Τσίπρας: Εμείς δεν έχουμε καμία εκκρεμότητα, για τους εταίρους εκκρεμεί το χρέος
09:10 16/6/2018
- Πηγή: Novasports
«Σήμερα, στην χώρα μας πνέει ένας ευνοϊκός άνεμος, ένας άνεμος ανανέωσης, αισιοδοξίας και ανάκαμψης» είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Economist, σημειώνοντας ότι για να φυσήξει αυτός ο άνεμος «χρειάστηκαν θυσίες, επιμονή και αποφασιστική δουλειά».
«Δώσαμε και μια μεγάλη μάχη για να αποκαταστήσουμε το κύρος και την ισχυρή θέση της χώρας στο διεθνές πεδίο» είπε ο Αλέξης Τσίπρας,
αναφερόμενος σε «κεκτημένα τα οποία χάθηκαν, στον κυκεώνα της κρίσης».
Για τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό
Μιλώντας για την «ζωτική, τόσο από γεωπολιτικής πλευράς, όσο όμως και από οικονομικής» περιοχή των Βαλκανίων, τόνισε ότι «η πρόσφατη συμφωνία που καταλήξαμε, μετά από έξι μήνες διαπραγμάτευση με τους γείτονές μας, για την επίλυση της μακροχρόνιας διένεξης για το ονοματολογικό με την ΠΓΔΜ, συνιστά ιστορικής σημασίας επιτυχία για την Ελλάδα, με πολλαπλά οφέλη και στο οικονομικό πεδίο».
O πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η διαιώνιση αυτού του προβλήματος, όχι απλά στερούσε δυνατότητες από την χώρα μας, όχι απλά σπαταλούσε άγονα δυνάμεις στον τομέα της διπλωματίας, αλλά στερούσε τη δυνατότητα στη χώρα μας να συνάψει και ισχυρούς δεσμούς οικονομικής συνεργασίας και συνανάπτυξης με την γειτονική μας χώρα και να διαδραματίσει τον ηγετικό ρόλο που της αναλογεί και της αξίζει στην ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής».
Επίσης, όπως είπε, στερούσε τη δυνατότητα από τη βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα τη Θεσσαλονίκη, να μετατραπεί σε ουσιαστική πρωτεύουσα οικονομικών, εμπορικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων ολόκληρης της Βαλκανικής.
«Στην Ελλάδα πνέει ευνοϊκός άνεμος ανάκαμψης»
«Η χώρα, με τις δύσκολες επιλογές μας και τη σκληρή μας προσπάθεια» είπε, «αφήνει πίσω της μια μακρά εποχή μιζέριας και καχεξίας, τόσο στην οικονομία όσο και στις διεθνείς της σχέσεις» και «γυρίζει σελίδα, περνάει σε νέα εποχή».
Ο Αλ. Τσίπρας ανάφερε ότι μέσα σε τρία χρόνια η κυβέρνηση η Ελλάδα έγινε μια χώρα που η οικονομία της ανακάμπτει δυναμικά και έχει ανακτήσει τον σεβασμό και την αξιοπιστία έναντι των διεθνών εταίρων της.
«Όσοι αυτό δεν το καταλαβαίνουν ή κάνουν ότι δεν το καταλαβαίνουν προκειμένου να εξυπηρετήσουν μικροπολιτικά παιχνίδια στο εσωτερικό, δεν καταφέρνουν τίποτε παραπάνω από το να υπενθυμίζουν ότι εκπροσωπούν την Ελλάδα του χθες. Την Ελλάδα της αποτυχίας, της μιζέριας και της χρεοκοπίας» τόνισε, προσθέτοντας: «Και επειδή οι ίδιοι δεν μπορούν να αντέξουν τη δική τους ευθύνη για τη χρεοκοπία της χώρας, της Ελλάδας του χθες, αγωνίζονται να μας στερήσουν τη δυνατότητα να χτίσουμε την Ελλάδα του αύριο».
«Δεν θα τα καταφέρουν» τόνισε ο πρωθυπουργός, γιατί «η Ελλάδα της οικονομικής ανάκαμψης, της ισχυρής παρουσίας στα Βαλκάνια και στη Μεσόγειο, η Ελλάδα της σταθερότητας και της προόδου, είναι ήδη εδώ. Και κανείς δεν θα μπορέσει να τη γυρίσει πίσω».
«Ο απεγκλωβισμός από το ειδικό καθεστώς των μνημονίων που ζήσαμε με τον πιο δραματικό τρόπο 8 χρόνια τώρα και η επιστροφή στο δρόμο της ανάπτυξης» είπε ο πρωθυπουργός, «ήταν αποτέλεσμα διαρκούς και καθημερινού αγώνα», συμπληρώνοντας ότι τα θετικά αποτελέσματα οφείλονται στη συλλογική προσπάθεια.
Όπως είπε, η εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών ήταν τεράστια και «το αποτέλεσμα είναι ιστορικό, τόσο για τα ελληνικά, όσο και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα», παρά τις δύσκολες συνθήκες, ιδίως στο εσωτερικό της χώρας, για να εφαρμοστούν πρωτοφανείς σε εύρος και βάθος μεταρρυθμίσεις, αναφέροντας ενδεικτικά:
-Η χώρα λοιπόν αποκτά επιτέλους κτηματολόγιο, δασικούς χάρτες, χάραξη αιγιαλού, σαφείς χρήσεις γης,
-οργανωμένες υποδομές υποδοχής επιχειρήσεων,
-ένα ενιαίο νόμο για τις δημόσιες συμβάσεις,
-σύγχρονο εταιρικό δίκαιο,
-νέα απλά καθεστώτα αδειοδότησης και λειτουργίας επιχειρήσεων,
-σύγχρονο και αξιόπιστο φορολογικό μηχανισμό.
-Παράλληλα δρομολογούνται αλλαγές, στο δικαστικό σύστημα και τη δημόσια διοίκηση,
-ενισχύονται τα συστήματα κοινωνικής προστασίας
-και προωθούνται ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης και εκπαίδευσης.
Με την πιστοποίηση του ΟΟΣΑ, των διεθνών αναλυτών, αλλά και των θεσμών, «η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα στις πρωταθλήτριες χώρες στις μεταρρυθμίσεις. Δεν είναι πια οι εταίροι μας επιφυλακτικοί, διαμηνύουν σε όλες τις κατευθύνσεις ότι σήμερα η Ελλάδα είναι μια άλλη χώρα, δεν είναι μέρος του προβλήματος, είναι μέρος της λύσης, είναι μια χώρα πρότυπο» ανέφερε και πρόσθεσε ότι και «στο πεδίο της πραγματικής οικονομίας, διαγράφεται ξεκάθαρα πλέον αυτή η θετική κατάσταση».
Για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές
Όπως είπε ο πρωθυπουργός, «με το πέρας του προγράμματος, τον Αύγουστο, κόβουμε οριστικά τις γέφυρες με το παρελθόν και η χώρα μας εισέρχεται σε μια νέα εποχή» και τόνισε ότι «ξαναδίνουμε στην έννοια των μεταρρυθμίσεων το πραγματικό της θετικό νόημα, εισάγοντας τομές με προοδευτικό κοινωνικό και οικονομικό πρόσημο. Προχωράμε με το δικό μας αναπτυξιακό σχέδιο για τη δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, προκειμένου να προχωρήσουμε με γρηγορότερους ρυθμούς στην αύξηση της απασχόλησης, της μείωσης της ανεργίας».
Αναφερόμενος στο αναπτυξιακό σχέδιο για τη δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, είπε ότι πρόκειται για «μια τομή στα μέχρι σήμερα δεδομένα της οικονομικής πολιτικής της χώρας, που συνδιαμορφώσαμε με την κοινωνία και τους παραγωγικούς φορείς την τοπική αυτοδιοίκηση, με 14 συνέδρια, έχοντας ζωντανό και αληθινό διάλογο με τις κοινωνίες».
Ωστόσο, όπως είπε, για να διατηρηθεί αυτό το θετικό μομέντουμ, «υπάρχει μια τελευταία σημαντική εκκρεμότητα, η πλέον καταλυτική», αναφερόμενος στην κρίσιμη συνεδρίαση της 21 Ιούνη, «στις αποφάσεις για τα αναγκαία μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους».
Ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, «ολοκληρώσαμε εγκαίρως όλες τις τελευταίες μας υποχρεώσεις, όπως προβλέπονται στο τρίτο και τελευταίο πρόγραμμα στήριξης, και μας χωρίζει σχεδόν μια βδομάδα από το κρίσιμο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, στο οποίο θα αποφασιστούν και θα εξειδικευτούν τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, στο περίγραμμα που τέθηκε στο περσινό Eurogroup του Ιουνίου του 2017, και εκεί θα αποφασιστεί και το μεταμνημονιακό πλαίσιο που θα διέπει τη σχέση μας με τους εταίρους», στέλνοντας το μήνυμα ότι «χρειαζόμαστε μια απόφαση καθαρή, χωρίς ασάφειες, με σαφές μήνυμα στις αγορές και χωρίς αστερίσκους. Μια απόφαση, θα τολμήσω να πω, γενναία και αντάξια των ιστορικών περιστάσεων, όχι μόνο στενά για την ελληνική περίπτωση, αλλά για το σύνολο της Ευρωζώνης και το μέλλον της ευρωπαϊκής ενοποίησης».
Αυτή η απόφαση, είπε ο Αλ. Τσίπρας, «θα είναι το πρόκριμα για την αντιμετώπιση ανάλογων κρίσεων στο μέλλον, αλλά κυρίως το πρόκριμα για την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει η Ευρωζώνη», σημειώνοντας ότι η απόφαση «θα καταδείξει, αν έγινε αντιληπτό, ότι η κρίση της Ελλάδας και άλλων τρίτων χωρών, ήταν κρίση της ίδιας της Ευρωζώνης, και όχι ειδικές ή έκτακτες περιπτώσεις που μπορούσαν να αντιμετωπιστούν αποσπασματικά».
Η επιτυχία της Ελλάδας, είναι επιτυχία της Ευρώπης τόνισε και το τέλος της κρίσης στην Ελλάδα είναι το τέλος της κρίσης στην Ευρώπη, είπε και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι «θα βρεθεί η βέλτιστη τομή και θα δοθεί η σωστή λύση το βράδυ της επόμενης Πέμπτης. Το τελευταίο και πιο σημαντικό success story για την Eυρώπη» όπως είπε.
Τόνισε ότι το να θέτουμε στόχους, αποκλειστικά αριθμητικά προσδιορισμένους, δεν μπορεί να λειτουργήσει μακροπρόθεσμα και δεν γίνεται η Ευρώπη «να μετατρέπει τις χώρες της Ευρωζώνης σε συνταγματικά κλουβιά, με κανόνες που ορίζονται παρακάμπτοντας κάθε δημοκρατικό διάλογο».
Μιλώντας για το όραμα για μία διαφορετική Ευρώπη, ο πρωθυπουργός είπε, μεταξύ άλλων, ότι «παραδείγματα υψηλής ανάπτυξης υπήρξαν και υπάρχουν παγκοσμίως, κατά καιρούς πολλά, αλλά η Ευρώπη είναι αυτή που ιστορικά κατάφερε να συνδυάσει ταυτόχρονα την ανάπτυξη και με τα δικαιώματα, το κοινωνικό κράτος και τη δημοκρατία» και τόνισε ότι «αυτή είναι μια ιστορική κληρονομιά που οφείλουμε να διαφυλάξουμε».
«Χωρίς να λειτουργούμε φοβικά, πρέπει να κάνουμε τα τολμηρά βήματα που απαιτούνται, ώστε όλοι μαζί να βγούμε δυναμικά στο προσκήνιο» υπογράμμισε, τονίζοντας παράλληλα, ότι «αυτό προϋποθέτει εμβάθυνση της οικονομικής και πολιτικής ενοποίησης, στήριξη των ευρωπαϊκών κοινωνικών δομών, αλλά και ενίσχυση της ενιαίας πολιτικής ασφάλειας και άμυνας της Ευρώπης».
Πρόσθεσε ότι «είναι καιρός, στη βάση ενός κοινωνικού συμβολαίου για την νέα Ευρώπη των λαών που θέλουμε, να δώσουμε προτεραιότητα στην ανάπτυξη, στη μείωση των ανισοτήτων, στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο, στην προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων, αλλά και στην ενίσχυση της λογοδοσίας και της δημοκρατικής συμμετοχής» και τόνισε: «Η λιτότητα όχι απλά δεν είναι μονόδρομος. Είναι ιστορικό λάθος».
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του στο συνέδριο του Economist, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «η αντιμετώπιση της κρίσης και η προστασία των κοινωνικών ομάδων που χτυπήθηκαν από αυτήν, υπήρξε για μας απόλυτη προτεραιότητα» και ταυτόχρονα «τα μεγάλα εθνικά μας θέματα. Τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό, το Μακεδονικό» όπως «καλή ώρα τώρα, με το μακεδονικό ζήτημα, αποδεικνύουμε ότι μια διένεξη δεκαετιών, όταν υπάρχει βούληση μπορεί να επιλυθεί ισορροπημένα και με το βέλτιστο δυνατό τρόπο, χωρίς να θιγεί ούτε το εθνικό συμφέρον, αλλά ούτε και η αξιοπρέπεια των λαών».
Μιλώντας για την «μικρή μεν, αλλά πλούσια σε πυκνότητα γεγονότων εμπειρία» του ως πρωθυπουργού, είπε: «Το συμπέρασμά μου είναι ότι δεν υπάρχει πολιτικό κόστος. Αυτό που υπάρχει είναι η επιλογή ανάμεσα στον πολιτικό στρουθοκαμηλισμό από τη μια και την πολιτική της ευθύνης από την άλλη».
«Η ιστορία και ο λαός θα μας κρίνει» και κάλεσε «άλλη μια φορά όλους όσοι βρίσκεται εδώ, κυρίως όμως τη διεθνή κοινότητα να εμπιστευτεί και να στηρίξει την Ελλάδα και την προσπάθεια της. Το αξίζει».
Πηγή: www.news.gr
«Δώσαμε και μια μεγάλη μάχη για να αποκαταστήσουμε το κύρος και την ισχυρή θέση της χώρας στο διεθνές πεδίο» είπε ο Αλέξης Τσίπρας,
Για τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό
Μιλώντας για την «ζωτική, τόσο από γεωπολιτικής πλευράς, όσο όμως και από οικονομικής» περιοχή των Βαλκανίων, τόνισε ότι «η πρόσφατη συμφωνία που καταλήξαμε, μετά από έξι μήνες διαπραγμάτευση με τους γείτονές μας, για την επίλυση της μακροχρόνιας διένεξης για το ονοματολογικό με την ΠΓΔΜ, συνιστά ιστορικής σημασίας επιτυχία για την Ελλάδα, με πολλαπλά οφέλη και στο οικονομικό πεδίο».
O πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η διαιώνιση αυτού του προβλήματος, όχι απλά στερούσε δυνατότητες από την χώρα μας, όχι απλά σπαταλούσε άγονα δυνάμεις στον τομέα της διπλωματίας, αλλά στερούσε τη δυνατότητα στη χώρα μας να συνάψει και ισχυρούς δεσμούς οικονομικής συνεργασίας και συνανάπτυξης με την γειτονική μας χώρα και να διαδραματίσει τον ηγετικό ρόλο που της αναλογεί και της αξίζει στην ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής».
Επίσης, όπως είπε, στερούσε τη δυνατότητα από τη βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα τη Θεσσαλονίκη, να μετατραπεί σε ουσιαστική πρωτεύουσα οικονομικών, εμπορικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων ολόκληρης της Βαλκανικής.
«Στην Ελλάδα πνέει ευνοϊκός άνεμος ανάκαμψης»
«Η χώρα, με τις δύσκολες επιλογές μας και τη σκληρή μας προσπάθεια» είπε, «αφήνει πίσω της μια μακρά εποχή μιζέριας και καχεξίας, τόσο στην οικονομία όσο και στις διεθνείς της σχέσεις» και «γυρίζει σελίδα, περνάει σε νέα εποχή».
Ο Αλ. Τσίπρας ανάφερε ότι μέσα σε τρία χρόνια η κυβέρνηση η Ελλάδα έγινε μια χώρα που η οικονομία της ανακάμπτει δυναμικά και έχει ανακτήσει τον σεβασμό και την αξιοπιστία έναντι των διεθνών εταίρων της.
«Όσοι αυτό δεν το καταλαβαίνουν ή κάνουν ότι δεν το καταλαβαίνουν προκειμένου να εξυπηρετήσουν μικροπολιτικά παιχνίδια στο εσωτερικό, δεν καταφέρνουν τίποτε παραπάνω από το να υπενθυμίζουν ότι εκπροσωπούν την Ελλάδα του χθες. Την Ελλάδα της αποτυχίας, της μιζέριας και της χρεοκοπίας» τόνισε, προσθέτοντας: «Και επειδή οι ίδιοι δεν μπορούν να αντέξουν τη δική τους ευθύνη για τη χρεοκοπία της χώρας, της Ελλάδας του χθες, αγωνίζονται να μας στερήσουν τη δυνατότητα να χτίσουμε την Ελλάδα του αύριο».
«Δεν θα τα καταφέρουν» τόνισε ο πρωθυπουργός, γιατί «η Ελλάδα της οικονομικής ανάκαμψης, της ισχυρής παρουσίας στα Βαλκάνια και στη Μεσόγειο, η Ελλάδα της σταθερότητας και της προόδου, είναι ήδη εδώ. Και κανείς δεν θα μπορέσει να τη γυρίσει πίσω».
«Ο απεγκλωβισμός από το ειδικό καθεστώς των μνημονίων που ζήσαμε με τον πιο δραματικό τρόπο 8 χρόνια τώρα και η επιστροφή στο δρόμο της ανάπτυξης» είπε ο πρωθυπουργός, «ήταν αποτέλεσμα διαρκούς και καθημερινού αγώνα», συμπληρώνοντας ότι τα θετικά αποτελέσματα οφείλονται στη συλλογική προσπάθεια.
Όπως είπε, η εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών ήταν τεράστια και «το αποτέλεσμα είναι ιστορικό, τόσο για τα ελληνικά, όσο και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα», παρά τις δύσκολες συνθήκες, ιδίως στο εσωτερικό της χώρας, για να εφαρμοστούν πρωτοφανείς σε εύρος και βάθος μεταρρυθμίσεις, αναφέροντας ενδεικτικά:
-Η χώρα λοιπόν αποκτά επιτέλους κτηματολόγιο, δασικούς χάρτες, χάραξη αιγιαλού, σαφείς χρήσεις γης,
-οργανωμένες υποδομές υποδοχής επιχειρήσεων,
-ένα ενιαίο νόμο για τις δημόσιες συμβάσεις,
-σύγχρονο εταιρικό δίκαιο,
-νέα απλά καθεστώτα αδειοδότησης και λειτουργίας επιχειρήσεων,
-σύγχρονο και αξιόπιστο φορολογικό μηχανισμό.
-Παράλληλα δρομολογούνται αλλαγές, στο δικαστικό σύστημα και τη δημόσια διοίκηση,
-ενισχύονται τα συστήματα κοινωνικής προστασίας
-και προωθούνται ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης και εκπαίδευσης.
Με την πιστοποίηση του ΟΟΣΑ, των διεθνών αναλυτών, αλλά και των θεσμών, «η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα στις πρωταθλήτριες χώρες στις μεταρρυθμίσεις. Δεν είναι πια οι εταίροι μας επιφυλακτικοί, διαμηνύουν σε όλες τις κατευθύνσεις ότι σήμερα η Ελλάδα είναι μια άλλη χώρα, δεν είναι μέρος του προβλήματος, είναι μέρος της λύσης, είναι μια χώρα πρότυπο» ανέφερε και πρόσθεσε ότι και «στο πεδίο της πραγματικής οικονομίας, διαγράφεται ξεκάθαρα πλέον αυτή η θετική κατάσταση».
