Συντριβή Φάντομ: Κορυφώνεται η αγωνία για τον εντοπισμό του κυβερνήτη – Μυστήριο με τα αίτια της τραγωδίας

Κορυφώνεται η αγωνία για τον 31χρονο Σμηναγό, Ευστάθιο Τσιτλακίδη, τον κυβερνήτη του F-4 Φάντομ το οποίο κατέπεσε το πρωί της Δευτέρας, σε θαλάσσια περιοχή 25 ναυτικά μίλια νότια του αεροδρομίου Ανδραβίδας.Remaining Time-0:00FullscreenMute

Οι έρευνες συνεχίστηκαν όλη τη νύχτα, με τη συνδρομή ενός C-130, το οποίο έριχνε φωτοβολίδες για να φωτίσει την περιοχή των ερευνών βοηθώντας τα πλωτά μέσα του Λιμενικού, αλλά και ελικόπτερα Super Puma και S-70, τα οποία εναλλάσσονταν, σκανάροντας

όλη την περιοχή.

Σήμερα, σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ, στην περιοχή δεν θα επικρατούν ιδανικές καιρικές συνθήκες, καθώς προβλέπονται τοπικές βροχές.

Υπενθυμίζεται ότι το μοιραίο δυστύχημα με το Phantom σημειώθηκε δεκαπέντε λεπτά από την απογείωσή του, καθώς το διθέσιο Φάντομ της 338 Μοίρας της 117 Πτέρυγας Μάχης, εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση σε χαμηλό ύψος.

Νεκρός ο συγκυβερνήτης Μάριος – Μιχαήλ Τουρούτσικας

Το απόγευμα της Δευτέρας, όπως επιβεβαίωσε το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας εντοπίστηκε νεκρός ο 29χρονος Υποσμηναγός (Ι) Μάριος – Μιχαήλ Τουρούτσικας.

Η ανακοίνωση του ΓΕΑ αναφέρει τα εξής: “Τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 10:30, διθέσιο αεροσκάφος F-4 Phantom II της 338 Μοίρας της 117 Πτέρυγας Μάχης που εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση, κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή 25 ναυτικά μίλια νότια του αεροδρομίου Ανδραβίδας, με συνέπεια τον θανάσιμο τραυματισμό του συγκυβερνήτη, Υποσμηναγού (Ι) Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα 29 ετών. Συνεχίζονται οι έρευνες για τον κυβερνήτη, Σμηναγό (Ι) Ευστάθιο Τσιτλακίδη, 31 ετών”.

Το χρονικό της μοιραίας πτήσης

Το μαχητικό αεροσκάφος της 338 Μοίρας της 117 Πτέρυγας Μάχης απογειώθηκε από την Ανδραβίδα στις 10:15 πμ. Το μαχητικό αεροσκάφος πετούσε μαζί με άλλο ένα Φάντομ. Τα δύο αεροσκάφη εκτελούσαν πτήση χαμηλής ναυτιλίας. Πετούσαν δηλαδή, σε εξαιρετικά χαμηλό ύψος, πάνω από το ανάγλυφο αλλά και πάνω από το νερό. Οι δυο πιλότοι δεν πρόλαβαν να χρησιμοποιήσουν το σύστημα αυτόματης εκτίναξης.

Οι έρευνες ξεκίνησαν μετά την ενημέρωση από τον νούμερο 1 του πρώτου Φάντομ ότι το δεύτερο αεροσκάφος του σχηματισμού κατέπεσε ανοιχτά του Κυπαρισσιακού Κόλπου.

Τα πιθανά αίτια της τραγωδίας

“Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά”, υπογράμμισε στην ΕΡΤ ο αεροναυπηγός κ. Φαίδων Καραϊωσηφίδης, για τα πιθανά αίτια της σημερινής τραγωδίας.

Και πρόσθεσε: “Εγώ δεν θα μπορούσα να αποκλείσω την τεχνική βλάβη, ένα απρόοπτο γεγονός. Να θυμίσω ότι στο παρελθόν έχουμε αρκετά περιστατικά, όπου έχουμε χάσει αεροπλάνα κυριολεκτικά από απρόοπτο γεγονός. Έχει συγκρουστεί μεγάλο πουλί με μονοκινητήριο αεροπλάνο, μπήκε στον κινητήρα, ο κινητήρας έσκασε, αλλά εκεί υπήρξε εγκατάλειψη του αεροσκάφους”.

