Θωρακίζεται ο Έβρος υπό τον φόβο νέας προσφυγικής κρίσης – Κοινή στρατηγική Ελλάδας – Τουρκίας για το Αφγανιστάν

Τα θαλάσσια και χερσαία σύνορα θωρακίζει η Ελλάδα, προκειμένου να αναχαιτιστούν τυχόν νέες προσφυγικές ροές από το Αφγανιστάν, μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν στην ασιατική χώρα.

Γι’ αυτό τον λόγο τα ελληνικά σύνορα στον Έβρο θα επιτηρούνται από drones και ζέπελιν, ενώ στη “μάχη” της φύλαξης θα είναι θερμικές κάμερες, ραντάρ, και φυσικά μικτές περιπολίες στρατού και αστυνομίας.

Παράλληλα, για την καλύτερη φύλαξη των συνόρων έχουν προσληφθεί και 400 νέοι συνοριοφύλακες.

Την

Παρασκευή ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης βρέθηκαν στον Έβρο, προκειμένου να επιθεωρήσουν από κοντά τη θωράκιση των χερσαίων συνόρων, καθώς οι τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν δημιουργούν φόβους για νέο κύμα προσφύγων από την μαρτυρική χώρα.

Ο Μ. Χρυσοχοΐδης και ο Ν. Παναγιωτόπουλος επισκέφθηκαν στρατιωτικά φυλάκια, τη συνοριακή γέφυρα των Κήπων, το Συντονιστικό Κέντρο της ΕΛ.ΑΣ. στην Ορεστιάδα και την έδρα της 12ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού. Μαζί τους είναι και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνο Φλώρο αλλά και ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης.

“Τα σύνορά μας θα παραμείνουν ασφαλή και απαραβίαστα”, τόνισε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σε κοινές δηλώσεις του με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Τις επόμενες ημέρες είναι πιθανό να υπάρξει και επιθεώρηση επί τόπου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τα εν εξελίξει έργα.

Ετοιμα τα 40 χιλιόμετρα του φράχτη

Η ολοκλήρωση του φράχτη στον Εβρο ολοκληρώνεται σταδιακά και ήδη τα 40 χιλιόμετρα είναι έτοιμα. Ο φράχτης έχει φτιαχτεί από κομμάτι χάλυβα ύψους 5 μέτρων, ενώ έχει προστεθεί και αντι-αναρριχητικό πλέγμα με προεξοχές και σιδερένια αγκάθια.

Ο φράχτης στηρίζεται σε πασσάλους που έχουν καρφωθεί σε 6 μέτρα βάθος.

Τα σύνορα ενισχύονται και με την τοποθέτηση πλεγμάτων σε ορισμένα σημεία- περάσματα, ενώ για την επιτήρηση χρησιμοποιούνται και drones, που έχει εφοδιάσει την ελληνική πλευρά η Ευρωπαϊκή Ενωση. Κατά μήκος των συνόρων έχουν δημιουργηθεί και πύργοι ελέγχου, έχουν τοποθετηθεί κάμερες που παρακολουθούν τις κινήσεις από την άλλη πλευρά των συνόρων ακόμα και τη νύχτα, ενώ τα ηλεκτρονικά δεδομένα αποστέλλονται σε κέντρο ελέγχου, όπου υφίστανται ανάλυση και επεξεργασία.

Ηχητικό κανόνι

Ανάμεσα στο όπλα που θα χρησιμοποιηθούν εφόσον οι συνθήκες το απαιτήσουν, είναι και το ηχητικό κανόνι που έχουν στη διάθεσή τους οι συνοριοφύλακες, που εκπέμπει τόσο δυνατό ήχο που μπορεί να αποτρέψει τις ροές. Αφού σε μεγάλη απόσταση είναι αδύνατη η παραμονή για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στο σχεδιασμό για το επόμενο διάστημα είναι να ξεκινήσουν και ενισχυμένες περιπολίες από τον Στρατό και την αστυνομία σε όλο το μήκος της συνοριακής γραμμής.

A high-pitched "sound cannon" is being used by police in Greece to deter migrants from crossing into the country from Turkey. European Union authorities are also funding a new automated surveillance network as part of a digital fortress, and border walls. https://t.co/1nlXqBRmnb pic.twitter.com/biSYqZ8Er2

— AP Europe (@AP_Europe) May 31, 2021 Κοινή γραμμή Μητσοτάκη – Ερντογάν

Η τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν την Παρασκευή κράτησε μισή ώρα και έγινε σε θετικό κλίμα. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και για τις προσφυγικές πιέσεις που ενδέχεται να προκύψουν, αφού Ελλάδα και Τουρκία αντιμετωπίζουν την ίδια πρόκληση.

Tην Πέμπτη ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία δεν θα γίνει αποθήκη προσφύγων της Ευρώπης. Το ίδιο ισχύει για την Ελλάδα, η οποία έχει αναλάβει αρκετά μεγάλο βάρος ως εξωτερικό σύνορο της Ε.Ε. (και η οποία έχει αναγνωρίσει στο πλαίσιο της Ε.Ε. και το βάρος που έχει δεχθεί η Τουρκία).

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη να υποστηριχθούν οι χώρες της άμεσης γειτονίας, ώστε οι Αφγανοί να μείνουν όσο το δυνατόν εγγύτερα στις εστίες τους.

Πηγή: Thetoc.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα