Τη μέρα που οι “γραικοί” πίστεψαν στα όνειρα! (pics)


Ποιος να το πίστευε πως εκείνο το “ταξίδι” στα γήπεδα της Πορτογαλίας θα εξελίσσονταν σαν την πιο όμορφη ιστορία που θυμόμαστε όλοι εμείς όπως τη ζήσαμε βουρκωμένοι από κοντά ή λιγότερο κοντά και θα τη “διδάσκουμε” με καμάρι και ατέλειωτη συγκίνηση στις επόμενες γενιές…
Και ποιος να το πίστευε βλέποντας ακόμα κι ως εκείνο το απόγευμα της 25ης Ιουνίου, πριν από 18 χρόνια, την αξιέπαινη μα κάθε άλλο παρά εύκολη πορεία της “γαλανόλευκης” στο

Euro 2004…

ΠΗΓΗ: In Time Sports


Πέντε μέρες νωρίτερα, στο νεόδμητο – για τις ανάγκες της διοργάνωσης – γήπεδο “Estadio do Algavre” ανάμεσα σε δύο πόλεις του Πορτογαλικού, τουριστικού νότου – το Φάρο και το Λουλέ η εθνική μας έπαιξε για… τρία αποτελέσματα απέναντι στους Ρώσους προκειμένου να προκριθεί για πρώτη φορά σε φάση νοκ άουτ του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος! Είναι αλήθεια πως σε εκείνο το ματς, όπου υπήρχε το άγχος, προέκυψε και το… κοψοχόλιασμα (!)) καθώς οι αντίπαλοί μας προηγήθηκαν με 2-0 στο 17ο λεπτό (!) ενώ στο φινάλε του δραματικού ματς “άγγιξαν” το 3-1 – καθώς είχαμε μειώσει με γκολ του Βρύζα – αλλά ευτυχώς ο Κιριτσένκο δεν πρόλαβε, ένα μέτρο προ της ανιπεράσπιστης εστίας, να βρει τη μπάλα και έτσι έμεινε αμέσως μετά το σκορ πρόκρισης ως τελικό αποτέλεσμα!

ΠΗΓΗ: In Time Sports


Πήγαμε λοιπόν με την λιγότερη πίεση των ομάδων που προκρίθηκαν στους “οκτώ” της διοργάνωσης – θυμίζουμε πως 16 μετείχαν όλοι κι όλοι στην τελική φάση, ενώ για παράδειγμα στην τελευταία διοργάνωση πήραν μέρος 24 ομάδες – στη Λισαβόνα, σε ένα ακόμα “φρέσκο” στάδιο το ανακαινισμένο “Ζοζέ Αλβαλάδε” για να αντιμετωπίσουμε την κάτοχο του τροπαίου Γαλλία. Μια ομάδα γεμάτα παγκόσμιας φήμης “αστέρια”!

Θυμάμαι χαρακτηριστικά κάτι που μου είχε πει ο Δημήτρης Μαυρογενίδης για τον Ζιντάν όταν τον είχε αντιμετωπίσει ο Ολυμπιακός στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ ως παίκτης της Γιουβέντους : “ Είναι απίστευτος: Μοναδικός… Δεν του παίρνεις τη μπάλα από τα πόδια με τίποτα:!! Βάζει το σώμα του κατά έναν τέτοιο τρόπο, όταν την έχει, που δεν μπορείς με τίποτε να τη φτάσεις, όπως κι αν πας να τον μαρκάρεις:: Με… τίποτα σου λέω!!! Μόνον με φάουλ κι αυτό λόγω του σώματός του είναι πολύ δύσκολο! Σε φορτώνει με κάρτα. Ο πιο δύσκολος παίκτης που έχω αντιμετωπίσει… Δεν ξέρω πως το έκανε ο Μαραντόνα, αλλά αυτός εδώ δεν κόβεται με τίποτε, έστω κι αν είναι ακίνητος με τη μπάλα..”
Ποιοι ήταν λοιπό αυτοί; Για να θυμηθούμε λίγο την ενδεκάδα και με ποιες περγαμηνές εκείνα τα χρόνια, στάθηκαν απέναντί μας!

