Σκολίωση: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Στην ανατομία του σώματός μας, η σπονδυλική στήλη κρατάει μια λεπτή ισορροπία μεταξύ δομής και κίνησης. Παρόλα αυτά, για μερικούς, η κορμοστασιά παίρνει μια απροσδόκητη στροφή, καθώς η σπονδυλική στήλη τείνει να δημιουργεί καμπυλώσεις, γνωστές ως σκολίωση.

Η σκολίωση είναι μία κατάσταση που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, υπερβαίνοντας την ηλικία και το φύλο, προκαλώντας σωματικές και συναισθηματικές αλλαγές. Ας μελετήσουμε, λοιπόν, τις αιτίες δημιουργίας

της, τον αντίκτυπο που έχει στην υγεία μας, καθώς και τις διαθέσιμες θεραπείες της.

Τι ορίζουμε ως σκολίωση;

Η σκολίωση, η πιο κοινή πάθηση της σπονδυλικής στήλης, είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από ανώμαλη πλάγια καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης. Μπορεί να εκδηλωθεί ως μία καμπύλη ή πολλαπλές καμπύλες, οδηγώντας σε ασύμμετρη εμφάνιση της πλάτης.

Η σκολίωση μπορεί να αναπτυχθεί κατά την εφηβεία (ιδιοπαθής σκολίωση) ή να προκληθεί από παράγοντες όπως συγγενείς ανωμαλίες, νευρομυϊκές διαταραχές ή εκφυλιστικές αλλοιώσεις. Η έγκαιρη ανίχνευση, η διάγνωση και η κατάλληλη διαχείριση είναι απαραίτητες για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεών της στη σωματική υγεία και τη γενική ευημερία.

Συμπτώματα σκολίωσης

Τα συμπτώματα ποικίλλουν ανάλογα με τη σοβαρότητα της σκολίωσης. Τα κοινά συμπτώματα που σχετίζονται με τη σκολίωση περιλαμβάνουν:

Η μία ωμοπλάτη είναι υψηλότερη από την άλληΗ μία ωμοπλάτη προεξέχει περισσότερο από την άλληΑνώμαλοι γοφοίΣπονδυλική στήλη που μοιάζει με τελικό σίγμαΠροβλήματα αναπνοής λόγω περιορισμού της περιοχής στο στήθος για την επέκταση των πνευμόνωνΟσφυαλγία

Τι προκαλεί τη σκολίωση;

Η αιτία της σκολίωσης συχνά δεν μπορεί να προσδιοριστεί. Κοινές αιτίες που οι γιατροί μπορούν να εντοπίσουν περιλαμβάνουν:

Εγκεφαλική παράλυση: μια ομάδα διαταραχών του νευρικού συστήματος που επηρεάζουν την κίνηση, τη μάθηση, την ακοή, την όραση και τη σκέψηΜυϊκή δυστροφία: μια ομάδα γενετικών διαταραχών που οδηγούν σε μυϊκή αδυναμίαΓενετικές ανωμαλίες που επηρεάζουν τα οστά της σπονδυλικής στήλης ενός βρέφους, όπως η Δισχιδής ράχηΤραυματισμοί της σπονδυλικής στήληςΚληρονομικότηταΠοιες είναι οι επιλογές θεραπείας για τη σκολίωση;

Κηδεμόνας σκολίωσης
Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένα άτομο με σκολίωση συνίσταται να φορέσει κηδεμόνα, εάν εξακολουθεί να αναπτύσσεται και η καμπυλότητα είναι μεγαλύτερη από 25 έως 40 μοίρες. Ο κηδεμόνας δεν θα ισιώσει εντελώς τη σπονδυλική στήλη, αλλά δύναται να αποτρέψει την αύξηση της καμπυλότητας.

Αυτή η μέθοδος θεραπείας είναι πιο αποτελεσματική για περιπτώσεις που ανιχνεύονται νωρίς. Όσοι χρειάζονται κηδεμόνα πρέπει να το φορούν 16 έως 23 ώρες την ημέρα μέχρι να σταματήσουν να αναπτύσσονται.

Χειρουργική επέμβαση
Η σπονδυλοδεσία είναι η τυπική χειρουργική επέμβαση σκολίωσης, η οποία συνήθως προορίζεται για άτομα με καμπύλες μεγαλύτερες από 40 μοίρες. Σε αυτή τη διαδικασία, ο γιατρός συγχωνεύει τους σπονδύλους μας χρησιμοποιώντας οστικό μόσχευμα, ράβδους και βίδες.

Πηγή: www.healthline.com

Keywords
Τυχαία Θέματα