Υγειονομικός γολγοθάς δύο μηνών με λοιμώξεις του αναπνευστικού και κορονοϊό: Σε πολιορκία τα νοσοκομεία

Τα δύσκολα είναι μπροστά μας και οι επόμενοι δύο μήνες θα είναι κρίσιμοι, λόγω των αναπνευστικών ιώσεων, αλλά και της νέας υποπαραλλαγής του κορονοϊού, Kraken, του νέου μεταδοτικού στελέχους που έχει εντοπιστεί ήδη στην Ελλάδα και όπως σημειώνουν οι ειδικοί, αναμένεται να κυριαρχήσει μέσα στον χειμώνα.

Η πίεση έχει γίνει εμφανής ήδη στα νοσοκομεία, τόσο στην Αθήνα όσο και στην περιφέρεια. Οι απλές κλίνες γεμίζουν με ασθενείς που παρουσιάζουν ιώσεις

του αναπνευστικού και οι κλίνες Covid – που σύμφωνα με τις πληροφορίες δεν άνοιξαν στο σύνολό τους, καθώς ο κορονοϊός ήταν σε ύφεση τους προηγούμενους μήνες-, γεμίζουν με ασθενείς θετικούς στον κορονοϊό.

Γεμίζουν οι παιδιατρικές ΜΕΘ

Στα παιδιά έχουν εμφανιστεί ταυτόχρονα ιοί που προσβάλλουν το αναπνευστικό σύστημα, ενώ το ανοσοποιητικό των παιδιών μετά από δύο χρόνια πανδημίας και προστατευτικής μάσκας έχει γίνει ευάλωτο. Οι ιοί της γρίπης, οι ρινοϊοί, ο Covid και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) είναι οι πιο συχνές λοιμώξεις.

Παιδίατροι αναφέρουν πως εκτός από την εποχική γρίπη, έρχονται παιδιά στα επείγοντα με βρογχιολίτιδα που προκαλείται κυρίως από τον RSV, με ιογενή πνευμονία, αλλά και με ρινίτιδα και ιογενή λαρυγγίτιδα.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, το Σαββατοκύριακο που πέρασε εφημέρευε το νοσοκομείο Παίδων Αγλαϊα Κυριακού. Προσήλθαν στα παιδιατρικά ιατρεία 282 παιδιά το Σάββατο και την Κυριακή 438 παιδιά. Έγιναν συνολικά και τις δύο ημέρες 82 εισαγωγές παιδιών. Σημειώνεται πως κατά την περίοδο των Χριστουγέννων προσέρχονταν πάνω από 600 παιδιά σε κάθε εφημερία.

Στην Περιφέρεια όμως οι ΜΕΘ Παίδων είναι γεμάτες. Στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης νοσηλεύονται επτά παιδιά σε ΜΕΘ non covid-19 στις 8 κλίνες. Στις 2 κλίνες covid-19 νοσηλεύεται 1 παιδί. Στη ΜΕΘ του νοσοκομείου στο Ρίο νοσηλεύονται 5 παιδιά non covid-19 στις 5 κλίνες. Οι 2 κλίνες covid-19 κενές.Στη ΜΕΘ Παίδων του ΠΑΓΝΗ νοσηλεύονται 5 παιδιά non covid-19 στις 5 κλίνες και 1 κλίνη covid-19 κενή.

Βγήκαν τα ράντζα στα νοσοκομεία

Στις εφημερίες των μεγάλων νοσοκομείων τα ράντζα έκαναν και πάλι την εμφάνισή τους εξαιτίας της μεγάλης προσέλευσης ασθενών, κυρίως με συμπτώματα γρίπης, που όμως πολλές φορές έβγαιναν θετικοί και στον κορονοϊό. Το υπουργείο Υγείας εξετάζει, προκειμένου να αποσυμφορηθεί η κατάσταση, όταν θα εφημερεύει ο “Ευαγγελισμός”, θα συνεφημερεύει και το νοσοκομείο ΝΙΜΙΤΣ που είναι σε κοντινή απόσταση. Παράλληλα, φαίνεται πως θα υπάρχει συνεργασία του νοσοκομείου Αττικόν με ιδιωτικό θεραπευτήριο για τη μεταφορά ασθενών.

Επιπλέον αναμένεται να υπάρχει μεγαλύτερη συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα σε κλίνες ΜΕΘ, ενώ παράλληλα θα ανοίξουν περισσότερες κλίνες covid.

Καμπανάκι από Τζανάκη

“Φέτος θα έχουμε μια ισχυρή πανδημία και του ιού της γρίπης και άλλων αναπνευστικών ιών”, προειδοποίησε ο Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ, ενώ εκτίμησε ότι “τους επόμενους δύο μήνες θα ζήσουμε σοβαρές καταστάσεις με πολύ μεγάλες ουρές στα τμήματα Επείγοντων Περιστατικών των νοσοκομείων και πολλές επισκέψεις στους ιδιώτες γιατρούς.

“Φέτος θα έχουμε μια ισχυρή πανδημία και του ιού της γρίπης αλλά και άλλων αναπνευστικών ιών. Υπάρχει μια ουσιώδης διαφορά με τις προηγούμενες χρονιές. Ποια είναι αυτή διαφορά; Η διαφορά ότι το ανοσοποιητικό μας βρίσκεται απροετοίμαστο, γιατί δεν ήρθε τις προηγούμενες χρονιές σε επαφή για τρία χρόνια με αυτά τα παθογόνα, με συνέπεια να είναι απροετοίμαστο, να μην είναι σε εγρήγορση και να δημιουργούνται κλινικές εικόνες βαρύτερες, που διαρκούν περισσότερο, ενώ κάποιοι άνθρωποι χρειάζεται να τους φροντίσουμε στο νοσοκομείο”.

Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, “ιδιαιτέρως για τα παιδιά κάτω των 4-5 ετών, θα πρέπει να πούμε ότι αυτά είναι εντελώς παρθένα φέτος στην έκθεση στους ιούς αυτούς, διότι γεννήθηκαν μέσα στην πανδημία, έζησαν μέσα στην κοινωνική αποστασιοποίηση, με συνέπεια το ανοσοποιητικό τους να είναι κυριολεκτικά παρθένο.

Συνεπώς, έχει εξήγηση η φετινή έξαρση και φοβάμαι ότι τους επόμενους δύο μήνες θα ζήσουμε σοβαρές καταστάσεις με πολύ μεγάλες ουρές στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων και πολλές επισκέψεις στους ιδιώτες συναδέλφους.

Επομένως, πρέπει όλοι να οργανωθούμε, ιδιαίτερα τα νοσοκομεία στο να έχουμε ένα πολύ δύσκολο δίμηνο, αρχής γενομένης βέβαια εδώ και μερικές μέρες”.

Η εικόνα των αναπνευστικών ιώσεων

Όπως φαινόταν στην τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για την εβδομάδα που πέρασε, στις γριπώδεις συνδρομές (ανεξαρτήτως παθογόνου)καταγράφηκε μικρή μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα στην κοινότητα. Η μείωση αφορούσε σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, με εξαίρεση την ομάδα 15-64 ετών.

Όσον αφορά τον κορονοϊό, ο αριθμός των εισαγωγών για COVID-19 παρουσίασε μικρή αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ ηυπο-παραλλαγή ΒΑ.5 εξακολουθεί να είναι η συχνότερη υπο-παραλλαγή της Όμικρον.

Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα παρουσίασε μείωση, ενώ καταγράφηκαν 7 νέα σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης τύπου Α, που αφορούσαν νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ και 2 νέοι θάνατοι.

Η θετικότητα στον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό – RSVδεν παρουσίασε σημαντική μεταβολή σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα σε δείγμα από μαζικές δειγματοληψίες στην κοινότητα (non-sentinel δείγματα).

Πηγή: ΤΗΕΤΟC

Keywords
Τυχαία Θέματα