ΠΗΓΗ: In Time Sports

Μπαρτέζ (87 φορές διεθνής με τους “τρικολόρ”) πρωταθλητής κόσμου το 1998, πρωταθλητής Ευρώπης δύο χρόνια αργότερα, πρωταθλητής Αγγλίας με την Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ
Σιλβέστρ: Τρεις φορές ως τότε πρωταθλητής Αγγλίας με την Γιουνάϊτεντ.
Γκαλάς : Δυό φορές πρωταθλητής Αγγλίας με την Άρσεναλ
Τουράμ : Πρωταθλητής κόσμου (1998), Πρωταθλητής Ευρώπης (2000), Τρεις φορές πρωταθλητής Ιταλίας με τη Γιουβέντους.
Λιζαραζού : Πρωταθλητής κόσμου (1998), Πρωταθλητής Ευρώπης (2000), Τσάμπιονς Λιγκ (2001) και τρεις φορές πρωταθλητής Γερμανίας με την Μπάγερν Μονάχου.
Μακελελέ : Τσάμπιονς Λιγκ (2001-02) και πρωταθλητής Ισπανίας με τη Ρεάλ Μαδρίτης, πρωταθλητής Γαλλίας νωρίτερα με τη Ναντ και εκείνη τη σεζόν πρωταθλητής Αγγλίας με την Τσέλσι!
Ζιντάν : Πρωταθλητής κόσμου (1998), Πρωταθλητής Ευρώπης (2000), Πρωταθλητής Ιταλίας με Γιουβέντους, πρωταθλητής Ισπανίας με Ρεάλ Μαδρίτης. Κορυφαίος παίκτης του πλανήτη (2002-03)
Πιρές : Πρωταθλητής κόσμου (1998), Πρωταθλητής Ευρώπης (2000), πρωταθλητής Αγγλίας με την Άρσεναλ (2001-02, 2003-04)
Ντακούρ : Ταλαντούχος μέσος με πανάκριβες μεταγραφές σε Λιντς, Λανς, Ρόμα και Ίντερ!
Τρεζεκέ : Πρωταθλητής κόσμου (1998), Πρωταθλητής Ευρώπης (2000). Πρωταθλητής Ιταλίας με τη Γιουβέντους (3 φορές σε δέκα σεζόν!), πρωταθλητής Γαλλίας με την Μονακό (δύο φορές)
Ανρί : Πρωταθλητής κόσμου (1998), Πρωταθλητής Ευρώπης (2000), πρωταθλητής Γαλλίας (96-97 Μονακό, Αγγλίας (3 φορές με Άρσεναλ) μετέπειτα πρωταθλητής δύο φορές με τη Μπαρτσελόνα!!

ΠΗΓΗ: In Time Sports



Η γαλανόλευκη του Ότο Ρεχάγκελ έπαιξε με μια αναγκαστική αλλαγή, καθώς τη θέση του τιμωρημένου (δύο κίτρινες κάρτες) Ζήση Βρύζα, πήρε ο Ντέμης Νικολαϊδης!
Μια εξέλιξη αρκετά επώδυνη για “σταρ” της ΑΕΚ και μετέπειτα πρόεδρο της ομάδας, ο οποίος πήγε τραυματίας στα γήπεδα της Πορτογαλίας..
(pic)
Mια μέρα νωρίοτερα έτυχε να βρεθώ στο ξενοδοχείο της ομάδας και εκεί στο δωμάτιο του Βρύζα, ο Ντέμης που ήρθε για ένα τσιγάρο στα κρυφά, υπό τον φόβο του… Τοπαλίδη, μας έλεγε μεταξύ άλλων:
“Τι να σκεφτώ τώρα; Στην Ελβετία (προετοιμασία) έκανα 27 ενέσεις στη γάμπα! Πονάω αλλά θα παίξω… Όσο αντέξω… Σηκωτό θα με βγάλουν από το γήπεδο..!”
Κάπως έτσι έγινε… Έτρεξε πάρα πολύ, αυτός και οι άλλoι συμπαίκτες του σε μια τακτική πίεσης που προκάλεσε μεγάλο πρόβλημα στις “ντίβες” των “τρικολόρ”…
Άντεξε για περίπου μια ώρα … Ένα σημαντικό μέρος της “δουλειάς” είχε γίνει. Πέντε λεπτά αργότερα ήρθε το γκολ του Χαριστέα!



Θυμάμαι επίσης, πριν από το ματς έξω από το γήπεδο της Λισαβόνας όταν χάζευα το Ποντιακό πανό “Γαλλία έρθον και τέσον η σειρά σου, Aϊλί Εσέν..” (Γαλλία ήρθε και η δικά σου σειρά, αλλίμονό σου) να με πλησιάζουν δύο Γάλλοι συνάδελφοι από την Εκίπ και μια άλλη εφημερίδα για να με ρωτήσουν με τι σχήμα θα ξεκινήσει η εθνική Ελλάδος. Στην ολιγόλεπτη κουβέντα, ένας εξ αυτών μας είπε ευθαρσώς πως εάν η εθνική Ελλάδος πιέσει σε μεγάλο χώρο και δεν μείνει απλά στο μισό γήπεδο, θα δημιουργήσει πρόβλημα καθώς ήδη οι Γάλλοι – ο καθένας ξεχωριστά – νιώθουν επιβαρυμένοι από τη σεζόν!
Το ματς κάπως έτσι πήγε… Όπως το “φοβήθηκαν” οι Γάλλοι, ένα εκ των ισχυρών φαβορί ως εκείνη τη μέρα για την κατάκτηση του τροπαίου! Η εθνική μας σε καμιά στιγμή δεν φοβήθηκε τον αντίπαλο και παίζοντας με την ιδανική αυτοπεποίθηση έφτασε σε μια εμφατική νίκη! Την πρώτη στην ιστορία της, απέναντι σε αυτό το ποδοσφαιρικό μεγαθήριο!
Αξέχαστο και το σπινθηροβόλο βλέμμα των διεθνών μας, παραμονές του αγώνα, στο ξενοδοχείο μετά την ολοκλήρωση της φάσης των ομίλων όταν φτάσαμε στη Λισαβόνα Κι όταν ρώτησα τον Βρύζα, εάν τους ανακοινώθηκε κάποιο πριμ για την πρόκριση από τη φάση του ομίλου αυτός μου είπε :
“Μπα.. Δεν σκεφτόμαστε αυτά τώρα! Πήραμε αυτό που θέλαμε και πλέον ψάχνουμε χωρίς άγχος το κάτι παραπάνω! Όπου μας βγάλει… Αφού φτάσαμε ως εδώ, γιατί όχι και πιο πάνω;” Η ιστορία απέδειξε πως το… εννοούσαν!

ΠΗΓΗ: In Time Sports



Η Ελλάδα άρχισε να γράφει ιστορία… Συμπατριώτες μας από κάθε πλευρά του πλανήτη έκλειναν τα εισιτήριά τους για το Οπόρτο, όπου θα γίνονταν ο ημιτελικός της διοργάνωσης ενώ εκατομμύρια Έλληνες, στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη όπως και σε όλες τις πόλεις της χώρας μας κι όπου αλλού ζει ο Ελληνισμός ξεκίνησαν ένα ιστορικό πανηγύρι! Ένα ατέλειωτο κι αλησμόνητο γλέντι που θα κρατούσε για άλλες δέκα μέρες στην Πορτογαλία και μια αιωνιότητα στο φίλαθλο πνεύμα κάθε ποδοσφαιρόφιλου εντός κι εκτός των συνόρων!! Στιγμές που σκόρπισαν Περηφάνια και Χαρά έτσι όπως κανείς δεν ξέρει πότε θα τις βιώσουμε ξανά στις εποχές μας!

Keywords
Τυχαία Θέματα
“γραικοί”,“graikoi”