«Το τζούντο είναι πολύ περισσότερα από ένα άθλημα»

Ο κ. Yasunori παρέστη στην τελετή έναρξης του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος βετεράνων που έγινε στα «Δύο Αοράκια» και στον ελεύθερο χρόνο του, δεν έχασε την ευκαιρία να επισκεφθεί τον αρχαιολογικό χώρο τον οποίο μέχρι πρότινος… απολάμβανε αποκλειστικά μέσω διαφόρων εκδόσεων, μία εκ των οποίων βρίσκεται σε περίοπτη θέση στο γραφείο του, στο Χαλάνδρι!

Για τη ξενάγηση του Πρέσβη και της συζύγου του στην Κνωσό,

στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου αλλά και στο Μουσείο Νίκος Καζαντζάκης, φρόντισε η ΕΟ Τζούντο, ο πρόεδρος της οποίας λίγες ημέρες πριν τη διοργάνωση του Ηρακλείου, του είχε κάνει επίσημη πρόσκληση για να παραστεί στην τελετή έναρξης, στο πλαίσιο σύσφιξης των σχέσεων ανάμεσα στην ομοσπονδία και την Πρεσβεία της χώρας που «γέννησε» το άθλημα.

«Ήθελα εδώ και πολύ καιρό να επισκεφθώ την Κνωσό και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου. Η επίσκεψή μου στο Ηράκλειο με αφορμή την πρόσκληση της ΕΟ Τζούντο για να παρακολουθήσω την τελετή έναρξης του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, μου έδωσε την ευκαιρία να τα απολαύσω δια ζώσης. Ο συνδυασμός αυτών των αξιοθέατων με το τζούντο έκαναν την επίσκεψη μου ιδανική. Είμαι χαρούμενος που τα κατάφερα», δήλωσε ο λάτρης της ελληνικής Ιστορίας κ. Yasunori, με δηλώσεις του στο επίσημο site της ΕΟ Τζούντο.

Ο Πρέσβης της Ιαπωνίας στη χώρα μας, δεν έχασε την ευκαιρία να επισκεφθεί και το Μουσείο Νίκος Καζαντζάκης.

«Στην Ιαπωνία, ο Νίκος Καζαντζάκης είναι πολύ γνωστός για το έργο του `Αλέξης Ζορμπάς`, το οποίο μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη. Η ταινία παραμένει και σήμερα πολύ δημοφιλής. Γνωρίζω επίσης ότι ο Καζαντζάκης ταξίδεψε στην Ιαπωνία αρχικά το 1935 αλλά και άλλη φορά, αφήνοντας στην χώρα μου τη σφραγίδα του. Είναι φυσικό λοιπόν για κάθε Ιάπωνα να «ερωτεύεται» τον Νίκο Καζαντζάκη. Τον αγαπάμε αφενός γιατί είναι `ελεύθερος`, καθώς όπως είπε `θέλει να πεθάνει αν δεν είναι ελεύθερος` αλλά και γιατί ήταν ένας ανεξάρτητος, δυναμικός και έξυπνος άνθρωπος».

Ο σεβασμός τελικά της ανθρώπινης σκέψης διασχίζει τις ηπείρους και ο Νίκος Καζαντζάκης είναι από ότι φαίνεται ένας ακόμα συνδετικός κρίκος ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιαπωνία.

Ο κ. Yasunori αναφέρθηκε και στη διεξαγωγή του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος τζούντο που έλαβε χώρα στο Ηράκλειο αλλά και στη σχέση της Πρεσβείας με την ελληνική ομοσπονδία. «Το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα είχε πολλές συμμετοχές, γεγονός που με χαροποίησε ιδιαίτερα. Η Ιαπωνία, ως γενέτειρα του τζούντο, φροντίζει πάντα να δείχνει την στήριξή της στις εθνικές ομοσπονδίες τζούντο κι αυτό συμβαίνει και με την ελληνική. Θα ήθελα να τονίσω ότι το τζούντο είναι πολλά περισσότερα από ένα άθλημα, κρύβει πολλά πνευματικά νοήματα, είναι ένας ολόκληρος δρόμος. Γι` αυτό ελπίζω να καταφέρουμε να συνεχίσουμε να δείχνουμε την ηθική αυτή μας υποστήριξη σε ένα πνευματικό επίπεδο».

Στο ερώτημα λοιπόν, ποιος είναι ο συνδετικός κρίκος της Κνωσού με τον Νίκο Καζαντζάκη, το τζούντο και την σχέση Ελλάδας-Ιαπωνίας, η απάντηση είναι μία: ο Πρέσβης κ. Nakayama Yasunori. Και ίσως μια μέρα, καταφέρουμε να τον κάνουμε να «ερωτευτεί» ακόμα περισσότερο την Κρήτη αλλά και όλη την Ελλάδα μέσα από τέτοιες διοργανώσεις, οι οποίες όχι μόνο συνδυάζουν αθλητισμό με διακοπές αλλά εκπληρώνουν και όνειρα ζωής!

Keywords
Τυχαία Θέματα