14 δισεκατομμύρια έβγαλε ένα παιχνίδι που σήμερα θα το έφτιαχνε σε 5 λεπτά το AI

Το 1978, ένας προγραμματιστής στην Ιαπωνία δημιούργησε ένα παιχνίδι που άλλαξε για πάντα τη βιομηχανία του gaming. Το Space Invaders δεν είχε εντυπωσιακά γραφικά, δεν είχε πολύπλοκο gameplay, ούτε κινηματογραφικές σκηνές. Ήταν απλά ένα παιχνίδι όπου έπρεπε να καταστρέψεις εξωγήινους πριν φτάσουν στη Γη. Παρ’ όλα αυτά, η απλότητά του το έκανε εθιστικό. Οι παίκτες σχημάτιζαν τεράστιες ουρές στα arcades, ρίχνοντας ασταμάτητα κέρματα για να προσπαθήσουν να φτάσουν σε υψηλότερο

σκορ.

Μέχρι το 1982, το Space Invaders είχε βγάλει πάνω από 3,8 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που με σημερινή αναπροσαρμογή ξεπερνά τα 14 δισεκατομμύρια. Ήταν το μεγαλύτερο ψυχαγωγικό προϊόν όλων των εποχών εκείνη τη στιγμή, αφήνοντας πίσω του ακόμα και τις μεγαλύτερες κινηματογραφικές επιτυχίες. Το παιχνίδι δεν ήταν απλώς ένα φαινόμενο, αλλά και ο βασικός λόγος που η βιομηχανία του gaming έγινε πολυδισεκατομμυριούχος επιχείρηση.

Σήμερα, ένα παιχνίδι σαν το Space Invaders θα μπορούσε να δημιουργηθεί σε μερικά λεπτά από την τεχνητή νοημοσύνη. Ένα απλό AI generator μπορεί να παράγει κώδικα για ένα παρόμοιο παιχνίδι σχεδόν στιγμιαία, με γραφικά, κίνηση και ήχους. Τότε, όμως, χρειαζόταν μήνες προγραμματισμού, καθώς το hardware των arcade μηχανών ήταν εξαιρετικά περιορισμένο και κάθε animation έπρεπε να σχεδιαστεί και να προγραμματιστεί ξεχωριστά.

Το Space Invaders δεν ήταν απλώς ένα παιχνίδι. Ήταν η αρχή μιας νέας εποχής. Έθεσε τις βάσεις για το gaming όπως το ξέρουμε σήμερα, ενέπνευσε γενιές προγραμματιστών και έδειξε ότι τα video games δεν είναι απλά ένα χόμπι, αλλά μια βιομηχανία που μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και το Hollywood.

Γρηγόρης Κεντητός για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα