H Μ.Κ. (μετά κορονοϊού) ποδοσφαιρική Ελλάδα: Ο Παναθηναϊκός το παράδειγμα

Στη συνέντευξη του, ο Νίκος Νταμπίζας τον περασμένο Σεπτέμβριο, ορκίζονταν πως ο Παναθηναϊκός έχει μπάτζετ ύψους 3,5 εκατ. ευρώ.

Έχοντας ξεπεράσει τις προ πανδημίας αισιόδοξες (αλλά στοιχειοθετημένες) εκτιμήσεις πως αυτό θα αυξάνονταν εν όψει της ερχόμενης χρονιάς, πλέον, με τα δεδομένα που – αναμένεται πως – θα επικρατήσουν μετά το πέρασμα της λαίλαπας του κορονοϊού, φαίνεται πως θα κυμανθεί (στην καλύτερη) στα ίδια επίπεδα.

Πρακτικά τι σημαίνει

αυτό; Το 1 εκατομμύριο έχει ήδη δεσμευτεί από τις απολαβές των Καρλίτος και Αγιούμπ. Προφανώς, οι 600.000 ευρώ των Ινσούα – Γιόχανσον αποδεσμεύονται και κανείς δεν μπορεί πλέον να προσδοκά πως θα ανανεώσουν. Έστω πως θα το κάνουν με αύξηση που θα ξεπερνάει το 10% (όποτε και δεν θα δεχτούν σχετικές προτάσεις). Άρα, οι «πράσινοι» βγαίνουν στην αγορά αναζητώντας δύο βασικούς ακραίους μπακ, πιθανότατα έναν αντικαταστάτη του Χρήστου Δώνη (αν παραμείνει, δεν επιβαρύνεται το μπάτζετ ιδιαίτερα, αφού πάνω κάτω θα το κάνει με τα ίδια χρήματα) και δύο παίκτες που θα αντικαταστήσουν Ζαχίντ – Νάγκι.

Παναθηναϊκός: Όλες οι ειδήσεις

Πέντε προσθήκες. Μίνιμουμ. Με την προϋπόθεση πως δεν θα φύγει κανείς (ρεαλιστικό ενδεχόμενο) οι «πράσινοι» δηλαδή θα χρειαστούν τις μισές από τις περυσινές καλοκαιρινές προσθήκες. Αυτός, μάνι μάνι είναι ένας ακόμη τρόπος περιστολής εξόδων. Σε συνδυασμό με τις ευεργετικές συνέπειες από τη μείωση της φορολογίας, μια επιβαρυμένη οικονομικά ομάδα όπως είναι ο Παναθηναϊκός μπορεί να – ελπίζει πως θα – ξεπεράσει χωρίς νέα «μνημόνια» την ύφεση που έπεται μετά το πέρασμα της πανδημίας.

Χωρίς δηλαδή να προχωρήσει σε αναπροσαρμογές μισθών. Κάτι που το Sportime σε στήλες και σε διάφορα ρεπορτάζ του έχει προδιαγράψει από την περασμένη κιόλας εβδομάδα πως είναι αυτονόητα στις σκέψεις ΟΛΩΝ των ομάδων της Super League. Δεν αποκλείεται ως ενδεχόμενο και δεν αποκλείεται σε καμία περίπτωση να γίνει πράξη.

Τη δεδομένη στιγμή όμως, ο Παναθηναϊκός και ο τρόπος που φαίνεται πως λειτουργεί είναι το «παράδειγμα», τουλάχιστον σε επίπεδο επικοινωνιακό.

Ακολουθεί ο ΠΑΟΚ, που βρήκε το πάτημα με την έξαρση της πανδημίας να δικαιολογήσει τον έτσι κι αλλιώς προαποφασισμένο οικονομικό

εξορθολογισμό. Τέλος σε επταψήφια συμβόλαια, τέλος σε ονειρώξεις περί πωλήσεων έναντι τιμών ανακόλουθων με την πραγματικότητα, τέλος σε θέσφατα και «ιερές αγελάδες».

Η ΑΕΚ, είναι έτσι κι αλλιώς σε διαφορετικό mode, το οποίο το έχει επιβάλλει (και το έχει επικοινωνήσει άλλωστε) η κατασκευή του γηπέδου. Τα πάντα ως προς το διαχρονικό πλάνο των τελευταίων χρόνων στην «Ενωση» γυρίζουν στην «Αγια Σοφιά». Και δικαιολογημένα. Προσοχή λοιπόν. Σε δύο μήνες οι «κιτρινόμαυροι» θα κληθούν να καταβάλλουν ρήτρες αξίας 4,2 εκατ. ευρώ για τους Αραούχο και Σιμάνσκι. Αν όντως γίνει, τότε αυτή η δαπάνη θα συνιστά ρεκόρ (για μια μεταγραφική περίοδο) επί ημερών Μελισσανίδη.

Σε περιόδους παγκόσμιας ύφεσης, κάπως θα πρέπει να «αντισταθμιστεί». Αλλιώς δεν βγαίνει. Μην περιμένει συνεπώς κανείς διαπραγμάτευση για ανανέωση συμβολαίων (για παράδειγμα) Ολιβέιρα και Λιβάια. Δύο «χαρτιά» εισπράττουν συνολικά. Πόσα παραπάνω θα μπορεί να δώσει, τώρα, αυτό το καλοκαίρι, η ΑΕΚ για να τους πείσει να ανανεώσουν;

Ο Ολυμπιακός μοιάζει, ελέω εσόδων από ευρωπαϊκές συμμετοχές και πωλήσεις, να βρίσκεται σε καλύτερη μοίρα. Μεγαλύτερης αυτάρκειας. Με συγκεκριμένο όμως πλαίσιο να επικρατεί παντού, οι «ερυθρόλευκοι» που έτσι κι αλλιώς τηρούν ευλαβικά εδώ και χρόνια αποφασισμένα και προσαρμοσμένα μπάτζετ (υπενθυμίζεται απλώς η προ διετίας μείωση, ύστερα από την πρώτη απώλεια του πρωταθλήματος), δεν υπάρχει περίπτωση να ξεφύγουν. Απλώς, θα έχουν μεγαλύτερη ευχέρεια σε πιθανές διαπραγματεύσεις. Είτε πωλήσεων, είτε αγορών.

Όσο για τους υπόλοιπους της Super League; Δύσκολα. Πολύ δύσκολα…

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο της Παρασκευής 27/3 του Sportime.

The post H Μ.Κ. (μετά κορονοϊού) ποδοσφαιρική Ελλάδα: Ο Παναθηναϊκός το παράδειγμα appeared first on sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα