Τι πραγματικά μας συμβαίνει όταν ερωτευόμαστε;

Πολλοί άνθρωποι ζητούν τον έρωτα όσο τίποτα άλλο και κάνουν αδιανόητες θυσίες για αυτόν, κάτι που μπορεί να οδηγήσει από μια κατάσταση έκστασης μέχρι την απόλυτη απελπισία. Αλλά τι συμβαίνει μέσα στο κεφάλι μας όταν ερωτευόμαστε; Η Αμερικανίδα ανθρωπολόγος Helen Fisher περιγράφει την εμμονική προσκόλληση που βιώνουμε στον έρωτα, σαν μία κατάσταση κατά την οποία «κάποιος κατασκηνώνει ξαφνικά στο κεφάλι μας».

Σε ένα πρωτοποριακό πείραμα, η Fisher και οι συνεργάτες της στο Πανεπιστήμιο

Stony Brook της Νέας Υόρκης έβαλαν 37 ανθρώπους που ήταν ερωτευμένοι σε έναν σαρωτή μαγνητικής τομογραφίας. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ρομαντική αγάπη προκαλεί έντονη δραστηριότητα σε περιοχές του εγκεφάλου που έχουν ντοπαμίνη, την χημική ουσία του εγκεφάλου που μας κάνει να αισθανόμαστε καλά. «Ειδικότερα, επηρεάζει μέρος του εγκεφάλου συνδέεται με την επιθυμία, τα κίνητρα, την συγκέντρωση και την λαχτάρα», δήλωσε η Fisher σε μια συζήτηση το 2014 σχετικά με το θέμα, ενώ πρόσθεσε ότι παρόμοιες περιοχές του εγκεφάλου ενεργοποιούνται κατά τη διάρκεια της ευφορίας που νιώθει κάποιος μετά την χρήση κοκαΐνης.

Κατά τη διάρκεια των πρώτων σταδίων του έρωτα, ο συναισθηματικός ενθουσιασμός αυξάνει τα επίπεδα κορτιζόλης του σώματος, προκαλώντας χτυποκάρδια στην καρδιά, πεταλούδες στο στομάχι μας και εφίδρωση από το άγχος. Άλλες χημικές ουσίες που σχετίζονται είναι η ωκυτοκίνη, η οποία κάνει πιο έντονα τα συναισθήματα της προσκόλλησης και η βασοπρεσίνη, η οποία έχει συνδεθεί με το αίσθημα εμπιστοσύνης, την ενσυναίσθηση και τη σεξουαλική μονογαμία.

Μάλιστα οι έρευνες έχουν δείξει ότι η καρδιά επηρεάζει τον τρόπο που βιώνουμε τα συναίσθημα. Ο εγκέφαλος και η καρδιά μας είναι γνωστό ότι βρίσκονται σε στενή επικοινωνία. Όταν αντιμετωπίζουμε μια απειλή ή όταν εντοπίζουμε το άτομο που μας ενδιαφέρει σε ένα δωμάτιο, η καρδιά μας αρχίζει να χτυπά δυνατά. Αλλά πρόσφατα, οι επιστήμονες έδειξαν ότι το feedback που δίνει η καρδιά στον εγκέφαλο επηρεάζει επίσης και αυτό που νιώθουμε, σύμφωνα με τον Guardian.

Μια μελέτη, με επικεφαλής τον καθηγητή Sarah Garfinkel του Πανεπιστημίου του Sussex, έδειξε ότι η ερωτική διέγερση στην καρδιά μπορεί να εντείνει τα συναισθήματα του φόβου και του άγχους. Σε αυτή τη μελέτη, ζητήθηκε από τους ανθρώπους να εντοπίσουν τρομακτικές ή ουδέτερες εικόνες, την ώρα που κατέγραφαν τους παλμούς τους. Η Garfinkel διαπίστωσε ότι αντέδρασαν ταχύτερα στις τρομακτικές εικόνες, σε σύγκριση με τις ουδέτερες. Αυτό υποδηλώνει ότι τα ηλεκτρικά σήματα από τα αιμοφόρα αγγεία γύρω από την καρδιά τροφοδοτούν τις περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στη συναισθηματική επεξεργασία, επηρεάζοντας τα συναισθήματα μας. Άλλες έρευνες έχουν δείξει επίσης ότι τα ζευγάρια έχουν την τάση να συγχρονίζουν τους καρδιακούς τους παλμούς και την αναπνοή τους.


Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα