Τρέβορ Φράνσις: Τόλμησε να ανιχνεύσει δύσκολα μονοπάτια… (pic+vid)

Δεν φοβήθηκε ποτέ να ακολουθήσει δύσκολα μονοπάτια. Είχε μία παράξενη έλξη για το άγνωστο. Πριν συνδεθούν ο Τρέβορ Φράνσις και η Σαμπντόρια το 1982, ελάχιστοι Άγγλοι παίκτες είχαν εισχωρήσει στο ποδόσφαιρο της Serie A. Η μετακίνηση του Φράνσις στην κορυφαία ιταλική κατηγορία σηματοδότησε ένα ασυνήθιστο γεγονός στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Όμως, ο Άγγλος ήταν γνωστός για το ότι άνοιξε νέους δρόμους σε όλη την καριέρα του.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970 και μετά τη θητεία του στη Μπέρμιγχαμ,

ο κέρδισε το Κύπελλο Πρωταθλητριών με τη Νότιγχαμ Φόρεστ δύο φορές υπό τον Μπράιαν Κλαφ. Ο Φράνσις έγινε επίσης γνωστός όταν έγινε ο πρώτος Άγγλος για τον οποίον ομάδα ξόδεψε 1 εκατομμύριο λίρες για να μετακινηθεί στα Μίντλαντς.

ΤΟΛΜΟΥΣΕ ΤΟ ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ
Ωστόσο, ανάμεσα στη μεταγραφή του, ο Φράνσις είχε ένα στοιχείο περιπλάνησης στην προσωπικότητά του. Είχε δύο περιόδους ως δανεικός με την αμερικανική ομάδα Ντιτρόιτ Εξπρές το 1978 και το 1979. Αυτό θεωρήθηκε ως μια εντελώς τρελή κίνηση όταν το ποδόσφαιρο στις ΗΠΑ, ήταν ακόμα σε ερασιτεχνική φάση εκείνη την εποχή.
Στη συνέχεια, ο Φράνσις μετακόμισε στη Μάντσεστερ Σίτι για μια ασυνεπή περίοδο το 1981/82. Στο τέλος της σεζόν, μια Μάντσεστερ Σίτι με περιορισμένα χρήματα έψαχνε ομάδα να πουλήσει τον Φράνσις. Η αξία του παίκτη είχε μειωθεί κάπως. Αλλά ήταν ακόμα μέλος της Εθνικής και αναζητούσε μια νέα πρόκληση μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1982. Ευτυχώς, η Σαμπντόρια ήταν μια ομάδα με ανοδική πορεία και σε αναζήτηση έμπειρων ταλέντων.

Trevor Francis. A legend of the game. pic.twitter.com/sAtJYRY0tC

— 1992: The Birth of Modern Football (@92FootballBook) July 24, 2023

Η ΣΑΜΠΤΟΡΙΑ ΤΟΝ ΠΙΣΤΕΨΕ ΚΑΙ Ο ΦΡΑΝΣΙΣ ΤΗ ΔΙΚΑΙΩΣΕ
Όπως εξηγεί στο αφιέρωμα στον Άγγλο φορ το «cultofcalcio», στο πρόσωπο του Φράνσις, οι «blucerchiati» είδαν έναν παίκτη που θα μπορούσε να προσθέσει κλάση στην επιθετική γραμμή τους. Τον Ιούλιο του 1982, ο Φράνσις μετακόμισε στη Serie A για περίπου 700.000 λίρες. Συνεργάστηκε με τους Γκρέιαμ Σούνες, Λίαμ Μπρέιντι και τον νεαρό τότε Ρομπέρτο Μαντσίνι.

Υπήρχε μεγάλη ίντριγκα για το πόσο καλά θα τα πήγαινε ο Φράνσις στο ιταλικό πρωτάθλημα. Με περισσότερες από 300 επαγγελματικές εμφανίσεις και άφθονη διεθνή εμπειρία, οι Ιταλοί φίλαθλοι ήταν περίεργοι να δουν πόσο καλά θα ταίριαζε ο Φράνσις σε μια αναπτυσσόμενη Σαμπντόρια.
Εντελώς ανενόχλητος από το νέο του περιβάλλον, ο Φράνσις έδειξε γρήγορα το ταλέντο του που προηγήθηκε της φήμης του. Η Σαμπντόρια κέρδισε τους πρώτους τρεις αγώνες της σεζόν της Serie A εναντίον της Γιουβέντους, της Ίντερ και της Ρόμα. Ωστόσο, ένας τραυματισμός στην τρίτη νίκη επί της Ρόμα, τον άφησε εκτός δράσης για τους επόμενους τέσσερις μήνες.

Η Σαμπντόρια κέρδισε μόνο τρεις από τους 17 αγώνες της κατά την απουσία του Φράνσις. Ο Άγγλος επιθετικός, επέστρεψε για το τελευταίο τρίτο της σεζόν για να ενισχύσει την ώθηση των «blucerchiati» για την Ευρώπη.
Ο Φράνσις πέτυχε έξι γκολ σε 10 αγώνες, συμπεριλαμβανομένου ενός χατ-τρικ στη νίκη με 4-0 εναντίον της Ουντινέζε και βοήθησε την ομάδα να τερματίσει στο υψηλότερο επίπεδο στη Serie A, από τη σεζόν 1960/61.

RIP Trevor Francis
One great striker!#TrevorFrancis pic.twitter.com/JVBPDRbmZy

— TV Football 1968-92 (@1968Tv) July 24, 2023

ΠΡΩΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΜΠΤΟΡΙΑ ΜΕ «ΥΠΟΓΡΑΦΗ» ΦΡΑΝΣΙΣ
Τελικά, η παρουσία του Φράνσις με τη Σαμπντόρια στις επόμενες περιόδους, ακολούθησε παρόμοιο μοτίβο με την πρώτη του σεζόν. Οι επαναλαμβανόμενοι τραυματισμοί τον ανάγκασαν να είναι πότε μέσα και πότε έξω από την ομάδα. Πάντα όμως φαινόταν να επιστρέφει από τραυματισμό με συνέπεια. Ο Άγγλος βοήθησε τη Σαμπντόρια να βελτιώνεται χρόνο με το χρόνο στην κορυφαία κατηγορία της Ιταλίας.

Βοήθησε την ομάδα της Γένοβας να τερματίσει ξανά έβδομη το 1983/84, παρότι πραγματοποίησε μόλις 15 εμφανίσεις στο πρωτάθλημα. Όμως, οι καλύτερες στιγμές του Άγγλου φορ με τη φανέλα των «blucerchiati» ήρθαν την επόμενη σεζόν. Ο Φράνσις έπαιξε σε όλα εκτός από έξι παιχνίδια σε όλη τη διάρκεια του πρωταθλήματος και πέτυχε έξι γκολ στη Serie A καθώς η Σαμπντόρια τερμάτισε στην τέταρτη θέση, το καλύτερο πλασάρισμα στην ιστορία της μέχρι τότε στη Serie A.

Trevor Francis with Roberto Mancini and Gianluca Vialli. Top scorer for Sampdoria with nine goals as the club won the 1984-85 Coppa Italia. pic.twitter.com/fXZuRyGJxE

— Stephen Kasiewicz (@SKasiewicz) July 24, 2023

Ωστόσο, η μεγαλύτερη συνεισφορά του ήταν στο Coppa Italia. Με τις εμφανίσεις του, οδήγησε τους Γενοβέζους στην κατάκτηση του πρώτου κυπέλλου στην ιστορία τους. Αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ του θεσμού, με 9 τέρματα σε 11 εμφανίσεις.
Στη συνέχεια οι πολλοί τραυματισμοί και ένα μακροχρόνιο πρόβλημα υγείας οδήγησαν σε πτώση τη φόρμα του Άγγλου επιθετικού. Ο Φράνσις μετακόμισε στην Αταλάντα για τη σεζόν 1986/87, αλλά η παρακμή ήταν πλέον θλιβερή για ένα ταλέντο που εμφανίζεται μια φορά σε μια γενιά.

Το κύριο ερώτημα που θα μείνει αναπάντητο είναι πόσο μεγαλύτερη κληρονομιά θα μπορούσε να αφήσει, αν δεν υπήρχαν οι συχνοί τραυματισμοί και κάποια θέματα φυσικής κατάστασης. Η πρωτοποριακή κίνηση να δοκιμάσει τον εαυτό του στην Ιταλία λειτούργησε ως έμπνευση για άλλα αγγλικά ταλέντα τα επόμενα χρόνια. Λίγο αργότερα, ο Ντέιβιντ Πλατ μετακόμισε στο Μπάρι και ο Πολ Γκασκόιν εντάχθηκε στη Λάτσιο τη δεκαετία του 1990, καθώς όλο και περισσότεροι Άγγλοι παίκτες, άρχιζαν να δοκιμάζουν την τύχη τους στο ιταλικό πρωτάθλημα.

Keywords
Τυχαία Θέματα