Facebook: Πως χακάρουν τους λογαριασμούς – Τι να προσέχετε

Το Facebook αποτελεί την μεγαλύτερη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης καθώς σε αυτή είναι εγγεγραμμένοι πάνω από 2,85 δισεκατομμύρια χρήστες.

Οι hackers βρίσκουν τον «παράδεισό» τους μέσω της πλατφόρμας για να πειραματιστούν με τα προφίλ χρηστών. Υπολογίζεται ότι περίπου 120 εκατομμύρια λογαριασμοί στο Facebook είναι ψεύτικα!

Από όλα τα μέσα της κοινωνικής δικτύωσης το Facebook

έχει την χειρότερη φήμη για θέματα χακαρίσματος. Το 2015 μόνο υπολογίστηκε ότι παραβιόζονταν καθημερινά 160 χιλιάδες λογαριασμοί.

Μπορεί από τότε τα μέτρα ασφαλείας να έχουν αυξηθεί στην πλατφόρμα, ιδιαίτερα από την μεγάλη παραβίαση που δέχτηκε το 2018 όπου «χτυπήθηκαν» περισσότεροι από 30 εκατομμύρια χρήστες, ωστόσο ακόμη αποτελεί εύκολο στόχο των χάκερς.

Οι τρόποι με τους οποίους παραβιάζουν λογαριασμούς FacebookTo Phishing και το social engineering

Οι δύο αυτοί τρόποι αποτελούν τους πιο δημοφιλής τρόπους παραβίασης της ασφάλειας της πλατφόρμας. Άτομα που έχουν το τηλέφωνό τους ή το email τους στον λογαριασμό τους είναι εύκολος στόχος για phising το οποίο συχνά συνοδεύεται με social engineering.

To «ηλεκτρονικό ψάρεμα» πραγματοποιείται όταν ένας χάκερ στείλει ψεύτικο σύνδεσμο σε κάποιο ανυποψίαστο θύμα. Όταν ο χρήστης πατήσει το λινκ και δώσει το όνομα και τον κωδικό πρόσβασης που απαιτείται τότε οι κωδικοί του θα βρεθούν στα χέρια των χάκερς οι οποίοι θα έχουν πρόσβαση στο προφίλ τους.

Brute Force Attacks – Η σημασία των πολύπλοκων κωδικών πρόσβασης

Τα Brute force attacks είναι ένας πολύ απλός τρόπος για να μπει κάποιος στο προφίλ κάποιου άλλου. Ουσιαστικά οι επιτήδειοι πληκτρολογούν τυχαίους κωδικούς που θα μπορούσαν να είναι πιθανοί κωδικοί πρόσβασης ενός χρήστη. Στη βοήθεια τους έχουν φυσικά και εφαρμογές δημιουργίας συνδυασμών συμβολοσειρών.

Όσο και αν ακούγεται αστείο, πολλοί χρήστες πράγματι χρησιμοποιούν αρκετά εύκολους και απλούς κωδικούς που μπορούν εύκολα για πρόβλεψη.

Κακόβουλοι σύνδεσμοι και λογισμικό κατασκοπείας

Η χρησιμοποίηση ενεργών συνδέσμων οι οποίοι εγκαθιστούν λογισμικά κατασκοπείας στον υπολογιστή ενός χρήστη είναι ένας ακόμη τρόπος για να σας χακάρουν.

Οι συμβουλές των ειδικών για την αντιμετώπιση αυτών των ειδών επιθέσεων είναι απλές: Ποτέ μην κάνετε κλικ σε ύποπτους συνδέσμους και μη δίνεται πρόσβαση σε αναξιόπιστες εφαρμογές.

Διαρροές από το κινητό και από κοινόχρηστους υπολογιστές

Όταν το κινητό ή ο υπολογιστής ενός χρήστη αποθηκεύει αυτόματα τους κωδικούς της σύνδεσης σε εφαρμογές γίνεται εύκολος στόχος των χάκερς.

Ακόμη η χρησιμοποίηση κοινόχρηστων υπολογιστών προσφέρει πρόσφορο έδαφος για παραβίαση μέσω των cookies του δημόσιου wi-fi.

Τι πρέπει να προσέχουμε στο Facebook:

Οι συμβουλές για να προστατευτούμε από επιθέσεις στους λογαριασμούς μας είναι απλές.

Καταρχάς δεν πρέπει να κάνουμε κλικ σε κανέναν ύποπτο σύνδεσμο. Τα στοιχεία του τηλεφώνου και του email μας θα πρέπει να είναι στοιχεία προσωπικά και όχι σε δημόσια θέα. Καλό θα ήταν επίσης να αποφεύγουμε την αυτόματη αποθήκευση κωδικών σε προγράμματα περιήγησης και στο κινητό αλλά και την χρήση δημόσιων δικτύων και υπολογιστών.

Σε όλα αυτά φυσικά εννοείται ότι δεν πρέπει να δίνουμε πληροφορίες σύνδεσεις σε τρίτους. Τέλος, οι ειδικοί συνιστούν πολύπλοκους κωδικούς πρόσβασης που θα χρησιμοποιούν πεζά και κεφαλάια γράμμα, αριθμούς και σύμβολα.

Διαβάστε Επίσης: Facebook: Τι είναι το metaverse – Ένας νέος εικονικός κόσμος με την υπογραφή του Mark Zuckerberg

Ευαγγελία Κουτσιανούδη για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα