Το παρασκήνιο της πειρατείας δύο ελληνικών πλοίων στον Περσικό Κόλπο: Αγωνία για το πλήρωμα – Τι απαντούν κυβερνητικές πηγές

Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο έχει προκαλέσει η κίνηση του Ιράν να καταλάβει βίαια δύο ελληνικά δεξαμενόπλοια τα οποία έπλεαν στον Περσικό Κόλπο. Η Τεχεράνη χαρακτηρίζει την συγκεκριμένη πράξη ως αντίποινα για την κατάσχεση από τις αμερικανικές αρχές ιρανικού πετρελαίου που μετέφερε πλοίο με ρωσική σημαία και είχε προσωρινά δεσμευτεί από την Ελλάδα στη θαλάσσια περιοχή της Καρύστου λόγω των κυρώσεων εναντίον της Μόσχας.

Οι

“Φρουροί της επανάστασης” ανέλαβαν την ευθύνη για την βίαιη κατάληψη στα δύο δεξαμενόπλοια “λόγω των παραβιάσεων που διαπράχθηκαν” αναφέρουν χαρακτηριστικά χωρίς ωστόσο να δίνουν περισσότερες λεπτομέρειες. Επίσης το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Nour News σημειώνει πως η Τεχεράνη αποφάσισε να λάβει “τιμωρητικά μέτρα” κατά της Ελλάδας σχετικά με την κατάσχεση, από πλευράς ΗΠΑ, φορτίου ιρανικού πετρελαίου στα ανοιχτά ελληνικών ακτών.

Το υπουργείο Εξωτερικών με έντονο διάβημα του προς την ιρανική κυβέρνηση ζητά την άμεση απελευθέρωση των δύο πληρωμάτων. “Οι πράξεις αυτές θα έχουν ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στις σχέσεις ΕΕ-Ιράν. Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη προβεί σε ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας, καθώς και συμμάχων και εταίρων της Ελλάδας”.

Κυβερνητικές πηγές: Ακολουθήσαμε τις διεθνείς συμβάσεις

Στην κυβέρνηση δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την “πειρατεία” των δύο ελληνικών πλοίων και καταβάλλονται προσπάθειες προκειμένου να ενημερωθούν για την κατάσταση των πληρωμάτων και να λήξει το συγκεκριμένο ζήτημα όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν πως στις 20 Απριλίου το Υπουργείο Δικαιοσύνης έλαβε αίτημα δικαστικής συνδρομής των δικαστικών αρχών των ΗΠΑ. Το αίτημα αφορούσε την κατάσχεση φορτίου πετρελαίου μετά από απόφαση που εξέδωσε αμερικανικό δικαστήριο. “Η διαβίβαση του αιτήματος αποτελεί υποχρέωση της ελληνικής πολιτείας που απορρέει από διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα μας: σύμβαση αμοιβαίας δικαστικής συνδρομής μεταξύ ελληνικής κυβέρνηση και κυβέρνησης ΗΠΑ ν3771/2009, συμφωνία μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ σχετικά με αμοιβαία δικαστική συνδρομή 25/6 2003, διεθνή σύμβαση του ΟΗΕ για την καταστολή χρηματοδότησης της τρομοκρατίας που κυρώθηκε από τη χώρα μας το 2002″ αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν πως “η δικαστική συνδρομή παρεσχέθη με βάση την απόφαση της δικαιοσύνης. Έναντι της απόφασης αυτής δεν ασκήθηκε αίτημα ανάκλησης και δεν δόθηκε από το δικαστήριο καμία αναστολή ή ανάκληση”.

Πως έγινε η βίαιη κατάληψη

Δύο ελικόπτερα του ιρανικού πολεμικού ναυτικού προσνηώθηκαν σε δύο πλοία ελληνικών συμφερόντων “Delta Poseidon” και “Prudent Warrior” τα οποία έπλεαν κοντά στις ιρανικές ακτές. Ομάδες ενόπλων αιχμαλώτισαν συνολικά τα 48 άτομα των δύο πληρωμάτων εκ των οποίων 8 είναι Έλληνες πολίτες και 1 κύπριος τους οποίους οδήγησαν στις γέφυρες των δύο δεξαμενόπλοιων.

Μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν είχε καταστεί εφικτή η επικοινωνία με τους υπεύθυνους της βίαιης κατάληψης.

Το υπουργείο Εξωτερικών συνιστά στους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν ταξίδια στο Ιράν και καλεί τα πλοία ελληνικής σημαίας που πλέουν προς την συγκεκριμένη περιοχή να ακολουθούν τις οδηγίες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με το οποίο το Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε στενό συντονισμό και συνεχή επικοινωνία.

Πηγή: The Toc

Keywords
Τυχαία Θέματα