Σε αυτό το σημείο, διευκρίνισε το εξής: “Όλα τα μαχητικά έχουν καθίσματα και φυλασσόμενα γιατί είναι αδύνατον ο χειριστής να βγει με άλλο τρόπο από το αεροσκάφος με τη μεγάλη ταχύτητα που πετάει. Αλλά η εκτίναξη και η χρήση των καθισμάτων αυτών δεν διασφαλίζει και τη διαφυγή. Δηλαδή έχουμε πολλές περιπτώσεις όπου το μικρό ύψος, η στάση του αεροπλάνου στην εκτίναξη, η σχετική θέση με το έδαφος έχει σαν αποτέλεσμα την αποτυχία αυτής της διαδικασίας”.

“Υπάρχει περίπτωση να εκτινάχθηκαν τελευταία στιγμή”, συμπλήρωσε μεταξύ άλλων, ο αεροναυπηγός. “Η εκτίναξη σε τέτοια ύψη (30 μέτρων) θεωρητικά στέλνει τα καθίσματα σε ύψος ασφαλές για να ανοίξουν τα αλεξίπτωτα, αλλά δυστυχώς έχουμε δει πάρα πολλές φορές περιστατικά, όπου η εγκατάλειψη δεν είναι επιτυχής και αν οι πληροφορίες είναι σωστές – ότι έχουμε αλεξίπτωτο στο νερό και νεκρό τον χειριστή οπλικών συστημάτων του αεροσκάφους, δηλαδή τον συγκυβερνήτη – φοβάμαι ότι ίσως έχουμε ένα τέτοιο περιστατικό”.

Ένα άλλο πιθανό σενάριο αποτελεί το λάθος χειριστή του αεροσκάφους, σύμφωνα με τον κ. Καραϊωσηφίδη. “Έμπειροι χειριστές κάνουν λάθος. Δυστυχώς συμβαίνει ή ξεκινάει μια αλυσίδα. Ποτέ μια συντριβή, μια πτώση αεροσκάφους δεν είναι αποτέλεσμα μιας και μοναδικής αιτίας, είναι συνήθως συνδυασμός. Ξεκινάμε από κάπου και για να συντριβεί τελικά το αεροσκάφος εξελίσσεται με τέτοιο τρόπο που δεν είναι αντιμετωπίσιμη κατάσταση”.

Από την πλευρά του, ο πιλότος και εμπειρογνώμων αεροπορικών ατυχημάτων, κ. Παντελής Φραγκούλης ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει μαύρο κουτί σε αυτά τα αεροσκάφη και συμπλήρωσε ότι “από τα συντρίμμια πολλές φορές βρίσκουμε ένα μέρος της αιτίας. Είναι πολύ δύσκολο να διερευνήσουμε τις περιπτώσεις αυτές γιατί πρέπει να λάβουμε υπόψη μας πάρα πολλούς παράγοντες, ακόμα και αν ανασύρουμε το αεροσκάφος, το οποίο είναι σε 1.000 μέτρα βάθος σε εκείνο το σημείο που έχει πέσει”.

Τριήμερο Εθνικό Πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις

Με εντολή του Υπουργού Εθνικής Αμύνης κ. Νικολάου Παναγιωτόπουλου κηρύσσεται τριήμερο στρατιωτικό πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις, από σήμερα έως τις 2 Φεβρουαρίου 2023.

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης δήλωσε: “Ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του κυβερνήτη, εκφράζουμε τη θλίψη και την οδύνη μας για την απώλεια του συγκυβερνήτη μετά τη συντριβή μαχητικού αεροσκάφους κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής δραστηριότητος στην Ανδραβίδα.

H σκέψη μας είναι με την οικογένεια του ιπταμένου Υποσμηναγού, στην οποία εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας και τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας”.

Πηγή: ΤΗΕΤΟC

Keywords
Τυχαία Θέματα