Τότε που ο Τζέϊμς Μποντ… αλλαξοπίστησε!!

Η παρουσία των ανθρώπων της 7ης τέχνης στα γήπεδα, ανέκαθεν αποτελούσε ένα γεγονός που ξεπερνούσε κατά πολύ τα όποια στάτους… κοσμικότητας, στις εξέδρες των επισήμων, κι όχι απαραίτητα εκεί… όχι σώνει και καλά προσαρμοσμένοι στο άτυπο στιλιστικό «πρωτόκολλο» ενός σταρ ανάμεσα στους κοινούς «θνητούς»!
Αυτό, πάντως που έκανε ένας από τους πιο πολυσυζητημένους και καταξιωμένους ηθοποιούς του πλανήτη, ο Σκωτσέζος Σον Κόνερι ξεπέρασε πολλά από τα φίλαθλα «ταμπού», μένοντας – σαφώς – στην ιστορία όχι τόσο για το «ποιος» το έκανε

αλλά κυρίως για το «πού» ακριβώς διαδραματίστηκε η συγκεκριμένη ιστορία, με πρωταγωνιστή έναν από τους πιο πετυχημένους… Τζέϊμς Μποντ, τον κινηματογραφικό «ήρωα» που εκ των πραγμάτων ζούσε στα όρια της ανατροπής των όποιων δεδομένων!


Ο Σκωτσέζος που γεννήθηκε πριν από 89 χρόνια στο Εδιμβούργο (25/8/30) και έφυγε από κοντά μας πριν 8,5 μήνες (31/10/2020), στα φίλαθλα νιάτα του δεν έκρυβε την συμπάθεια – κι όχι μόνον – προς τη Σέλτικ. Την ομάδα της Γλασκόβης που διαχρονικά, και κυρίως τους παλαιότερους πιο «ρομαντικούς» χρόνους, εξέφραζε μια μεγάλη κόντρα ανάμεσα στους Καθολικούς Ιρλανδούς (Κέλτες) με τους προτεστάντες Βρετανούς, τους Ρέϊντζερς. Διαφορές, τεράστιες… Κοινωνικά και δογματικά σε «γραμμές» πολύ πιο διαχωριστικές από όσα ορίζει μια ποδοσφαιρική αντιπαλότητα. Εξάλλου και τα χρώματα των ομάδων, αυτό φανερώνουν! Από τη μια το πράσινο – με λίγο άσπρο – της Ιρλανδίας με το το συνδυασμό κόκκινου-μπλε κι άσπρου όπως η σημαία της Μεγάλης Βρετανίας!!
Μια ομάδα που ιδρύθηκε από έναν καθολικό Ιρλανδό ιερέα (!) σε «αιώνια» αντιπαλότητα με αυτή που ιδρύθηκε από «φίλους» και πιο αφοσιωμένους στην Αγγλική «βάση» του Ηνωμένου Βασιλείο

Το 1994 ο Φέργκους Μακ Καν σώζοντας, τότε, την Σέλτικ από οικονομική καταστροφή, εφαρμόζοντας μια αυστηρή οικονομική πολιτική, αρνήθηκε να δώσει δωρεάν εισιτήριο στον Σον Κόνερι, όταν αυτός είχε τηλεφωνήσει από το ξενοδοχείο «Καλεντόνιαν» – όπου διέμενε – προκειμένου να πάει εκείνη τη μέρα να παρακολουθήσει άλλο ένα παραδοσιακό ντέρμπι (Old Firm)!
H απάντηση του τότε ιδιοκτήτη της Σέλτικ, μάλλον… άκομψη! «Δε με νοιάζει κι αν είσαι ο… fucking Ρότζερ Μουρ! Για να μπεις στο γήπεδο, θα πληρώσεις εισιτήριο!»
Αυτό ήταν…. Η συγκεκριμένη κίνηση σε έναν άνθρωπο που ως τότε είχε πάρει μέρος σε τρεις ταινίες του Τζέϊμς Μποντ και είχε βραβευτεί, μεταξύ άλλων, για την παρουσία του στις ταινίες «Το όνομα του Ρόδου» και «Untouchable» (ασυγχώρητοι, άθικτοι) με απολαβές πολλών εκατομμυρίων Λιρών στο πλούσιο κινηματογραφικό του βιογραφικό, ήταν πραγματικά… ασυγχώρητη!

Και σαν να ήταν γραμμένο σε κινηματογραφικό σενάριο, η άρνηση προς τον Σερ Σον Κόνερι έγινε τόσο άμεσα γνωστή που την ίδια μέρα και λίγο πριν το ματς ήρθε σε επαφή μαζί του ο τότε ιδιοκτήτης της Ρέϊντζερς Ντέϊβιντ Μάρεϊ προκειμένου να τον ενημερώσει πως τον συμπεριέλαβε στη λίστα των guest της ομάδας για να μπει στο γήπεδο και να δει το ντέρμπι!!


Ο ποδοσφαιρικός – φίλαθλος «προσηλυτισμός» του.. Τζέϊμς Μποντ που δεν υπέκυψε ως τότε, ούτε στον «Δόκτορ Νο» ούτε στον «Χρυσοδάκτυλο» πραγματοποιήθηκε κατά τρόπο αστραπιαίο (!) για ένα πείσμα, όχι απαραίτητα στο δόγμα της Σκωτσέζικης «τσιγγουνιάς» όσο κυρίως στο πνεύμα του βρετανικού πείσματος.
Ο Σον Κόνερι, έκτοτε έγινε πιστός οπαδός των «Τζερς» με μόνιμη θέση, ανάμεσα στις 3000 ισόβιες (!!) θέσεις του «Άϊμπροξ Παρκ» αλλά και ρόλο στα κοινά του συλλόγου λόγω και της φιλίας που ανέπτυξε με τον ιδιοκτήτη της ομάδας.


Μάλιστα, μετά από χρόνια έγινε γνωστή και η παρέμβασή του προς τον ποδοσφαιριστή, τότε, Τζενάρο Γκατούζο (!) o οποίος έπαιζε στα τέλη της δεκαετίας του 90’ στη ομάδα της Γλασκόβης. Όπως αποκάλυψε ο μέχρι πρότινος τεχνικός της Νάπολι, ο Σερ Κόνερι το 1998 τον ικέτευσε να μην φύγει από την ομάδα, σε μια εποχή που ο παίκτης δεν ένιωθε καλά παρά τη καλή σεζόν που είχε τότε στον σύλλογο της Γλασκόβης!


«Ήταν ένας κύριος… Μιλούσε με σεβασμό και έτσι ήθελε να του συμπεριφέρονται..» είπε μεταξύ άλλων ο Γκατούζο, αποκαλύπτοντας μετά από χρόνια την άγνωστη πτυχή της γνωριμίας του με τον Σερ Κόνερι και μέσα από αυτό έγινε καλύτερα αντιληπτό το γιατί αυτός ο άκρως επιτυχημένος καλλιτέχνης, «αλλαξοπίστησε» (φίλαθλα) δια ασήμαντον – σύμφωνα με τα οικονομικά του δεδομένα – αφορμή!

Keywords
Τυχαία Θέματα