Το ‘κανε πάλι το θαύμα του ο Σγουρόπουλος, πρωταθλητής Ευρώπης και στην κατηγορία Under 21!

Ο Γιάννης Σγουρόπουλος είναι ο πρωταθλητής Ευρώπης στο απλό των ανδρών έως 21 ετών για το 2019! Το ξαναγράφουμε, γιατί κανένας δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει εύκολα αυτόν τον άθλο, αυτόν τον θρίαμβο για τον ίδιο τον χαρισματικό αθλητή και την ελληνική επιτραπέζια αντισφαίριση! Ο Γιάννης Σγουρόπουλος μετά τους ευρωπαϊκούς τίτλους στο απλό νέων το 2017 και το 2018 καταφέρνει ανάλογη επιτυχία και στην πρώτη του χρονιά στην κατηγορία των αθλητών κάτω των 21 ετών! Διατηρεί ευρωπαϊκό στέμμα, εντυπωσιάζει όλο τον κόσμο του αθλήματος διαφημίζοντας τη χώρα
μας και δείχνει με τον πλέον πειστικό τρόπο ότι είναι παίκτης κορυφαίας κλάσης, που μπορεί να πρωταγωνιστεί στη διεθνή σκηνή για πολλά-πολλά χρόνια! Με ψυχή χιλίων λεόντων, με θαυμάσιες εμφανίσεις και πάντα με την ιδανική καθοδήγηση του Κώστα Βατσακλή προσθέτει μία ακόμα «χρυσή» σελίδα στην καριέρα του και με αυτή την απίστευτη τριετία των επιτυχιών γράφει ιστορία κατά τρόπο μοναδικό για νεαρό Έλληνα αθλητή σε οποιοδήποτε ατομικό άθλημα! Στον τελικό στο Γκοντομάρ έκαμψε με 4-3 σετ τον Γερμανό Γκέριτ Ένγκεμαν! Λες και το έχει για …γούρι να επικρατεί σε όλους τους τελικούς στα 7 σετ! Σίγουρα πάντως, η Πορτογαλία μπορεί να γίνει το πλέον αγαπημένο μέρος γι’ αυτόν διότι και πριν από δύο χρόνια το πρώτο του χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό νέων είχε έρθει στο Γκιμαράες. Στο Γκοντομάρ μάλιστα, νίκησε και τους τρεις εκπροσώπους της Γερμανίας, μίας χώρας με τεράστια δύναμη και παράδοση στην επιτραπέζια αντισφαίριση. Στον ημιτελικό είχε ξεπεράσει επίσης με 4-3 σετ τον Ρουμάνο Ράρες Σίπος.

«ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΘΕΜΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΣΤΑ ΕΠΤΑ ΣΕΤ»

«Είμαι πολύ χαρούμενος, αισθάνομαι περήφανος, που πήρα πρωτάθλημα Ευρώπης και στη νέα μου ηλικιακή κατηγορία. Αποτελεί για μένα μεγάλο κίνητρο για να κάνω ακόμα πιο σκληρή προσπάθεια για παρόμοιες επιτυχίες στο μέλλον. Ο τελικός ήταν από τα πιο δύσκολα ματς στη διοργάνωση, καθώς μάλιστα είχα κι έναν μικρό τραυματισμό στον ώμο. Με τον προπονητή μου όμως, κατάφερα να βρω λύσεις σε όλα τα προβλήματα κι έφτασα στη νίκη. Ξέρω, θα μου πείτε ότι συμπτωματικά επικράτησα πάλι με 4-3 (χαμογελάει). Η αλήθεια είναι ότι κάθε φορά που πάω στο 7ο σετ προσπαθώ να κρατώ την ψυχραιμία μου και πιέζω τον εαυτό μου να παίξει καλύτερα. Είναι και θέμα χαρακτήρα, έχω πείσμα και καλή ψυχολογία και μου βγαίνει», τόνισε περιχαρής ο Γιάννης Σγουρόπουλος λίγη ώρα μετά την απονομή. Το αεροπλάνο της επιστροφής στην Αθήνα το παίρνει αύριο και μέσω Ζυρίχης αναμένεται μετά τη 1 το πρωί της Τρίτης με πτήση της Swissair.

Ο Σγουρόπουλος διέγραψε καταπληκτική πορεία κι έφτασε στον τελικό χωρίς να είναι καν μέσα στα 16 φαβορί! Νούμερο 33 ήταν (αυτό τον μήνα έχει την 50η θέση στο ευρωπαϊκό ranking list Under 21), ως 2ος προχώρησε από το στάδιο 1, ωστόσο ήξεραν ο ίδιος και ο προπονητής του πρώτοι απ’ όλους ότι η 33η θέση στα seeding δεν έλεγε τίποτα και τα προημιτελικά όπως πέρσι στο Μινσκ ή και το μετάλλιο ήταν κάτι απολύτως εφικτό! Αυτό φάνηκε γρήγορα και στην πράξη. Ο «Γιαννάρας», όπως είναι το προσωνύμιό του ήταν ασταμάτητος από τα γκρουπ του σταδίου 2 και μετά και με ακμαίο ηθικό, πίστη στα χτυπήματα, αλλά και ευφυΐα πάνω στο τραπέζι έφτασε στο νέο επίτευγμα. Αφού από τα πρώτα φαβορί απέκλεισε στα ημιτελικά και τον Ράρες Σίπος (νούμερο 4 στο αγώνισμα, 4 στον ευρωπαϊκό πίνακα αξιολόγησης και 7 στον παγκόσμιο σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία τον Μάρτιο) στον τελικό κατέβαλλε εξίσου δύσκολα τον Ένγκεμαν, που επίσης προχώρησε από το στάδιο 1 και είναι στο νούμερο 23 της Ευρώπης στους Νέους άνδρες. Στο Γκοντομάρ έκαμψε όλους Γερμανούς (Χίπλερ και Χομέιερ οι άλλοι δύο), ενώ όπως είχε κάνει και πριν από δύο χρόνια στο Γκιμαράες, νίκησε και τους δύο τοπ Ρουμάνους (Πλετέα και Σίπος)! Με την κορυφαία διάκρισή του θα έχει σίγουρα και μεγάλη άνοδο στην παγκόσμια κατάταξη.

Στον τελικό ο Γιάννης Σγουρόπουλος συνάντησε αθλητή, που ναι μεν είχε ξεπεράσει στο κοντινό παρελθόν, αλλά τώρα έχει παρουσιάσει βελτίωση και ήταν σε καλή φόρμα στη συγκεκριμένη διοργάνωση. Ο 20άχρονος Ένγκεμαν επιβεβαίωσε τη δυναμική του και σαφώς είχε τις προϋποθέσεις να πάρει αυτός τον τίτλο. Με ψυχή και αέρα τοπ αθλητή του παγκοσμίου στερεώματος όμως, ο Σγουρόπουλος βρήκε πάλι τις λύσεις στα δυσκολότερα σημεία και δεν είναι καθόλου τυχαίο (ούτε για τον ίδιο ούτε για τον κόουτς Βατσακλή, που είναι πάντοτε στον πάγκο του) το γεγονός ότι για πολλοστή φορά επικρατεί οριακά σε μεγάλο ματς! Ούτε η φυσιολογική κούραση τον κατέβαλλε, ούτε οι ενοχλήσεις στον ώμο σε κάποιο σημείο του τελικού.

Στο 1ο σετ οι δύο αθλητές αξιοποίησαν σε μεγάλο βαθμό τα σερβίς τους και τον τελευταίο λόγο είχε ο Ένγκεμαν. Στο 9-9 πήρε δύο πόντους με τεχνικά μαλακά forehand σπιν και γενικά ο πρωταθλητής μας είχε προβλήματα στο μπλοκ. Στο 2ο παρουσίασε αισθητή βελτίωση, είχε καλύτερο έλεγχο της μπάλας κι επέβαλε την τακτική του με το σερβίς και τα σπιν. Στο ισορροπημένο 3ο σετ έχασε δύο κρίσιμους πόντους στα σερβίς του για το 6-8 και αργότερα δεν μπόρεσε να ξαναφέρει την κατάσταση στα ίσια με τον Ένγκεμαν να δείχνει διάρκεια σε μεγάλα ράλι.

Στο 4ο σετ προηγήθηκε 6-3, αλλά είδε τον αντίπαλο να τον φτάνει στο 7-7 και να τον προσπερνά. Εκεί ο Κώστας Βατσακλής πήρε τάιμ άουτ. Η επιστροφή στο τραπέζι ήταν η καλύτερη δυνατή, ο Σγουρόπουλος έπαιξε εξαιρετικά σε μπλοκ και επίθεση για να κάνει σερί πόντων και τελικά να επικρατήσει με οριακή διαφορά.

Η εκκίνηση του στο 5ο σετ ήταν δυνατή με 4-1 και 6-2, αλλά με κάποια λάθη και ταυτόχρονα υπέροχες ενέργειες του Γερμανού δέχτηκε μεγάλο σερί για το 6-8. Ισοφάρισε άμεσα, όμως έχασε δύο πόντους στα σερβίς του και αμέσως μετά την υποδοχή. Στο 6ο σετ ο Σγουρόπουλος έχασε κάποια «δικά» του χτυπήματα, ταυτόχρονα ο Γερμανός πίεσε με το ποιοτικό backhand τοπ σπιν και το σερβίς και βρέθηκε στο 5-2. Ο 19χρονος άσος αντέδρασε, μείωσε σε 4-5 και υποχρέωσε την αντίπαλη πλευρά να πάρει τάιμ άουτ.

Αμέσως μετά έγινε το 5-5, όμως ο Έλληνας πρωταθλητής ένιωσε πόνο στον δεξιό ώμο και σταμάτησε για ιατρική φροντίδα. Επανήλθε στον προβλεπόμενο χρόνο κι ευτυχώς φάνηκε ότι μπορούσε ν’ αποδώσει. Στα σερβίς του ο Γερμανός πήρε δύο πόντους για το 8-6, αλλά μετά έπαιξε φοβερούς πόντους και με σερβί έφτασε στο 10-8. Ο Γερμανός πήγε το σετ στην παράταση και ο Σγουρόπουλος με καθαρό μυαλό βρήκε τις διεξόδους. Έτσι και αυτός ο τελικός του Ελευσίνιου άσου κρίθηκε στα 7 σετ κι όσοι περίμεναν ότι θα μιλήσει πάλι η ελληνική ψυχή είχαν δίκιο…

Ο πρωταθλητής μας έκανε εκρηκτική αρχή και στην αλλαγή των πλευρών προηγήθηκε 5-1 με πολύ καλά χτυπήματα κι από τις δύο πλευρές. Ο Ένγκεμαν αντέδρασε και πλησίασε στον πόντο, πρώτα 8-7 μετά 10-9, αλλά έχασε την τελευταία επίθεση και ο Σγουρόπουλος πανηγύρισε τη νέα πολύ μεγάλη επιτυχία Δόξασε ξανά τη χώρα, προκάλεσε νέα αίσθηση σε όλους τους φίλους του αθλήματος και δικαίωσε τους κόπους τους δικούς του και όσων τον στηρίζουν (9-11, 11-4, 8-11, 11-9, 8-11, 12-10, 11-9). Για τον Ένγκεμαν να προσθέσουμε ότι δεν έχει πολλές περγαμηνές σε διεθνές επίπεδο. Το 2017 είχε πλασαριστεί στις θέσεις 5-8 του απλού νέων στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, ενώ είχε πάρει την 3η θέση στο όπεν νέων της Τσεχίας το 2016. Μέχρι τον τελικό είχε υποστεί μία ήττα με 4-1 σετ, στο στάδιο 1, από τον Βέλγο Λορέν Ντεβός

Ο ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΣΙΠΟΣ

Το μεσημέρι στα ημιτελικά ο Σγουρόπουλος έδωσε αναμέτρηση για γερά νεύρα με τον 19χρονο Ρουμάνο Ράρες Σίπος και όπως στα ημιτελικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος 2017, στο Γκιμαράες επικράτησε με 4-3. Τότε ήταν εκείνος πίσω με 1-3 σετ και είχε γυρίσει την κατάσταση, τώρα προηγήθηκε με 3-1 και ισοφαρίστηκε, ωστόσο επειδή αυτά τα παιχνίδια είναι κυρίως θέμα ψυχολογίας είχε την απαραίτητη ψυχή και ηρεμία για να σημειώσει τη μεγάλη νίκη. Παράλληλα τα πήγε καλά και στην τακτική και όταν ο Ρουμάνος τον πίεσε στο forehand και πήρε το πάνω χέρι η ελληνική πλευρά έδωσε περισσότερες μπαλιές στο backhand, πίεσε με το σερβίς κι έβγαλε επιθέσεις με φάλτσο και όχι μόνο δύναμη μετά. Όταν από το 5ο σετ και μετά παρουσιάστηκαν προβλήματα στην υποδοχή ο Έλληνας άσος διάλεξε συγκεκριμένα σερβίς και πρώτες μπάλες για να πάρει μπάλες που τον βόλευαν και του βγήκε.

Στο 1ο σετ ο Σίπος πέρασε το παιχνίδι του με τις δυνατές επιθέσεις σε δύσκολα σημεία, αλλά δεν έλειψαν και τα λάθη από την πλευρά του Σγουρόπουλου. Μετά τα λάθη περιορίστηκαν, ο Έλληνας πρωταθλητής πήρε περισσότερες επιθέσεις και ισοφάρισε με πολύ καλό σερί πόντων στο τέλος. Με σωστή τακτική και σταθερά καλό ρυθμό είχε τον έλεγχο και στα δύο επόμενα σετ, τα πήρε με διαφορά και απέκτησε σοβαρό προβάδισμα με 3-1. Σε τόσο υψηλό επίπεδο βέβαια, τίποτα δεν καθορίζεται γρήγορα και παρότι ο αθλητής του Κώστα Βατσακλή βρέθηκε μπροστά με 7-5 στο 5ο σετ και αργότερα είχε δυο ματς μπολ τελικά δέχτηκε και τη μείωση του σκορ και την ισοφάριση. Ο Σίπος σέρβιρε καλά, ήταν πιο αποτελεσματικός στις επιθέσεις του και πήρε δύο σετ στην παράταση. Στο καθοριστικό 7ο σετ θα επικρατούσε πια αυτός που θα ήταν πιο δυνατός ψυχολογικά και θα έκανε τα λιγότερα λάθη. Εκμεταλλευόμενος και την τεχνική του ο Σγουρόπουλος προηγήθηκε 5-2 στην αλλαγή των πλευρών, αλλά ισοφαρίστηκε κι έμεινε πίσω 5-7 έπειτα από πολύ καλά ράλι του Σίπος. Ο Σγουρόπουλος αξιοποίησε το σερβίς του και ισοφάρισε άμεσα, πήρε κι αργότερα μπάλες, που τον βόλευαν και παράλληλα ευνοήθηκε από λάθη του Ρουμάνου σε forehand επιθέσεις για να φτάσει στη σπουδαία νίκη (7-11, 11-5, 11-6, 11-4, 13-15, 10-12, 11-9).

Ανάμεσα σε άλλες διακρίσεις του στις νεαρές ηλικίες ο Σίπος ήταν 3ος το 2018 στο World Tour της Γερμανίας και στα Challenge του Βελγίου και της Κροατίας στους αγώνες για αθλητές έως 21 ετών και κατέκτησε επίσης το χάλκινο μετάλλιο στο απλό νέων στα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα του 2017 και του 2018. Ο Σγουρόπουλος είχε και νίκες και ήττες εναντίον του, ενώ έχει συνεργαστεί μαζί του στο διπλό σε διεθνή τουρνουά. Μαζί με τον Σίπος πήρε το χάλκινο μετάλλιο ο Ρώσος Βλαντιμίρ Σιντορένκο, ο οποίος στην 4αδα είχε χάσει από τον Ένγκεμαν με 4-2.

ΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ ΣΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ

Να δούμε τί έγινε και στα άλλα αγωνίσματα του European Under 21 Championships: Στη Σλοβενία πήγε το χρυσό μετάλλιο στο διπλό ανδρών. Ο Ντάρκο Γιόργκιτς και ο Πέτερ Χρίμπαρ ξεπέρασαν με 3-1 σετ τους Άνταμ Μπρατ/Τιμπόρ Σπάνικ από τη Σλοβακία (11-8, 6-11, 11-6, 11-3). Την 3η θέση πήραν οι Ιταλοί Αντονίνο Αμάτο/Ντανιέλε Πίντο και οι Ρώσοι Ντένις Ιβόνιν/Βλαντιμίρ Σιντορένκο.

Στο απλό γυναικών αναδείχτηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης η Ρουμάνα Αντίνα Ντιακόνου. Στον τελικό επιβλήθηκε της Ρωσίδας Μαρία Μαλάνινα με 4-0 σετ (13-11, 11-6, 11-9, 11-7). Στο 3ο σκαλί του βάθρου ανέβηκαν η Λευκορωσίδα Ναντέζντα Μπογκντάνοβα και η Ρουμάνα Τάνια Πλαϊάν.

Καμία από τις προαναφερόμενες κοπέλες δεν μπήκε στα μετάλλια του διπλού γυναικών. Εκεί την 1η θέση κατέκτησαν η Χο Τιν Τιν και η Καρολίν Μίστσεκ από την Αγγλία και την Αυστρία αντίστοιχα. Στον τελικό έκαμψαν τις Άννα Βέγκρζιν/Καταρζίνα Βέγκρζιν από την Πολωνία με 3-0 σετ (11-8, 15-13, 11-8). To χάλκινο μετάλλιο πήραν οι Λίζα Λουνγκ/Μάργκο Ντεγκράφ από το Βέλγιο και οι Σουάν Ζανγκ/Οντρέι Ζαρίφ από την Ισπανία και τη Γαλλία αντίστοιχα.
Keywords
Τυχαία Θέματα