Θετικά μηνύματα από τις αγορές και τους ξένους οίκους περιμένει η Αθήνα

Ανοιχτός ο χρόνος για την επόμενη έξοδο στις αγορές – Δεν βιάζονται στο υπουργείο Οικονομικών και τον ΟΔΔΗΧ.

Αν και η πρώτη αντίδραση των αγορών μετά την απόφαση του Eurogroup για τα μέτρα διευθέτησης του ελληνικού χρέους ήταν θετική, στο υπουργείο Οικονομικών και τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους κρατούν στάση αναμονής πριν καθορίσουν τα επόμενα βήματα εξόδου της χώρας στις αγορές. Μια ενδεχόμενη νέα έξοδος πριν τη λήξη του τρίτου προγράμματος
στις 20 Αυγούστου δεν θα πρέπει να αποκλειστεί αν και αυτό δεν είναι αναγκαίο ότι θα συμβεί.

Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων βρέθηκαν σε καθοδική τροχιά την περασμένη Παρασκευή. Ωστόσο η Αθήνα περιμένει να δει τις αναλύσεις βιωσιμότητας του χρέους και κυρίως τις αντιδράσεις των οίκων αξιολόγησης.

Κανένας πάντως δεν ρισκάρει μια πρόβλεψη για το πότε θα επιχειρηθεί η επόμενη έξοδος ενώ όλοι υπογραμμίζουν πως το μαξιλάρι ασφαλείας που έχει δημιουργηθεί ήδη και θα διευρυνθεί εντός Ιουλίου με την εκταμίευση της τελευταίας δόσης των 15 δις ευρώ, καλύπτει πλήρως τις χρηματοδοτικές ανάγκες στη χειρότερη περίπτωση για 22 μήνες στην καλύτερη έως και το τέλος του 2022.

Με τα σημερινά δεδομένα, στην Τράπεζα της Ελλάδος υπάρχουν ρευστά διαθέσιμα ύψους 16 δις ευρώ. Στο ποσό αυτό θα προστεθεί το μεγαλύτερο μέρος από τα 15 δις ευρώ της τελευταίας δόσης του ESM ενώ θα έρθουν να προστεθούν και άλλα περίπου 5 δις. ευρώ από τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων της γενικής κυβέρνηση. Έτσι το μαξιλάρι θα φουσκώσει ακόμη περισσότερο για να υπερβεί τα 30 δις. ευρώ.

Η τελευταία δόση από τον ΕSM αναμένεται να εκταμιευτεί εντός του Ιουλίου. Από τα 15 δις. ευρώ, υπολογίζεται ότι περίπου 9,5 δις. ευρώ θα κατευθυνθούν στον «κλειδωμένο» λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδα και δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη αναγκών του προϋπολογισμού παρά μόνο για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους. Για την αποπληρωμή μέρους των ακριβών δανείων του ΔΝΤ η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να συμφωνήσει με τους ευρωπαίους δανειστές.

Στο μέτωπο των εκδόσεων ομολόγων, στο βαθμό που υπάρξουν θετικές ειδήσεις και ταχεία αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων δεν θα πρέπει να αποκλειστεί μια ενδεχόμενη νέα έξοδος πριν τη λήξη του προγράμματος στις 20 Αυγούστου, χωρίς να είναι αναγκαίο ότι θα συμβεί.

Στο μέτωπο της βιωσιμότητας του χρέους, πληροφορίες αναφέρουν πως η ανάλυση της Τράπεζας της Ελλάδος θα καταλήγει στο συμπέρασμα πως το χρέος είναι βιώσιμο ενώ τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου αναμένεται και η έκθεση του άρθρου 4 του ΔΝΤ, στην οποία θα ενσωματώνεται το DSA του Ταμείου.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ μετά το τελευταίο Eurogroup, το Ταμείο δεν έχει καμία επιφύλαξη αναφορικά με τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους αλλά υπάρχουν ορισμένα ερωτηματικά σε σχέση με το μακροπρόθεσμο ορίζοντα αν και αξιολογείται ως πολύ σημαντική η δέσμευση του Eurogroup για επανεξέταση του ζητήματος και πιθανές νέες παρεμβάσεις το 2032. Οι διατυπώσεις του ΔΝΤ σε κάθε περίπτωση αναμένονται με ενδιαφέρον από όλους τους παίκτες της αγοράς ομολόγων.

Πηγή: News.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα