Το τέλος των δωρεάν μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Η Meta έγινε ο τελευταίος -και μεγαλύτερος- κολοσσός του κλάδου των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που ανακοίνωσε πληρωμένη έκδοση των προϊόντων της, με το πρόγραμμα Meta Verified. Τα νέα έρχονται μερικούς μήνες μετά την κυκλοφορία ενός παρεμφερούς προγράμματος από πλευράς του Twitter.

Με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να επιχειρούν διακαώς να αυξήσουν τα κέρδη τους, προσφέροντας επιπλέον παροχές σε χρήστες που προτίθενται να πληρώσουν, οι απαρχές μιας νέας

εποχής των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι, πλέον, εμφανείς.

Γιατί, όμως, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στρέφονται προς αυτή τη νέα πραγματικότητα;

Τα κέρδη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Η κερδοφορία του δωρεάν μοντέλου των μέσων κοινωνικής δικτύωσης εστιάζει αποκλειστικά και μόνο στις διαφημίσεις. Το μοντέλο αυτό, όμως, βρίσκεται υπό πίεση. Οι πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δεν μπορούν να βγάλουν μεγάλο κέρδος από τους δωρεάν χρήστες τους, όπως έκαναν παλαιότερα, εν μέρει λόγω της αποδυναμωμένης διαφημιστικής αγοράς, που είναι επηρεασμένη από την παθογενή παγκόσμια οικονομία. Συν τοις άλλοις, οι περιορισμοί απορρήτου που επιβλήθηκαν από την Apple καθιστούν δυσκολότερη την παρακολούθηση των χρηστών και των προτιμήσεών τους, με αποτέλεσμα οι εφαρμογές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να πωλούν λιγότερες διαφημίσεις.

Η απαρχή των premium προϊόντων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης Τα νέα του Meta έρχονται λίγους μήνες αφότου το Twitter κυκλοφόρησε ένα πρόγραμμα επαλήθευσης επί πληρωμή (8 δολαρίων ανά μήνα), ως μέρος του ανανεωμένου προϊόντος Twitter Blue, κατόπιν απόφασης του νέου ιδιοκτήτη Elon Musk.

Πρόκειται, όμως, για μία τάση που δεν είναι καθόλου καινούρια στη βιομηχανία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Τα τελευταία χρόνια, το Snap, το YouTube και το Discord έχουν ήδη εισαγάγει premium προϊόντα, τα οποία χρεώνουν τους χρήστες για ειδικά προνόμια, παρέχοντας στους συνδρομητές πρόσβαση σε νέες λειτουργίες, προβάλλοντας λιγότερες διαφημίσεις ή προσφέροντας νέες δυνατότητες.

Τι αλλάζει με τη Meta

Το Facebook και το Instagram θα χρεώνουν από 12 δολάρια ανά μήνα στους χρήστες τους, παρέχοντας ένα μπλε σήμα επαλήθευσης, περισσότερη προστασία από πλαστοπροσωπία λογαριασμού, πρόσβαση σε «πραγματικό πρόσωπο» στην υποστήριξη πελατών για βοήθεια σε κοινά ζητήματα λογαριασμού και -το πιο σημαντικό- αυξημένη προσέγγιση χρηστών και προβολή. Αυτό σημαίνει ότι το περιεχόμενο των χρηστών που πληρώνουν το Meta Verified θα εμφανίζεται σε μεγαλύτερο βαθμό σε τρίτους χρήστες. Η εταιρεία δοκιμάζει τη λειτουργία στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, ενώ δήλωσε πως αυτή θα κυκλοφορήσει σύντομα τόσο στις ΗΠΑ, όσο και σε άλλα κράτη.

Πηγή: ​www.vox.com

Keywords
Τυχαία Θέματα