οι οπαδοί δεν έφεραν καμία ευθύνη.

Ωστόσο, κανείς από τους υπεύθυνους εκείνης της ημέρας για την τραγωδία δεν τιμωρήθηκε, παρά τους πολυετείς δικαστικούς αγώνες των οικογενειών…

Keywords
Τυχαία Θέματα