Σλοβενία: Αν την υποτιμήσεις θα το πληρώσεις…

Η αλήθεια είναι ότι της πήρε λίγο χρόνο αλλά έφτασε στο επιθυμητό επίπεδο, ώστε να αποτελεί μια από τις ανερχόμενες δυνάμεις του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Για χρόνια έβλεπε τις μεγάλες διοργανώσεις να περνούν κι εκείνη να μένει εκτός, αλλά αυτή τώρα θα δώσει κανονικά το «παρών». Για πρώτη φορά μετά το 2000 προκρίθηκε σε Euro, ενώ η τελευταία της συμμετοχή σε μεγάλη διοργάνωση ήταν το Μουντάλ του 2010.

Ψάχνει την υπέρβαση

Στην Γερμανία η αλήθεια

είναι πως η αποστολή της δεν θα είναι εύκολη. Κάθε άλλο μάλιστα. Με αντιπάλους στον Όμιλο τις Δανία, Αγγλία και Σερβία θα χρειαστεί οπωσδήποτε να κάνει την υπέρβαση.

Τα εχέγγυα πάντως υπάρχουν και το λένε και οι αριθμοί.

Η Σλοβενία την τελευταία διετία τα πηγαίνει τόσο καλά που έχει χάσει μόνο δύο φορές. Και αυτές εκτός έδρας, με Φινλανδία και Δανία στα προκριματικά του Euro. Με τους Δανούς είχε και μία ισοπαλία εντός έδρας. Σε όλα τα υπόλοιπα ματς πανηγύρισε νίκες.

Όσο για τα φιλικά του Μαρτίου, εκεί βγήκε η χαλαρότητα με τη Μάλτα (2-2), αλλά αμέσως μετά οι Σλοβένοι έδειξαν τα δόντια τους στο 2-0 με την Πορτογαλία. Τέλος, εδώ και δέκα παιχνίδια στη σειρά σκοράρει η Σλοβενία, η οποία άσφαιρη έχει να μείνει από το 2-0 με τη Φινλανδία. Σε αυτό το χρονικό διάστημα έχει βάλει 21 γκολ.

Δεύτερη αλλά μαζί με Δανία

Στα προκριματικά αγωνίστηκε στον 8ο όμιλο παρέα με τη Δανία με την οποία ανταμώνει και στον όμιλο του Euro, αλλά και τις, Φινλανδία, Καζακστάν, Βόρεια Ιρλανδία και Σαν Μαρίνο. Τα πήγε μια χαρά τερματίζοντας στην 2η θέση αλλά με τους ίδιους βαθμούς με τη Δανία με την οποία είχε μια ισοπαλία 1-1 και μια ήττα με 2-1. Σημείωσε επτά νίκες, μια ισοπαλία και δύο ήττες με γκολ 20-9.

«Σταχτοπούτα» το 2000

Η μοναδική φορά έως τώρα που είχε δώσει το παρών σε τελική φάση, ήταν το 2000 στα γήπεδα του Βελγίου και της Ολλανδίας στην 11η έκδοση του Euro. Η αλήθεια είναι ότι η εμπειρία δεν ήταν και η καλύτερη δυνατή αν και πάλεψε όσο μπορούσε.

Ήταν σε όμιλο παρέα με τις, Ισπανία, Σερβία και Νορβηγία και τερμάτισε τελευταία με δύο βαθμούς, απόρροια των δύο ισοπαλιών και της μιας ήττας που γνώρισε. Σημείωσε 4 γκολ και δέχτηκε 5. Ισοπαλία 3-3 με τη Σερβία, ήττα 2-1 από την Ισπανία και «λευκή» ισοπαλία με τη Νορβηγία.

Εμπειρία στον πάγκο

Στην άκρη του πάγκου κάθεται ο 62χρονος Ματίαζ Κεκ, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία της ομάδας από το 2018. Το προπονητικό του παρελθόν πριν τον ήθελα στους πάγκους των Μάριμπορ, Αλ Ιτιχάντ και Ριέκα.

Αυτή είναι η δεύτερη θητεία του στον πάγκο του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος μιας και είχε πάλι τα ηνία από το 2007 έως το 2011. Τότε την οδήγησε στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2010 αφήνοντας εκτός της Ρωσία στα play offs. Έφυγε μετά την αποτυχία να οδηγήσει την ομάδα στα τελικά του Euro 2012. Σε κάθε περίπτωση ο γεννημένος στο Μάριμπορ τεχνικός, αποτελεί εγγύηση και εμπνέει σιγουριά. Κοινώς τον ξέρουν και τους ξέρει.

Σπόραρ, Βέρμπιτς, Τσέριν και τα άλλα παιδιά

Η Σλοβενία δεν έχει το μεγάλο αστέρι, το οποίο ξεχωρίζει και θα πάρει στις πλάτες του την ομάδα. Αντίθετα είναι μια ομάδα συνόλου με καλές μονάδες κι έντονο «ελληνικό στοιχείο» μιας και στις τάξεις της αγωνίζονται οι Σπόραρ, Βέρμπιτς και Τσέριν οι οποίοι ανήκουν στον Παναθηναϊκό.

Φυσικά κάτω από τα δοκάρια αποτελεί εγγύηση ο Γιαν Όμπλακ, με τον 31χρονο τερματοφύλακα της Ατλέτικο Μαδρίτης να εμπνέει σιγουριά κι εμπιστοσύνη. Ο Μίχα Ζάγιτς της Φενέρμπαχτσε είναι δύναμη και ποιότητα στην μεσαία γραμμή με 39 συμμετοχές και 8 γκολ. Στην επίθεση στα 21 του ο Μπέντζμιν Σέσκο έχει δώσει ήδη εξαιρετικά δείγματα στην Μπουντεσλίγκα, ενώ με την Εθνική μετρά 11 γκολ σε 28 συμμετοχές.

Πολλοί και καλοί λοιπόν…

Η αποστολή της Σλοβενίας

Τερματοφύλακες: Όμπλακ (Ατλέτικο Μαδρίτης), Βίντοβσεκ (Ολίμπια Λιουμπλιάνα), Μπέλετς (ΑΠΟΕΛ), Ίγκορ Βέκιτς (Βέιλε)

Αμυντικοί: Μπίγιολ (Ουντινέζε), Μπρέκαλο (Ορλάντο Σίτι), Ντρκούσιτς (Σότσι), Μπλάζιτς (Λεχ Πόζναν), Ζάλετελ (Βίμποργκ), Μπάλκοβετς (Αλάνιασπορ), Γιάνζα (Γκόρνικ Ζάμπρζε), Στογιάνοβιτς (Σαμπντόρια), Κάρνιτσνικ (Τσέλιε)

Μέσοι: Στάνκοβιτς (Στουρμ Γκρατς), Ζελίκοβιτς (Σπάρτακ Τρνάβα), Λόβριτς (Ουντινέζε), Ζάιτς (Φενέρμπαχτσε), Τσέριν (Παναθηναϊκός), Έλσνικ (Ολίμπια Λιουμπλιάνα), Κούρτιτς (Σούντιρολ), Χόρβατ (Στουρμ Γκρατς), Ζάχοβιτς (Πογκόν Σέτσιν), Ίλισιτς (Μάριμπορ).

Επιθετικοί: Βέρμπιτς (Παναθηναϊκός), Ζούγκελι (Μπόντο/Γκλιμτ), Σέσκο (Λειψία), Αντράζ Σπόραρ (Παναθηναϊκός),Τσέλαρ (Λουγκάνο), Μλάκαρ (Πίζα), Βίποτνικ (Μπορντό)

Keywords
Τυχαία Θέματα