9 Αυγούστου: Διεθνής Ημέρα των Αυτοχθόνων Λαών στον κόσμο

02:54 9/8/2024 - Πηγή: Sportime

Ο ΟΗΕ καθιέρωσε στις 9 Αυγούστου να τιμάται η Διεθνής Ημέρα των Αυτοχθόνων Λαών της Γης. Σκοπός της ήταν, η διεθνή συνεργασία, για την λύση των προβλημάτων τους.

Το 1923, ο αμερικανοϊνδιάνος Ντεσκαέ (Deskaheh) πήγε στην Γενεύη. Εκεί είχε ως σκοπό, ενώπιον της Κοινωνίας των Εθνών, να υπερασπιστεί το δικαίωμα όλων των ανθρώπων να ζουν με τους δικούς τους νόμους και να κατέχουν την δική τους γη.

Μπορεί να μην κατάφερε να μιλήσει, επειδή δεν του το επέτρεψαν, όμως το δικό του όραμα ήταν που εξέθρεψε τις

επόμενες γενιές.

71 χρόνια μετά από αυτό το γεγονός, η γενική συνέλευση του ΟΗΕ με το ψήφισμα 49/2014 της 23ης Δεκεμβρίου 1994, καθιέρωσε την 9η Αυγούστου, να είναι η Διεθνής ημέρα των αυτόχθονων λαών (ιθαγενείς).

Έτσι ώστε να υπάρχει διεθνής συνεργασία, με σκοπό να βρεθούν λύσεις, σε όλα τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν όλοι αυτοί οι λαοί.

Σε τομείς όπως είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα, του περιβάλλοντος, της ανάπτυξης, της εκπαίδευσης και της υγείας. Οι ιθαγενείς, έχουν κληρονομήσει, μοναδικούς πολιτισμούς και τρόπους, που σχετίζονται με τους ανθρώπους και το περιβάλλον.

Έχουν διατηρήσει κοινωνικά, πολιτιστικά, οικονομικά και πολιτικά χαρακτηριστικά που διαφέρουν από εκείνα των κυρίαρχων κοινωνιών στις οποίες ζουν.

9 Αυγούστου: Διεθνής Ημέρα των Αυτοχθόνων Λαών στον κόσμο

Παρά τις πολιτιστικές τους διαφορές, οι αυτόχθονες πληθυσμοί σε όλο τον πλανήτη, μοιράζονται κοινά τους προβλήματα, που έχουν σχέση με την προστασία των δικαιωμάτων τους ως ξεχωριστοί λαοί.

Ο πληθυσμός των αυτόχθονων πληθυσμών, ανέρχεται σε 370 εκατομμύρια, που είναι πολίτες 90 χωρών. Αποτελούν μόλις το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού και το 15 από τους φτωχότερους.

Μιλούν τις περισσότερες από τις περίπου 7.000 γλώσσες που υπάρχουν, ενώ αντιπροσωπεύουν και 5.000 διαφορετικούς πολιτισμούς.

Οι αυτόχθονες λαοί προσπαθούν εδώ και χρόνια να γίνει η αναγνώριση της ταυτότητάς τους, του τρόπου ζωής τους και του δικαιώματός τους σε παραδοσιακά εδάφη και φυσικούς πόρους.

Σε όλη την ιστορία τα δικαιώματά τους παραβιάζονταν πάντοτε. Οι αυτόχθονες πληθυσμοί σήμερα είναι αναμφίβολα από τις πιο μειονεκτικές και ευάλωτες ομάδες ανθρώπων στον κόσμο.

Η διεθνής κοινότητα μάλιστα αναγνωρίζει ότι χρειάζονται ειδικά μέτρα, ώστε να προστατευτούν τα δικαιώματα τους και να διατηρηθούν ο ξεχωριστός πολιτισμός και ο τρόπος ζωής τους.

Κώστας Παπαδόπουλος για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα