CBA: Το πρωτάθλημα με τους πιο περίεργους κανονισμούς!

Το CBA ιδρύθηκε το 1946 και κράτησε ως το 2009. Κατά τις δεκαετίες του ’80 και του ’90 ουσιαστικά λειτούργησε ως αναπτυξιακό πρωτάθλημα του NBA ενώ αρκετοί παίκτες ξεπετάχτηκαν στο ανώτερο επίπεδο. Όπως ο Τζον Σταρκς, ο Τιμ Λεγκλέρ, ο Μάριο Έλι… Αλλά και αρκετοί προπονητές, με… top of the top τον Φιλ Τζάκσον αλλά και τους Μπιλ και Έρικ Μάσελμαν, το Φλιπο Σόντερς και τον Τζορτζ Καρλ.

Μάλιστα

το 1987 ανακοίνωσε το CBA ότι θα δεχόταν παίκτες που είχαν αποκλειστεί από το NBA για χρήση ναρκωτικών. Και κάπως έτσι ο γνωστός μας Μίτσελ Γουίγκινς υπέγραψε εκεί.

Η γενικότερη ιστορία του πρωταθλήματος είναι πολύ ενδιαφέρουσα και θα την εξετάσουμε κάποια άλλη φορά. Από τη δεκαετία του ’40 όταν μάλιστα εμφανίστηκε ομάδα που χρησιμοποίησε τρεις Αφρο-Αμερικανούς παίκτες (απίστευτο για την εποχή) μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου του 2009 που έβαλε τέλος στις δραστηριότητές του.

Όμως, όπως προαναφέραμε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον έχουν οι κανόνες που εφάρμοσε το CBA προκειμένου να κεντρίσει το ενδιαφέρον των θεατών και των χορηγών. Ειδικά από το 1978 ως το 1986, με αρκετές περιπτώσεις κανονισμών να είναι όντως ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες. Όπως:

Το σύστημα των 7 πόντων στη βαθμολογία: Η νικήτρια ομάδα έπαιρνε τρεις βαθμούς. Επιπλέον δινόταν ένας βαθμός για κάθε κερδισμένο δωδεκάλεπτο!!! Κι έτσι η βαθμολογία έβγαινε με σύστημα πόντων και όχι με νίκες- ήττες. Με τον τρόπο αυτό οι διοργανωτές ήθελαν να κρατούν «ζωντανό» το ενδιαφέρον καθώς η επικράτηση σε ένα δωδεκάλεπτο έδινε πόντο.

Μη αποβολή μετά το έκτο φάουλ! Ωραίο κι αυτό… Μετά το έκτο φάουλ κάποιου παίκτη η αντίπαλη ομάδα έπαιρνε αυτόματα μια βολή. Ο παίκτης όμως έμενε στον αγώνα.

Η «τρέλα» στην παράταση: Τις σεζόν 1982-1983 και 1983-1984 εφόσον ένας αγώνας πήγαινε στην παράταση, νικήτρια θα ήταν η ομάδα που θα πετύχαινε τους πρώτους τρεις πόντους εκεί! Τη σεζόν 1984-1985 έγινε αλλαγή και νικήτρια αναδεικνυόταν η ομάδα που θα έπαιρνε προβάδισμα τριών πόντων στην παράταση.

No call box: Τη σεζόν 1981-1982 το CBA οριοθέτησε μια περιοχή στη ρακέτα (1,8Χ1,5) όπου κάθε επαφή ανάμεσα σε αμυνόμενο κι επιτιθέμενο, αυτομάτως ήταν αμυντικό φάουλ! Ναι το 2002 μπήκε και στο NBA.

Σας επιστρέφω τα χρήματα: Στις αρχές του ’80 το CBA καθιέρωσε την επιστροφή χρημάτων εφόσον στην αρχή του δευτέρου δωδεκαλέπτου, ένας θεατής δεν έμενε ευχαριστημένος από το προϊόν κι αποχωρούσε!

Τρεις βολές και πεντάλεπτο: Τον Μάιο του 1984 άλλαξε ένας ακόμα κανονισμός. Κάθε φάουλ σε σουτ τριών πόντων θα έδινε τρεις βολές αντί για δύο.

Το σουτ του εκατομμυρίου: Από το 1984 ως το 1986 το CBA έδινε 1 εκατομμύριο στον θεατή που θα ευστοχούσε σε σουτ στο καλάθι από την απέναντι ρακέτα. Μόνο το 1986 στην Τάμπα Μπέι της Φλόριντα, ένας θεατής με το όνομα Ντον Μάτινγκλι ευστόχησε και πήρε την επιταγή. Υπήρχαν κι άλλα χρηματικά έπαθλα, όπως «ο τόνος των κερμάτων» όπου ένας θεατής αν ευστοχούσε σε ελεύθερη βολή έπαιρνε 1 τόνο κέρματα (5 χιλιάδες δολάρια). Επίσης και το «πέτα και οδήγησε» όπου κατά την είσοδο στο γήπεδο κάθε θεατής έπαιρνε ένα χάρτινο αεροπλάνο με ξεχωριστό κωδικό. Στο ημίχρονο ένα αυτοκίνητο έμπαινε στο γήπεδο (Ford Thunderbird) και όλοι πετούσαν το αεροπλανάκι τους. Όποιος έβαζε το χάρτινο αεροπλανάκι από την ηλιοροφή, κέρδιζε το αυτοκίνητο. Μια φορά το κέρδισε ένας τυχερός (κι εύστοχος) στο Γουαϊόμινγκ.

Στατιστικά στα καρφώματα: Ναι έγινε κι αυτό. Στην επίσημη στατιστική αγώνων του CBA αναγραφόταν στατιστική στα καρφώματα.

Πεντάλεπτη παράταση: Το 1987 άλλαξε και ο κανονισμός της παράτασης και καθιερώθηκε η πεντάλεπτη.

Για διαλέξτε, ποιοι από τους παραπάνω κανονισμούς ή ποιο από τα events θα διαλέγατε;

Το άρθρο CBA: Το πρωτάθλημα με τους πιο περίεργους κανονισμούς! εμφανίστηκε πρώτο στο sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα