Στον πυρετό του… Superclasico!

Ποδοσφαιρικά ντέρμπι υπάρχουν πολλά στον πλανήτη. Ντέρμπι όμως σαν το Superclasico μάλλον δε συναντάς αλλού. Οι Βρετανοί έχουν παρομοιάσει το Old Firm, Σέλτικ - Ρέιντζερς με σχολικό αγώνα μπροστά στο δράμα, την πικρία, την ευφορία αλλά και την αγεφύρωτη αντιπαλότητα των συγκρούσεων ανάμεσα στη Μπόκα Τζούνιορς και τη Ρίβερ Πλέιτ. Όταν συγκρούονται αυτές οι δύο, το Μπουένος Άιρες χωρίζεται στα δύο και δονείται όλη η Αργεντινή. Άλλωστε οι δύο ομάδες συγκεντρώνουν πάνω από το 70% των οπαδών σε όλη τη χώρα. Με το ποσοστό που πρόσκειται
στη Μπόκα να πλησιάζει το 40% και εκείνο της Ρίβερ το 35%...

Για πρώτη φορά στην ιστορία του ποδοσφαίρου η Μπόκα Τζούνιορς και η Ρίβερ Πλέιτ τίθενται αντιμέτωπες στον τελικό του Κόπα Λιμπερταδόρες. Το 2-2 στο Μπομπονέρα την έδρα της Μπόκα, δίνει προβάδισμα στη Ρίβερ με το δεύτερο ματς στο Μονουμεντάλ να ακολουθεί. Αλήθεια ισχύουν αυτά στο Superclasico;

Οι αποβάθρες της Λα Μπόκα και η αστική τάξη της Νούνιεζ
Και οι δύο ομάδες ξεπήδησαν από την εργατική τάξη στο λιμάνι της αργεντινής πρωτεύουσας. Πρώτη «γεννήθηκε» η Ρίβερ Πλέιτ το 1901 και τέσσερα χρόνια αργότερα η Μπόκα Τζούνιορς. Ωστόσο το 1923 η Ρίβερ Πλέιτ μετακόμισε στα βόρεια προάστια της πόλης και τη μεσοαστική συνοικία Νούνιεζ. Καθώς οι διαφορές ήταν πια εκτός από ποδοσφαιρικές και κοινωνικές, το χάσμα μεγάλωσε και η αντιπαλότητα θέριεψε…
Δυο ομάδες, δυο κόσμοι διαφορετικοί. Η ομάδα της εργατικής τάξης από τη μια και οι μεσοαστοί από την άλλη… κι όταν τη δεκαετία του ’30 η Ρίβερ Πλέιτ δαπάνησε 35.000 δολάρια για την απόκτηση του Μπερναμπέ Φερέιρα, ποσό υπερβολικά υψηλό για την εποχή, οι μεσοαστοί έγιναν «Εκατομμυριούχοι» (Los Millonarios).

Τα «κοτόπουλα» και τα «γουρουνάκια»
Για τους οπαδούς της Μπόκα, όσοι φορούν τη φανέλα της Ρίβερ στερούνται τσαγανού και τους αποκαλούν «Las Gallinas», δηλαδή «κοτόπουλα». Την ίδια ώρα εκείνοι της Ρίβερ, εστιάζοντας στην ταξική διαστρωμάτωση, εντοπίζουν, επίσης στο ζωικό βασίλειο, το χαρακτηρισμό των μισητών τους αντιπάλων. Τα «μικρά γουρουνάκια» είναι οι «Los Chanchitos».

Οι πρώτες ραψωδίες στο έπος που συνεχίζεται
Κάθε ματς ανάμεσα στις δύο ομάδες είναι και μια ραψωδία με τους δικούς της ήρωες. Από τον Ντιέγκο Μαραντόνα, τον Κάρλος Τέβες, τον Χουάν Ρομάν Ρικέλμε με το δέκα στην πλάτη και τη φανέλα της Μπόκα Τζούνιορς και οι τρεις, μέχρι τον Γκονζάλο Ιγκουαΐν, τον Ραδαμέλ Φαλκάο, τον Χαβιέρ Μασεράνο με αυτή της Ρίβερ Πλέιτ. Στο δαιδαλώδη λαβύρινθο της ιστορίας του, τον γεμάτο δάκρυα και κραυγές χαράς και λύπης το Superclasico απλώνει το κουβάρι του στο παρελθόν μέχρι τον Αύγουστο του 1908, όταν και διεξήχθη το πρώτο στην ιστορία και στο οποίο θριάμβευσε με σκορ 4-1 η Μπόκα. Το πρώτο επίσημο Superclasico πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του 1913 και ήταν η Ρίβερ με σκορ 3-1 εκείνη που πανηγύρισε.
Εκείνη την πρώτη νίκη των «Εκατομμυριούχων» ακολούθησαν άλλες ογδόντα, ενώ οι «Κυανοκίτρινοι» μετρούν ογδόντα οκτώ.

Μεγαλύτερο όνειρο και χειρότερος εφιάλτης
Για τους οπαδούς των δύο ομάδων το Superclasico έχει δύο όψεις. Είναι το μεγαλύτερο όνειρο μετά από τη νίκη και ο χειρότερος εφιάλτης μετά από την ήττα. Τις περισσότερες φορές αυτή η διαδρομή ακραίων συναισθημάτων οδηγεί σε βίαιες ακρότητες, τόσο εντός όσο κι εκτός αγωνιστικού χώρου. Θυμηθείτε το 2015 όταν οι οπαδοί της Μπόκα ψέκασαν με σπρέι πιπεριού τους παίκτες της Ρίβερ ενώ βρίσκονταν στη φυσούνα των αποδυτηρίων στο Μπομπονέρα. Για γέλια και για κλάματα δηλαδή, την ώρα που για τους φιλοξενούμενους, υπήρχαν μόνο κλάματα και διακοπή του ματς βέβαια…

(Σαν) Πόλεμος…
Δυστυχώς, η λέξη «πόλεμος» που πολλές φορές υιοθετείται για να περιγράψει τη βαρβαρότητα των αγελαίων συμπεριφορών από την πλευρά των οπαδών, ενίοτε αποδίδει με ακρίβεια και τα αποτελέσματα αυτών. Τον Ιούνιο του 1968 σε ματς στο Μονουμεντάλ, εβδομήντα τέσσερις οπαδοί της Ρίβερ έχασαν τη ζωή τους όταν εκείνοι της Μπόκα άρχισαν να τους «πυρπολούν» με φλεγόμενες μπάλες χαρτιού από το πάνω διάζωμα του γηπέδου.
Το 1994 η επίθεση σε πούλμαν με οπαδούς της Ρίβερ Πλέιτ στοίχισε τη ζωή δύο νεαρών. Η Ρίβερ επικράτησε με σκορ 2-0 στο ματς και τις επόμενες ημέρες το Μπουένος Άιρες γέμισε με γκράφιτι που έγραφαν: «Ρίβερ 2 – Μπόκα 2»…

Φανέλες από … κορδέλες και σημαία
Μπορεί να δημιουργήθηκαν στο ίδιο περιβάλλον, ωστόσο αμφότερες αποστρέφονται ό,τι επιχειρεί να το υπενθυμίσει. Ακόμη και οι εταιρείες ένδυσης τους ήταν πάντα εκείνες που εκφράζουν την αιώνια αντιπαλότητα. Οι οπαδοί τους μάλιστα δε φορούν ποτέ ρούχα της «αντίπαλης» φίρμας παρά μόνο εκείνης που ντύνει τη δική τους ομάδα.
Μοναδικό ίσως κοινό παράγοντα, ο οποίος μάλιστα δεν επιδέχεται αμφισβήτησης, αποτελούν οι ευρωπαϊκές επιρροές στην επιλογή των χρωμάτων.

Η Ρίβερ Πλέιτ λοιπόν προέκυψε στη Λα Μπόκα από τη συνένωση δύο τοπικών αγγλικών ομάδων, της Σάντα Ρόζα και της Ροζάλες. Αμφότερες φορούσαν λευκές εμφανίσεις και για να ξεχωρίζουν στα οικογενειακά διπλά αποφάσισαν να ράψουν στη φανέλα τη χαρακτηριστική διαγώνια κόκκινη κορδέλα. Έτσι δημιουργήθηκε η πρώτη φανέλα της Ρίβερ.

Στην περίπτωση της Μπόκα Τζούνιορς η επιλογή των χρωμάτων επίσης έχει αέρα ευρωπαϊκό. Την ομάδα ίδρυσαν ένας Ιρλανδός, δύο Ιταλοί μετανάστες και τρεις Αργεντινοί φοιτητές της Σχολής Εμποροπλοιάρχων. Αποφάσισαν να ντύσουν την ομάδα τους στα χρώματα της σημαίας που θα έφερε το επόμενο πλοίο που θα έμπαινε στο λιμάνι του Μπουένος Άιρες. Κι ήταν σουηδικό, ντυμένο στο μπλε και το κίτρινο…

Το 2004 η αγγλική εφημερίδα The Observer χώρεσε μέσα σε μία πρόταση τα πάντα, αναφορικά με το Superclasico. Το έθεσε στην κορυφή της λίστας «των αθλητικών γεγονότων που πρέπει να βιώσει κανείς πριν πεθάνει»…
Keywords
Τυχαία Θέματα