26 Μαρτίου έφευγε ο λαϊκός δημιουργός των μεγάλων επιτυχιών

Μεγάλη μορφή του κλασικού λαϊκού τραγουδιού ο Μπάμπης Μπακάλης.

Γεννήθηκε το 1920 στα Κανάλια Καρδίτσας. Ο πατέρας του, που εργαζόταν ως καπνεργάτης, καταγόταν από τα Κανάλια, ενώ η μητέρα του είχε ηπειρώτικο αίμα στις φλέβες της.

Προς τα τέλη της γερμανικής κατοχής, δουλεύει σε διάφορα κεντράκια, στο ίδιο πατάρι με τον Μάρκο Βαμβακάρη, τον Μιχάλη Γενίτσαρη και άλλους εκπροσώπους του πειραιώτικου ρεμπέτικου και όχι μόνο. Λόγω των αριστερών φρονημάτων του και του φορτισμένου κλίματος της εποχής συλλαμβάνεται και οδηγείται στην εξορία, στην Ελ Τάμπα της Αιγύπτου.

Οι

πόρτες της δισκογραφίας ανοίγουν γι’ αυτόν χάρη και στην παρέμβαση του Βασίλη Τσιτσάνη, με τον οποίο το 1947 συνυπογράφει ένα μυθικό τραγούδι, που συγκλόνισε την ελληνική κοινωνία στην ταραγμένη περίοδο του εμφύλιου διχασμού, και τραγουδήθηκε απ’ άκρη σ’ άκρη σε όλη τη χώρα, τόσο από τους θεωρούμενους νικητές όσο και από τους ηττημένους. Μιλάμε για το «Κάποια μάνα αναστενάζει».

Η συνέχεια της διαδρομής του Μπάμπη Μπακάλη στο τραγουδιστικό στερέωμα ήταν εντυπωσιακή. Οι δημιουργίες του σφράγισαν και χαρακτήρισαν μια ολόκληρη εποχή, όπου η τραυματισμένη Ελλάδα προσπαθούσε να επουλώσει τις πληγές της και να σταθεί στα πόδια της.

Ο Μπάμπης Μπακάλης υπήρξε απόλυτος πρωταγωνιστής, σημειώνοντας μεγάλες και διαχρονικές επιτυχίες, συνεργαζόμενος με κορυφαίους στιχουργούς όπως η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, ο Κώστας Βίρβος, ο Δημήτρης Γκούτης κ.ά., τις οποίες ερμήνευσαν θρυλικές μορφές σαν τους Στέλιο Καζαντζίδη, Σωτηρία Μπέλλου, Τάκη Μπίνη, Στέλλα Χασκίλ, Γιώτα Λύδια, Καίτη Γκρέυ, Πόλυ Πάνου, Γρηγόρη Μπιθικώτση, Μανώλη Αγγελόπουλο, Βαγγέλη Περπινιάδη, Στράτο Διονυσίου, Σπύρο Ζαγοραίο, Πέτρο Αναγνωστάκη κ.ά.

Ενδεικτικά: Το Κουρασμένο Βήμα Σου, Γράμμα Θα Στείλω Στο Θεό, Συρματοπλέγματα Βαριά, Σαν Την Καλαμιά Στον Κάμπο, Μακάρι Να Πεθάνω, Έκαψα Την Καλύβα Μου, Τα Ξενύχτια Κι Οι Όμορφες Γυναίκες, Με Πικραμένη Την Καρδιά, Η Γαλιάντρα, Ανέβα στο τραπέζι μου, Νάμουνα Το Σεντονάκι κ.ά.

Ο Μπάμπης Μπακάλης, αφού στηρίξει όσο λίγοι το κοινωνικό λαϊκό τραγούδι, χωρίς βέβαια να παραλείπει τις απλές ανθρώπινες στιγμές, στο διάβα των καιρών θα δρέψει δάφνες και ως διασκευαστής ανατολίτικων μελωδιών που τα πρώτα χρόνια του ’60 θα αγαπηθούν από το πανελλήνιο. Κι εδώ κλέβει την παράσταση για την τεχνοτροπία και τη μαστοριά με την οποία μεταφέρει καθ’ ημάς με ελληνικότατο στίχο τα αρώματα της λατρεμένης Ανατολής.

Ενδεικτικά: Καρδιά Μου Καημένη, Πληγωμένοι Κι οι Δυο, Το Πικραμένο Γράμμα, Πληγωμένοι Κι Οι Δυο, Τα Χείλη Σου Όσα Κι Αν Πουν κ.ά.

Παράλληλα, ο Μπακάλης συνεχίζει τις βυζαντινές στράτες του με δυνατές και στιβαρές καταθέσεις. Τη δεκαετία του ’70, όταν σχεδόν όλοι οι κλασικοί εκπρόσωποι του λαϊκού τραγουδιού τίθενται στο περιθώριο της δισκογραφίας, ο Μπακάλης θα δώσει και πάλι σουξέ με ερμηνευτές τους Φωτεινή Μαυράκη, Χρηστάκη, Μανώλη Τοπάλη, Χάρη Καραγιάννη κ.ά., ενώ στη δυναμική επανάκαμψη του Στράτου Διονυσίου στα δισκογραφικά δρώμενα τη δεκαετία του ’80 θα αποδείξει -όσες φορές του δοθεί η ευκαιρία- την ανεξίτηλη δυναμική και το χάρισμα που διέθετε (Και Πάλι Μάγκας Θα ΄Σαι).

Ο Μπάμπης Μπακάλης έφυγε από κοντά μας, πλήρης ημερών, στις 26 Μαρτίου του 2007. Κλείνω το σύντομο αυτό σημείωμα για την πορεία και το έργο του με ένα εμβληματικό και εύστοχο απόσπασμα από το βιβλίο του Τάσου Καραΐσκου για τον Μανώλη Αγγελόπουλο:

«Ο Μπακάλης ήταν ίσως ο μοναδικός δημιουργός που την ίδια περίοδο διατηρούσε συνεργασία και με τις δύο μεγάλες ανταγωνίστριες εταιρείες: Columbia και Odeon. Τόσο πολύ μέτραγε το όνομά του στο χώρο του τραγουδιού» (1).

1.«Τάσος Καραΐσκος: Ο Μεγάλος Τσιγγάνος… Όπως τον γνώρισα» – Επιμέλεια – έρευνα: Κώστας Μπαλαχούτης (εκδόσεις Ατραπός)

Κώστας Μπαλαχούτης για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα