Στίβεν Χόκινγκ: Ένας superman από τη Γη

Ο Στίβεν Χόκινγκ δεν ήταν απλώς ένας σπουδαίος επιστήμονας αλλά κι ένας πολύ ιδιαίτερος άνθρωπος. Οι ιδέες του διαμόρφωσαν σε μεγάλο βαθμό την σύγχρονη κοσμολογία και τον έκαναν σεβαστό στην επιστημονική κοινότητα. Η οξυδέρκεια και το χιούμορ τον έκαναν αγαπητό στο κοινό. Μπορούσε να μιλήσει για τον πλανήτη, το σύμπαν και τις υψηλές έννοιες αλλά και για τα απλά καθημερινά πράγματα. Τα γνώριζε εξάλλου πολύ καλά. Για εκείνον ήταν σπουδαία, γιατί δεν ήταν αυτονόητα.

Ο Χόκινγκ διαγνώστηκε με αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση το 1963 σε ηλικία 21 ετών. Μια ασθένεια που τον

καθήλωσε σε αναπηρική καρέκλα επιτρέποντάς του να κουνά μόνο ένα δάκτυλο και να μιλά μέσα από φωνητικό συνθεσάιζερ. Οι γιατροί αρχικά του έδωσαν δυο χρόνια ζωής. Τελικά είχε μια μορφή της ασθένειας που προχωρούσε πιο αργά από το συνηθισμένο. Έζησε πάνω από 50 χρόνια. Και υπήρξε μια μεγάλη έκπληξη για την επιστήμη.

«Ευφυΐα είναι η ικανότητα να προσαρμόζεσαι στην αλλαγή»

Πέρασε φυσικά δύσκολα. Στην αρχή έπαθε κατάθλιψη. Όμως τελικά η ασθένειά του σε συνδυασμό με την εσωτερική του αναζήτηση άναψε μια φλόγα που πυροδότησε έναν νέο σκοπό. «Αν και υπήρχε ένα σύννεφο πάνω από το μέλλον μου, προς έκπληξή μου άρχισα να απολαμβάνω τη ζωή περισσότερο», είχε πει. Αποφάσισε λοιπόν να συνεχίσει την έρευνα του και να κυνηγήσει σοβαρά την καριέρα του. Ο στόχος του ήταν απλός, κατά τον ίδιο: «μια πλήρης κατανόηση του σύμπαντος. Γιατί είναι όπως είναι και γιατί υπάρχει».

Παράλληλα και παρά την εξέλιξη της εκφυλιστικής νόσου προσπαθούσε να βιώνει στα μέγιστα κάθε περίοδο πριν μειωθούν οι κινητικές δυνατότητές του. Άρχισε να χρησιμοποιεί πατερίτσες τη δεκαετία του 1960 αλλά στη συνέχεια πάλεψε πολύ για να απομακρύνει χρονικά την χρήση της αναπηρικής καρέκλας. Όταν, ωστόσο, αυτό συνέβη δεν τον απέτρεψε από το να πατάει αρκετά το γκάζι - η τρελή οδήγησή του ήταν ξακουστή στο Κέμπριτζ - ή να στριφογυρνάει στην πίστα στα πάρτι του κολεγίου.


Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα