Θωρακίζεται ο Έβρος: Ηλιακά drones, ανιχνευτές κίνησης, κάμερες που “βλέπουν” Τουρκία και θωρακισμένα τζιπ

Με… ηλιακά DRONES απεριόριστης αυτονομίας πτήσης, με “αόρατους” ανιχνευτές κίνησης οπτικών ινών στα μονοπάτια-περάσματα των δουλεμπόρων, με κάμερες σαν “μάτια γάτας” εμβέλειας έως και 10-15 χιλιόμετρα εισχώρησης στο τουρκικό έδαφος, σε όλο το μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων στον Έβρο, και με βαρέα θωρακισμένα οχήματα κίνησης σε κάθε έδαφος, θωρακίζονται οι αστυνομικές δυνάμεις που επιτηρούν τα σύνορά μας στον Έβρο.

Όλα τα παραπάνω θα προσαρμόζονται σταδιακά στους πυλώνες τοποθέτησης των παλιών καμερών, οι οποίοι πλέον παρουσιάζουν προβλήματα με τους ισχυρούς ανέμους

και τα καιρικά φαινόμενα. Αυτός ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός θα επεκτείνεται και θα τοποθετείται πάνω στον νέο φράκτη μήκους 140 χιλιομέτρων, κατά τη διάρκεια της κατασκευής του.

Ήδη στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτης έχουν απευθυνθεί σε εταιρείες πώλησης τέτοιων ηλεκτρονικών εξοπλισμών προκειμένου να λάβουν προτάσεις και ενδεικτικές τιμές προμήθειάς τους. Η αντιμετώπιση ακραίων σεναρίων επιθετικής συμπεριφοράς, τα σχέδια επέμβασης, περιπολιών, η χρήση του υλικοτεχνικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, η επέκταση, αναβάθμιση και ενίσχυσή του περιλαμβάνονται στο σχέδιο “Ακρίτας”, που εμπεριέχει επίσης την κατασκευή του φράχτη 140 χιλιομέτρων.

Οι αστυνομικές εισηγήσεις για την κατασκευή του φράχτη και με ποιες προτεραιότητες των σημείων έχουν ήδη δοθεί, ενώ αξιοσημείωτο ενδιαφέρον για την κατασκευή του έχουν δείξει και αμερικανοί αξιωματούχοι, καθώς στην Αλεξανδρούπολη υπάρχει η αμερικανική βάση. Οι αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις του Έβρου, δέχονται ισχυρή πίεση από την Τουρκία σε επίπεδο μεταναστευτικών ροών, μεγαλύτερη και από το 2020.

Το αυτοματοποιημένο κέντρο διαχείρισης καμερών διανείμει εικόνα στα πέντε επιχειρησιακά κέντρα και καλύπτει ένα εύρος δεκάδων χιλιομέτρων των ελληνοτουρκικών συνόρων, δημιουργώντας ένα τοίχος από ηλεκτρονικά μάτια, που βοηθά στην συντομότερη κίνηση των περιπολιών και περισσότερες αποτροπές μεταναστευτικών ροών.

Το συγκεκριμένο σύστημα έχει την δυνατότητα θερμικής απεικόνισης τη νύχτα με εμβέλεια 3-4 χιλιόμετρα αλλά και κάμερα ημέρας πολλαπλάσιων χιλιομέτρων σε μια περιοχή δύσβατη που η ορατότητα των πληρωμάτων τόσο τη μέρα και πολύ περισσότερο τη νύχτα περιορίζεται σε λίγα μέτρα. Αυτό το σύστημα αναμένεται να αναβαθμιστεί και να ενισχυθεί επιπλέον, ώστε η “ορατότητά” του να… καθαρίσει και να “βλέπει”, έως και 10-15 χιλιόμετρα στην τουρκική ενδοχώρα.

Την θωράκιση του Έβρου θα έρθουν να ενισχύσουν τους επόμενους μήνες και νέα οχήματα 4Χ4 ειδικά διαμορφωμένα προσαρμοσμένα στο ιδιαίτερο μορφολογικό περιβάλλον της παραποτάμιας περιοχής του Έβρου, συμπληρώνοντας ένα μεγάλο μέρος του αναγκαίου εξοπλισμού της θωράκισης των συνόρων.

Πηγή: The Toc

Keywords
Τυχαία Θέματα
Θωρακίζεται, Έβρος, Ηλιακά, “βλέπουν” Τουρκία,thorakizetai, evros, iliaka, “vlepoun” tourkia