Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Οδικός χάρτης για “ήρεμα νερά” – Πώς βλέπει η Αθήνα την παραχώρηση F-16 στην Τουρκία

Στον απόηχο του τουρκικού “ναι” για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, Μητσοτάκης και Ερντογάν συναντώνται σήμερα, με την Αθήνα να βλέπει θετικά την προσέγγιση της Άγκυρας προς τη Δύση -με αφορμή την Σουηδία- και τον Κυριάκο Μητσοτακη να χαιρετίζει το γεγονός, γιατί όπως είπε η συμμαχία γίνεται πια πιο ασφαλής και πιο δυνατή.

Η σημερινή πρώτη συνάντηση μετά από περισσότερο από έναν χρόνο, θα διαρκέσει περίπου 30 με 40 λεπτά της ώρας, με

την Αθήνα να εκτιμά ότι τώρα είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή για να μπουν οι βάσεις του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών, με τους δύο ηγέτες να βάζουν το πλαίσιο και τους υπουργούς να εξειδικεύουν. Η αρχή μπορεί να γίνει με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τα οποία θα συζητήσουν οι υπουργοί Άμυνας Νίκος Δένδιας και Γιασάρ Γκιουλέρ, ενώ τη θετική αντζέντα θα συζητήσουν οι ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν.

Πρόκειται για το… χαλί, ώστε να στρωθεί στη συνέχεια ο οδικός χάρτης των συνομιλιών για τις διαφορές μας με την Τουρκία, που είναι η χάραξη ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα.

“Οπως έχω πει πολλές φορές, δεν είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε με την Τουρκία σε ένα διαρκές κλίμα έντασης. Έχουμε προφανώς σημαντικές διαφορές. Μπορούμε όμως να συμφωνήσουμε ότι με γνώμονα τις σχέσεις καλής γειτονίας αλλά και τον σεβασμό μας στο Διεθνές Δίκαιο, θα χαράξουμε έναν οδικό χάρτη ώστε να μπορέσουμε να επιλύσουμε τη σημαντικότερη γεωπολιτική μας διαφορά”, είπε ο Κυριάκος Μητσοτακης, προσερχόμενος στη σύνοδο των κρατών μελών του ΝΑΤΟ και δίνοντας ένα στίγμα των προθέσεων της Αθήνας για ήρεμα νερά και νηνεμία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όπως συνεβη τους τελευταίους μήνες.

Η αρχή μπορεί να γίνει και από τη θετική ατζέντα, η οποία είναι έτοιμη από τον περασμένο Μάρτιο μεταξύ των υφυπουργών Εξωτερικών Ελλαδας και Τουρκίας, σε όλα τα θέματα: εμπόριο, ενέργεια, τουρισμός, πολιτισμός, αθλητισμός, υγεία, και θέματα περιβάλλοντος, βρίσκονται στον κατάλογο των θετικών δράσεων μεταξύ Κώστα Φραγκογιάννη και Burak Akcapar με τις δύο πλευρές να μην αποκλείουν συνεργασία και σε περαιτέρω επίπεδα.

Πιο κοντά στη Δύση;
Τα χθεσινά καλά νέα για την Τουρκία, η οποία φαίνεται ότι είναι κοντά στην απόκτηση αμερικανικών F-16 δεν προβληματίζουν την Αθήνα, καθώς το χρονοδιάγραμμα της απόκτησης τους δεν έχει ακόμη ανοικοινωθεί, ενώ είναι πολύ πιθανό το “ναι” των ΗΠΑ για την απόκτησή τους να συνδέεται και με… αιρέσεις του Κογκρέσο, όπως αυτές τέθηκαν απο τον επικεφαλής του συμβουλίου εξωτερικών υποθέσεων των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Κυβερνητικές πηγές να υπενθυμίζουν το άριστο επίπεδο των σχέσεων Ελλαδας-ΗΠΑ, μετά και την επέκταση της αμυντικής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών. Μάλιστα, όπως λένε οι ίδιες πηγές η υπεροπλία της Ελλάδας ειναι ήδη πολύ μπροστά, τα αεροσκάφη Rafale πετούν στους ελληνικούς ουρανούς, ενώ η γειτονική χώρα πριν από 4 χρόνια έπαιρνε αεροσκάφη χωρίς κανέναν περιορισμό και σήμερα υπόκειται σε περιορισμούς του Κογκρέσου. Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική πλευρά προσέρχεται με καλή διάθεση και επιχειρεί να πιάσει το νήμα του διαλόγου από εκεί που το άφησε με την Τουρκία, γνωρίζοντας ωστόσο πολύ καλά ότι το δόγμα της “Γαλάζιας Πατρίδας” δεν έχει αναθεωρηθεί από τη γειτονική χώρα.

Πηγή: The Toc

Keywords
Τυχαία Θέματα