Για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές
Όπως είπε ο πρωθυπουργός, «με το πέρας του προγράμματος, τον Αύγουστο, κόβουμε οριστικά τις γέφυρες με το παρελθόν και η χώρα μας εισέρχεται σε μια νέα εποχή» και τόνισε ότι «ξαναδίνουμε στην έννοια των μεταρρυθμίσεων το πραγματικό της θετικό νόημα, εισάγοντας τομές με προοδευτικό κοινωνικό και οικονομικό πρόσημο. Προχωράμε με το δικό μας αναπτυξιακό σχέδιο για τη δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, προκειμένου να προχωρήσουμε με γρηγορότερους ρυθμούς στην αύξηση της απασχόλησης, της μείωσης της ανεργίας».
Αναφερόμενος στο αναπτυξιακό σχέδιο για τη δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, είπε ότι πρόκειται για «μια τομή στα μέχρι σήμερα δεδομένα της οικονομικής πολιτικής της χώρας, που συνδιαμορφώσαμε με την κοινωνία και τους παραγωγικούς φορείς την τοπική αυτοδιοίκηση, με 14 συνέδρια, έχοντας ζωντανό και αληθινό διάλογο με τις κοινωνίες».
Ωστόσο, όπως είπε, για να διατηρηθεί αυτό το θετικό μομέντουμ, «υπάρχει μια τελευταία σημαντική εκκρεμότητα, η πλέον καταλυτική», αναφερόμενος στην κρίσιμη συνεδρίαση της 21 Ιούνη, «στις αποφάσεις για τα αναγκαία μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους».
Ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, «ολοκληρώσαμε εγκαίρως όλες τις τελευταίες μας υποχρεώσεις, όπως προβλέπονται στο τρίτο και τελευταίο πρόγραμμα στήριξης, και μας χωρίζει σχεδόν μια βδομάδα από το κρίσιμο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, στο οποίο θα αποφασιστούν και θα εξειδικευτούν τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, στο περίγραμμα που τέθηκε στο περσινό Eurogroup του Ιουνίου του 2017, και εκεί θα αποφασιστεί και το μεταμνημονιακό πλαίσιο που θα διέπει τη σχέση μας με τους εταίρους», στέλνοντας το μήνυμα ότι «χρειαζόμαστε μια απόφαση καθαρή, χωρίς ασάφειες, με σαφές μήνυμα στις αγορές και χωρίς αστερίσκους. Μια απόφαση, θα τολμήσω να πω, γενναία και αντάξια των ιστορικών περιστάσεων, όχι μόνο στενά για την ελληνική περίπτωση, αλλά για το σύνολο της Ευρωζώνης και το μέλλον της ευρωπαϊκής ενοποίησης».
Αυτή η απόφαση, είπε ο Αλ. Τσίπρας, «θα είναι το πρόκριμα για την αντιμετώπιση ανάλογων κρίσεων στο μέλλον, αλλά κυρίως το πρόκριμα για την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει η Ευρωζώνη», σημειώνοντας ότι η απόφαση «θα καταδείξει, αν έγινε αντιληπτό, ότι η κρίση της Ελλάδας και άλλων τρίτων χωρών, ήταν κρίση της ίδιας της Ευρωζώνης, και όχι ειδικές ή έκτακτες περιπτώσεις που μπορούσαν να αντιμετωπιστούν αποσπασματικά».
Η επιτυχία της Ελλάδας, είναι επιτυχία της Ευρώπης τόνισε και το τέλος της κρίσης στην Ελλάδα είναι το τέλος της κρίσης στην Ευρώπη, είπε και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι «θα βρεθεί η βέλτιστη τομή και θα δοθεί η σωστή λύση το βράδυ της επόμενης Πέμπτης. Το τελευταίο και πιο σημαντικό success story για την Eυρώπη» όπως είπε.
Τόνισε ότι το να θέτουμε στόχους, αποκλειστικά αριθμητικά προσδιορισμένους, δεν μπορεί να λειτουργήσει μακροπρόθεσμα και δεν γίνεται η Ευρώπη «να μετατρέπει τις χώρες της Ευρωζώνης σε συνταγματικά κλουβιά, με κανόνες που ορίζονται παρακάμπτοντας κάθε δημοκρατικό διάλογο».
Μιλώντας για το όραμα για μία διαφορετική Ευρώπη, ο πρωθυπουργός είπε, μεταξύ άλλων, ότι «παραδείγματα υψηλής ανάπτυξης υπήρξαν και υπάρχουν παγκοσμίως, κατά καιρούς πολλά, αλλά η Ευρώπη είναι αυτή που ιστορικά κατάφερε να συνδυάσει ταυτόχρονα την ανάπτυξη και με τα δικαιώματα, το κοινωνικό κράτος και τη δημοκρατία» και τόνισε ότι «αυτή είναι μια ιστορική κληρονομιά που οφείλουμε να διαφυλάξουμε».
«Χωρίς να λειτουργούμε φοβικά, πρέπει να κάνουμε τα τολμηρά βήματα που απαιτούνται, ώστε όλοι μαζί να βγούμε δυναμικά στο προσκήνιο» υπογράμμισε, τονίζοντας παράλληλα, ότι «αυτό προϋποθέτει εμβάθυνση της οικονομικής και πολιτικής ενοποίησης, στήριξη των ευρωπαϊκών κοινωνικών δομών, αλλά και ενίσχυση της ενιαίας πολιτικής ασφάλειας και άμυνας της Ευρώπης».
Πρόσθεσε ότι «είναι καιρός, στη βάση ενός κοινωνικού συμβολαίου για την νέα Ευρώπη των λαών που θέλουμε, να δώσουμε προτεραιότητα στην ανάπτυξη, στη μείωση των ανισοτήτων, στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο, στην προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων, αλλά και στην ενίσχυση της λογοδοσίας και της δημοκρατικής συμμετοχής» και τόνισε: «Η λιτότητα όχι απλά δεν είναι μονόδρομος. Είναι ιστορικό λάθος».
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του στο συνέδριο του Economist, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «η αντιμετώπιση της κρίσης και η προστασία των κοινωνικών ομάδων που χτυπήθηκαν από αυτήν, υπήρξε για μας απόλυτη προτεραιότητα» και ταυτόχρονα «τα μεγάλα εθνικά μας θέματα. Τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό, το Μακεδονικό» όπως «καλή ώρα τώρα, με το μακεδονικό ζήτημα, αποδεικνύουμε ότι μια διένεξη δεκαετιών, όταν υπάρχει βούληση μπορεί να επιλυθεί ισορροπημένα και με το βέλτιστο δυνατό τρόπο, χωρίς να θιγεί ούτε το εθνικό συμφέρον, αλλά ούτε και η αξιοπρέπεια των λαών».
Μιλώντας για την «μικρή μεν, αλλά πλούσια σε πυκνότητα γεγονότων εμπειρία» του ως πρωθυπουργού, είπε: «Το συμπέρασμά μου είναι ότι δεν υπάρχει πολιτικό κόστος. Αυτό που υπάρχει είναι η επιλογή ανάμεσα στον πολιτικό στρουθοκαμηλισμό από τη μια και την πολιτική της ευθύνης από την άλλη».
«Η ιστορία και ο λαός θα μας κρίνει» και κάλεσε «άλλη μια φορά όλους όσοι βρίσκεται εδώ, κυρίως όμως τη διεθνή κοινότητα να εμπιστευτεί και να στηρίξει την Ελλάδα και την προσπάθεια της. Το αξίζει».
Πηγή: www.news.gr
Keywords
τσιπρας, εκκρεμότητα, χρεος, εκκρεμότητα, αλέξης τσίπρας, για μας, economist, ΠΓΔΜ, ελλαδα, θεσσαλονικη, νέα, χρεοκοπια, οοσα, ιουνίου, λύση, success, καιρος, news, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, κοινωνικη συμφωνια, τελος του κοσμου, κοινωνια, αλέξης τσίπρας, αυτοδιοικηση, αποτελεσματα, χωρες, κτηματολογιο, οικονομια, οοσα, παιχνιδια, πλαισιο, προγραμμα, χαρτες, ωρα, economist, news, αυξηση, αισιοδοξια, αξιζει, αξιοπρεπεια, απλα, βαλκανια, βδομαδα, βιωσιμη αναπτυξη, βορεια, βραδυ, βρισκεται, γινεται, δυνατοτητα, διοικηση, δικη, δοθει, εγινε, ειπε, υπαρχει, εννοια, εξι, εποχη, επιτυχια, ευθυνη, ευρωπη, θετικο, ομιλια, ιστορικο, κεφαλαιο, κυβερνηση, κλουβια, λύση, μηνες, μειωση, νοημα, οραμα, πεδιο, πιστοποιηση, ρολο, συγχρονο, σχεδιο, τομη, τοπικη αυτοδιοικηση, τρια, φορα, αγορες, βηματα, δικαιωματα, ελληνικα, εθνικο, για μας, χωρα, ιουνίου, μια φορα, success, θεματα, θετικα
Τυχαία Θέματα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Αθλητικά
- Ρόδος: Πίνουν καφέ και… «σκάει» κεραυνός στο τραπέζι τους! (vid)
- Ντε Χέα: «Δεν σκότωσα κανέναν»
- Break εσείς. Αντίδραση εμείς!
- «Μπαμ» με Γιάκομπσεν ετοιμάζει ο Παναθηναϊκός! (vid)
- Κάμερες από σήμερα στα διόδια - Πρόστιμο 100 ευρώ, αφαίρεση πινακίδων και διπλώματος
- Ο Μπακάκης "κερδίζει" τον Σιμόες
- Φουλ επίθεση και ισοφάριση από τη Ρεάλ Μαδρίτης
- Οι παρόντες στον Ρέντη, τα ερωτηματικά και οι εκτός πλάνων...
- Αυτή η Ισπανία μπορεί την κούπα!
- Παναθηναϊκός: Πάση θυσία η παραμονή Κάτσε και Μυστακίδη!
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Novasports
- Ντε Χέα: «Δεν σκότωσα κανέναν»
- Break εσείς. Αντίδραση εμείς!
- Είναι τελικά η δική του ώρα;
- Μας πήραν την μπουκιά από το στόμα
- Υποκλίθηκε στο μεγαλείο του Ρονάλντο ο Φερνάντο Σάντος
- Μουρίνιο για Ντε Χέα: «Αυτό συμβαίνει στον καλύτερο!»
- Θα προλάβει το Ζέεφελντ ο Kούτρης;
- Το μάθημα της 2ης ημέρας και οι συμπτώσεις με τον αριθμό 3!
- Μπερτ φαν Μάρβαϊκ: «Όλα μπορούν να συμβούν αν έχουμε κότσια»
- Εφικτή η επιστροφή Nεϊμάρ στην Μπαρτσελόνα;
- Τελευταία Νέα Novasports
- Τσίπρας: Εμείς δεν έχουμε καμία εκκρεμότητα, για τους εταίρους εκκρεμεί το χρέος
- Ντε Χέα: «Δεν σκότωσα κανέναν»
- Το απίστευτο τρίποντο των «κίτρινων» (video)
- Φόρος τιμής στον Ρέτζις (video)
- Ένας από τους μεγαλύτερους σκόρερ του ελληνικού ποδοσφαίρου (video)
- Γενέθλια για τον Κλοπ (video)
- Μας πήραν την μπουκιά από το στόμα
- Βροχές το Σάββατο στην Ελλάδα
- Μπερτ φαν Μάρβαϊκ: «Όλα μπορούν να συμβούν αν έχουμε κότσια»
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Αθλητικά
- Στις 22/23 Σεπτεμβρίου το Serifos Sunset Race
- Mε Πέλικανς στο summer league ο Μπαγκάτσκις
- Στα σχαριά συνεργασία ΟΦΗ - Ντόρτμουντ
- Θα εξαντλήσει τις πιθανότητες για Λουντ ο Παναθηναϊκός
- Θεσπρωτία: Κυκλοφορούσε ελεύθερος παρά τα επτά διωκτικά έγγραφα!
- Γιώργο, κοίτα λίγο τι έκανες!
- Πέντε γκολ μετά το 85' στα πρώτα τέσσερα παιχνίδια του Παγκοσμίου Κυπέλλου
- Απόσταση της ΝΔ από την «έσχατη προδοσία» του Κασαπίδη
- Θέλει max συμβόλαιο στους Ματζικ ο Γκόρντον