Τεράστια ενέργεια από τα βάθη των ωκεανών

Η δύναμη των ωκεανών, οι παλίρροιες, τα κύματα, μπορούν να προσφέρουν άφθονη καθαρή ενέργεια σε όσους την έχουν ανάγκη.

Ένα εξαιρετικό παράδειγμα είναι το νησί Ισάν, στην Γαλλία. Το νησί βρίσκεται στο πιο δυτικό σημείο της μητροπολιτικής Γαλλίας και καθώς απέχει πολύ από το δίκτυο

ηλεκτρικής ενέργειας της Γαλλίας, το Ισάν καταναλώνει πολύ πετρέλαιο για να παράσχει ρεύμα στους 842 κατοίκους του. Αυτό όμως θα αλλάξει. Σε περίπου 10 χρόνια, το νησί σχεδιάζει να βασίζεται αποκλειστικά σε ανανεώσιμες πηγές για την ενέργειά του. «Καταλάβαμε ότι έχουμε γύρω μας όλα όσα χρειαζόμαστε για να παράξουμε ενέργεια. Έχουμε λιακάδα, έχουμε πολύ συχνά αέρα και υπάρχουν θαλάσσια ρεύματα γύρω από το νησί» σημειώνει ο Ντενί Παλιέλ, δήμαρχος του νησιού.

Στη νοτιοανατολική πλευρά του, το Ισάν έχει ένα στενό όπου υπάρχουν τα ισχυρότερα ρεύματα στη Γαλλία. Στο πέρασμα Φρομβέρ, η γαλλική εταιρία Sabella έχει τοποθετήσει μια πειραματική συσκευή. Βρίσκεται στον πυθμένα, σε βάθος 55 μέτρων. Το σύστημα D10 μετατρέπει τα παλιρροϊκά ρεύματα σε ηλεκτρισμό που μεταφέρεται στην ακτή με ένα υποβρύχιο καλώδιο. «Είναι ουσιαστικά μια υποβρύχια ανεμογεννήτρια. Χρησιμοποιούμε την υδροκινητική ενέργεια, την ταχύτητα του νερού. Το ρεύμα που προκύπτει από την παλίρροια κινεί το στροφείο της γεννήτριας παραγωγής ενέργειας» επισημαίνει ο Ζαν-Φρανσουά Νταβιό, πρόεδρος της Sabella.

Η συσκευή τοποθετήθηκε τον προηγούμενο Οκτώβριο. Η D10 είναι τόσο μεγάλη, όσο ένα κτίριο πέντε ορόφων. Έχει κατασκευαστεί να αντέχει στις ακραίες συνθήκες που μπορούν να επικρατούν στον ωκεανό, χωρίς να χρειάζεται τακτικό σέρβις, που θα έκανε το κόστος λειτουργίας απαγορευτικό. Ο έλεγχος θα κρατήσει άλλα δύο χρόνια, για να εξακριβωθεί η αξιοπιστία της. Η τιμή της παραγόμενης ενέργειας αναμένεται να υποχωρήσει σε ανταγωνιστικό επίπεδο. «Οι παλιρροϊκές τουρμπίνες θα βελτιωθούν, όταν καταφέρουμε να δημιουργήσουμε μηχανές που είναι εξαιρετικά αξιόπιστες στις συγκεκριμένες συνθήκες. Δεν θα είναι μια συμφέρουσα οικονομικά λύση, αν χρειάζεται να τις αλλάζουμε κάθε δύο χρόνια» υπογραμμίζει ο Ζαν-Φρανσουά Νταβιό.

"Does our turbine chop fish into sushi?" I've asked @SabellaTidal's Jean-François Daviau about nature-friendliness of his pioneering #tidalpower generator — watch the full story in @euronews Ocean tonight! pic.twitter.com/cpWnyGr6mj


Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα