Ξεκινούν και πάλι οι έρευνες για φυσικό αέριο σε Ιόνιο και Κρήτη – Ενθαρρυντικά τα πρώτα στοιχεία – Ανακοινώσεις Μητσοτάκη

Σε μια κρίσιμη χρονικά συγκυρία με την ενεργειακή κρίση να πλήττει ολόκληρη την Ευρώπη, η κυβέρνηση επιταχύνει τους ρυθμούς της για την επάρκεια και την θωράκιση της χώρας.

Πρωταρχικός και άμεσος στόχος είναι η μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο, με την αύξηση την προμήθειας υγροποιημένου αερίου και την ενίσχυση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με λιγνίτη. Παράλληλα όμως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προωθεί το νομοθετικό πλαίσιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που είναι το μέλλον της καθαρής και φθηνής ενέργειας.

Σήμερα ο πρωθυπουργός με στόχο την ενεργειακή αυτονομία

της χώρας θα σημάνει την επανεκκίνηση των ερευνών για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου σε Ιόνιο και Κρήτη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις 10:15 θα συμμετάσχει σε σύσκεψη στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων και στην συνέχεια θα ανακοινώσει το χρονοδιάγραμμα για την αξιοποίηση εγχώριων κοιτασμάτων.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι σεισμογραφικές έρευνες θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2024. Κυβερνητικά στελέχη σημείωναν πως τα στοιχεία που υπάρχουν είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά, αλλά όπως τονίζουν με νόημα, αν δεν μπουν τα γεωτρύπανα, δεν μπορούν να γνωρίζουν την ποσότητα των υδρογονανθράκων.

Ενθαρρυντικά τα πρώτα στοιχεία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να ξεμπλοκάρει τις διαδικασίες που είχαν κολλήσει λόγω της δεκαετούς οικονομικής κρίσης, αλλά και των προσφυγών που υπήρχαν από ορισμένες περιβαλλοντικές οργανώσεις εναντίον των γεωτρήσεων στην θαλάσσια περιοχή της Κρήτης.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να ατονήσει το ενδιαφέρον της Αμερικανικής εταιρείας “ExxonMobil” και της Γαλλικής “Total”, ενώ στην κυβέρνηση έχουν βολιδοσκοπήσει και άλλες εταιρείες “κολοσσούς” στην περίπτωση που αποχωρήσει κάποια από τις δύο εταιρείες.

“Με την εξάλειψη των τυπικών εμποδίων θα προχωρήσουμε είτε με τους ίδιους, είτε με άλλους συνεταίρους, είτε μόνοι μας. Σημασία σε αυτές τις περιοχές όπου τα θαλάσσια βάθη είναι μεγάλα, έχει η τεχνογνωσία”, είπε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Ανδρέας Σιάμισιης.

Παράλληλα, με το σημερινό του μήνυμα ο πρωθυπουργός θα εκπέμψει μήνυμα αποφασιστικότητας της κυβέρνησης για την διερεύνηση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, το οποίο θα προσελκύσει το ενδιαφέρον αρκετών εταιρειών, ενώ επίσης θα δείξει την πολιτική βούληση που υπάρχει για να καταστεί η χώρα μας ενεργειακός κόμβος.

Σύμφωνα με έκθεση του ινστιτούτου ενέργειας νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΝΕΕ) που επικαλείται σχετικά πρόσφατες έρευνες του ΕΔΕΥ έχουν εντοπιστεί στις θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και νοτίως και δυτικώς της Κρήτης κοιτάσματα τα οποία θα μπορούσαν να φιλοξενούν δυνητικά αποθέματα της τάξης των 70-90 τρισ. κυβικών ποδιών αερίου, “ικανών να καλύψουν το 15%-20% των καταναλώσεων της ΕΕ”, αναφέρει το Ινστιτούτο.

Τα τρία οικόπεδα

Πρόκειται συνολικά για τρία οικόπεδα δύο βρίσκονται δυτικά και νότια της Κρήτης και το άλλο στο βορειοδυτικό Ιόνιο που ολοκληρώθηκαν οι γεωφυσικές έρευνες και βρίσκεται σε πιο ώριμο στάδιο. “Πρόκειται για το πρώτο απτό βήμα μετά από περισσότερο από μισή δεκαετία προκειμένου να αποκτήσουμε σαφήνεια αναφορικά με τη δυνατότητα της Ελλάδας να αξιοποιήσει τα θαλάσσια αποθέματα φυσικού αερίου της” δήλωσε Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΔΕΥ Αριστοφάνης Στεφάτος.

Από προηγούμενες μελέτες και εκτιμήσεις Ελλήνων και διεθνών αναλυτών έχει προκύψει ότι η δυνητική αξία των αποθεμάτων φυσικού αερίου της Ελλάδας θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα κύκλο εργασιών που υπερβαίνει τα 250 δισ. ευρώ, στηρίζοντας τη διαδικασία αντικατάστασης του άνθρακα από φυσικό αέριο στην ευρύτερη περιοχή και επιταχύνοντας τη μετάβαση σε ένα πιο βιώσιμο ενεργειακό σύστημα χαμηλών ρύπων.

Πηγή: The Toc

Keywords
Τυχαία Θέματα