Το παρασκήνιο της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν: Ένα ακόμη βήμα για ήρεμα νερά και ο νέος οδικός χάρτης

Ο κοινός τόπος από Αθήνα και Άγκυρα για συνέχιση του καλού κλίματος και των ήρεμων νερών στις σχέσεις των δύο χωρών, αποτυπώθηκε στην πανομοιότυπη δήλωση που εξέδωσαν οι δύο πλευρές αμέσως μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, αλλά και σε όσα είπαν οι δυο ηγέτες αμέσως μετά.

Τα χαμόγελα και το θετικό κλίμα, παρά την επιφυλακτικότητα της Αθήνας, η οποία θέλει να δει εμπράκτως ότι εμπεδώνεται η εμπιστοσύνη, δεν έλειψαν και

όταν έκλεισαν οι κάμερες, με τις δύο πλευρές να συμφωνούν οτι έχουν γίνει βήματα προόδου, αλλά μπορούν να γίνουν περισσότερα.

Αρχικά με τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος και χαμηλής πολιτικής όπως χαρακτηρίζονται, τη συζήτηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, και στη συνέχεια με τον πολιτικό διάλογο για τις διαφορές μας, οι οποίες βέβαια για την Αθήνα οριοθετούνται στην χάραξη θαλασσίων ζωνών και μόνο.

Διπλωματικές πηγές, συγκρατημένα, υποστηρίζουν οτι μετά από σχεδόν 4 χρόνια έντασης, μπήκε σιγά σιγά το νερό στο αυλάκι, και πως αυτό το κέρδος της μη έντασης είναι “δώρο” και για τις δύο πλευρές. Στόχος είναι να διατηρηθεί, ακόμη και αν τελικά Αθήνα και Αγκυρα δεν φθάσουν στη Χάγη για την επίλυση των διαφορών τους, αρκεί να μην φθάνουν στο χείλος μίας στρατιωτικής σύγκρουσης, όπως έγινε στο παρελθόν.

Το μομέντουμ και το χρονοδιάγραμμα
Η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν, μαζί με τους υπουργούς Εξωτερικών και τους διπλωματικούς συμβούλους τους, διήρκησε μία ώρα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει λόγο για μία παραγωγική συζήτηση που θα συνεχιστεί.

“Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ώστε να εμβαθύνουμε το θετικό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το οποίο έχει εγκαθιδρυθεί τους τελευταίους μήνες, και προσδιορίσαμε με σαφήνεια το επίπεδο των επαφών και των συναντήσεων για το επόμενο διάστημα σε επίπεδο πολιτικού διαλόγου, Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αλλά και προώθησης της θετικής ατζέντας. Θετικό ήταν το μήνυμα που θέλησε να περάσει και ο Τούρκος πρόεδρος μετά τη συνάντηση, μέσω ενός tweet. “Eίθε η συνάντηση που είχαμε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στην Τουρκία να είναι ευοίωνη για τη χώρα μας και την περιοχή μας”.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι το θετικό μομέντουμ που έχει προηγηθεί, αμέσως μετά τους σεισμούς στην Τουρκία δεν πρέπει να χαθεί, και πως ο διάλογος πρέπει να μπει σε συγκεκριμένα χρονικά πλαίσια. Ετσι αποφασίστηκε:

-Οι υφυπουργοί Εξωτερικών θα συναντηθούν τον Οκτώβριο για τον πολιτικό διάλογο (που είναι άλλωστε και το πιο δύσκολο κομμάτι, αφού η Τουρκία βάζει στο τραπέζι ακόμη και θέματα κυριαρχίας),

-Οι συναντήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης να γίνουν τον Νοέμβριο,

-Στις 7 Δεκεμβρίου θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Συνεργασίας Τουρκίας-Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ακόμη ότι θα πρέπει να προωθήσουν και τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος των δύο χωρών, όπως για παράδειγμα το μεταναστευτικό και την κλιματική αλλαγή.

“Να σταθώ ενδεικτικά στο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης, όπου πιστεύω ότι είναι απαραίτητη η συνεργασία της Τουρκίας προκειμένου να μειωθούν στο ελάχιστο οι μεταναστευτικές ροές”, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι οι δύο χώρες πρέπει να συνεργαστούν και σε ζητήματα πολιτικής προστασίας.

Αμετακίνητοι όλοι για το Κυπριακό
Λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε απο τη διεθνή κοινότητα την αναγνώριση του ψευδοκράτους, υποστηρίζοντας οτι δεν υπάρχει άλλος δρόμος, εμμένοντας έτσι στην πάγια θέση της Άγκυρας για λύση δύο κρατών, παραβλέποντας τις αποφάσεις του συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Από την πλευρά της η Αθήνα επανέλαβε ότι δεν προτίθεται να μετακινηθεί από τη θέση στήριξης που παρέχει στην Κύπρο, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να συναντάται σήμερα εκ νέου στη Νέα Υόρκη με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ενώ σε ομιλία του στην ομογένεια, είπε, απαντώντας στον Ταγίπ Ερντογάν: “Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, οποιαδήποτε λύση εκτός αυτών των παραμέτρων, οποιαδήποτε ιδέα ή συζήτηση για λύση δύο κρατών, είναι απλά μή αποδεκτή”.

Πηγή: The Toc

Keywords
Τυχαία Θέματα