Τρία χρόνια πολέμου στην Ουκρανία: Από την εισβολή στις… διαπραγματεύσεις

Στις 24 Φεβρουαρίου 2022, η Ρωσία ξεκίνησε μια πλήρη στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία, σηματοδοτώντας την έναρξη ενός πολέμου που διαρκεί πλέον τρία χρόνια. Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοίνωσε τότε μια “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” με στόχο την “αποστρατικοποίηση” και “αποναζιστικοποίηση” της Ουκρανίας.

Πρώτος Χρόνος: 2022-2023

Κατά τον πρώτο χρόνο της σύγκρουσης, οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν γρήγορα, καταλαμβάνοντας σημαντικά εδάφη στην ανατολική και νότια Ουκρανία.

Ωστόσο, η σθεναρή αντίσταση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, σε συνδυασμό με τη διεθνή υποστήριξη, οδήγησε σε μια επιτυχημένη αντεπίθεση το φθινόπωρο του 2022, ανακτώντας περιοχές όπως η Χερσώνα και τμήματα του Χαρκόβου.

Δεύτερος Χρόνος: 2023-2024

Το 2023, ο πόλεμος μετατράπηκε σε σύγκρουση φθοράς, με τις μάχες να επικεντρώνονται κυρίως στην περιοχή του Ντονμπάς. Η Ρωσία, παρά τις αρχικές της απώλειες, ανασυγκρότησε τις δυνάμεις της και εφάρμοσε νέες τακτικές, επιτυγχάνοντας αργή αλλά σταθερή πρόοδο. Η Ουκρανία, από την πλευρά της, συνέχισε να λαμβάνει στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη από τη Δύση, αλλά οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και υποδομές ήταν τεράστιες.

Τρίτος Χρόνος: 2024-2025

Μέχρι το 2024, η σύγκρουση είχε παγιωθεί σε έναν πόλεμο χαρακωμάτων, με ελάχιστες εδαφικές μεταβολές. Η διεθνής κοινότητα άρχισε να αναζητά διπλωματικές λύσεις, καθώς ο πόλεμος είχε σοβαρές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία και ασφάλεια. Η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ ως προέδρου των ΗΠΑ το 2024 έφερε νέες δυναμικές στις διαπραγματεύσεις.

Τελευταίες εξελίξεις: Συζητήσεις Τραμπ-Πούτιν

Τον Φεβρουάριο του 2025, ο πρόεδρος Τραμπ ξεκίνησε άμεσες συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν, με στόχο τον τερματισμό του πολέμου. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που διήρκεσε περίπου 90 λεπτά, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να ξεκινήσουν άμεσα διαπραγματεύσεις και να προγραμματίσουν συναντήσεις, πιθανώς στη Σαουδική Αραβία. Ο Τραμπ δήλωσε ότι και οι δύο πλευρές επιθυμούν τον τερματισμό των εχθροπραξιών και την αποτροπή περαιτέρω απωλειών

Ωστόσο, οι προτάσεις του Τραμπ έχουν προκαλέσει ανησυχίες στην Ευρώπη και την Ουκρανία. Η πιθανότητα παραχωρήσεων προς τη Ρωσία, όπως η αναγνώριση των εδαφών που κατέχει, έχει δημιουργήσει εντάσεις μεταξύ των συμμάχων. Επιπλέον, η Ουκρανία ανησυχεί ότι μπορεί να αποκλειστεί από κρίσιμες διαπραγματεύσεις που αφορούν το μέλλον της.

Keywords
Τυχαία Θέματα