Τρόποι για να μειώσουμε την κατακράτηση υγρών

Η κατακράτηση υγρών έρχεται συχνά απροειδοποίητα, κάνοντας μας να νιώθουμε φουσκωμένοι, και άβολα, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Είτε προκαλείται από ορμονικές αλλαγές, διαιτητικούς παράγοντες ή καρδιαγγειακές παθήσεις, η κοινή αυτή διαταραχή μπορεί να επηρεάσει την καθημερινή μας ζωή και να εμποδίσει τη συνολική ευημερία μας. Πάμε να δούμε, λοιπόν, πώς μέσα από αποτελεσματικές στρατηγικές μπορούμε να καταπολεμήσουμε την κατακράτηση νερού και την αποκατάσταση της ισορροπίας στο σώμα μας.

Τι ορίζουμε ως κατακράτηση υγρών;

Η κατακράτηση νερού, επίσης γνωστή ως οίδημα, αναφέρεται

στην υπερβολική συσσώρευση υγρού στους ιστούς του σώματος, οδηγώντας σε αίσθηση φουσκώματος και δυσφορία. Μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως ορμονικές ανισορροπίες, κακή κυκλοφορία του αίματος και ορισμένες ιατρικές παθήσεις ή καταστάσεις, επηρεάζοντας τη συνολική ευημερία του σώματός μας.

Πιθανές αιτίες κατακράτησης υγρών

Για την κατακράτηση υγρών υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες, όπως:

Ορμονικές αλλαγές: Η κατακράτηση υγρών μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή πριν από την έμμηνο ρύση ως αποτέλεσμα αλλαγών στα επίπεδα ορισμένων ορμονών, όπως η προγεστερόνη.Έλλειψη σωματικής δραστηριότητας: Οι άνθρωποι που είναι σωματικά αδρανείς – είτε δεν μπορούν να περπατήσουν για ιατρικούς λόγους, είτε απλά κάθονται πολύ, ενδέχεται να επηρεαστούν από την κατακράτηση υγρών, ιδιαίτερα στα κάτω πόδια.Νεφρική νόσος: Επειδή τα νεφρά είναι υπεύθυνα για τη διατήρηση των επιπέδων υγρών, τα άτομα με χρόνια νεφρική νόσο εμφανίζουν συχνά κατακράτηση υγρών.Συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια: Εάν η καρδιά μας δεν μπορεί να αντλήσει αρκετό αίμα μέσω του σώματός μας ως αποτέλεσμα συγκοπής, πιθανόν να αντιμετωπίσουμε συσσώρευση υγρού στους πνεύμονες , τα χέρια και τα πόδια μας.Τρόποι καταπολέμησης

Καταναλώνουμε λιγότερο αλάτι
Το αλάτι αποτελείται από νάτριο και χλώριο. Μάλιστα, το νάτριο συνδέεται με το νερό στο σώμα μας και βοηθά στη διατήρηση της ισορροπίας των υγρών τόσο μέσα, όσο και έξω από τα κύτταρα μας. Εάν τρώμε συχνά τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, όπως πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα, το σώμα μας αποθηκεύει το νερό, με αποτέλεσμα να νιώθουμε φουσκωμένοι.

Αυξάνουμε την πρόσληψη μαγνησίου
Το μαγνήσιο αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα. Εμπλέκεται σε περισσότερες από 300 ενζυματικές αντιδράσεις που διατηρούν τη σωστή λειτουργία του σώματός μας. Επιπλέον, η αύξηση της πρόσληψης μαγνησίου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της κατακράτησης νερού.

Στην πραγματικότητα, ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι τα συμπληρώματα μαγνησίου μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου (PMS), συμπεριλαμβανομένου του φουσκώματος και της κατακράτησης.

Τρώμε περισσότερα τρόφιμα πλούσια σε κάλιο
Το κάλιο εξυπηρετεί πολλές σημαντικές λειτουργίες, ειδικά όσον αφορά την υγεία της καρδιάς, τις μυϊκές συσπάσεις και τη λειτουργία των νεύρων. Είναι επίσης απαραίτητο για τη διατήρηση του όγκου του αίματος και της ισορροπίας υγρών. Πιο συγκεκριμένα, λειτουργεί εξουδετερώνοντας τις επιδράσεις του νατρίου για την πρόληψη της συσσώρευσης υγρών και του πρηξίματος, καθώς και αυξάνοντας την παραγωγή ούρων.

Πηγή: www.healthline.com

Keywords
Τυχαία Θέματα