Oruc Reis: Κακώς «χαίρονται» ΕΕ και ΗΠΑ για την αποχώρηση του

Την ώρα, κατά την οποία, οι εταίροι μας στην Ε.Ε., οι «φίλοι» μας οι Αμερικανοί, έχουν ενθαρρυνθεί, που ο Ερντογάν, για λόγους τακτικής έστειλε για «ξεκούραση» το ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis» στο λιμάνι της Αττάλειας, το καθεστώς της Άγκυρας ανανέωσε την NAVTEX στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η συνέχιση των παράνομων ενεργειών της κατοχικής Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ είχε προαγγελθεί με δημόσιες τοποθετήσεις αξιωματούχων αλλά και με την πρόσφατη ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Ενέργειας.

Όπως, βέβαια, έχουν εξαγγείλει και το γεγονός ότι το «Όρους Ρέις» πήγε για έλεγχο και συντήρηση και θα επιστρέψει.

Επί της ουσίας, η Τουρκία έχει κάνει μια κίνηση προσωρινής αποχώρησης του «Oruc Reis» για να «διευκολύνει» τους φίλους της στην Ε.Ε. να ρίξουν… στα μαλακά τις παράνομες ενέργειες της στην Ανατολική Μεσόγειο ενόψει των συζητήσεων στις 24-25 Σεπτεμβρίου, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, για ενδεχόμενες κυρώσεις.

Την ίδια ώρα, συνεχίζει τις ενέργειες της στην κυπριακή ΑΟΖ, στην οποία η παράνομη δραστηριότητα της δεν σταμάτησε ποτέ.  Υπενθυμίζεται πως όταν είχε γίνει ξανά προσπάθεια για έναρξη ελληνοτουρκικού διαλόγου, που δεν ξεκίνησε επειδή οι Τούρκοι βρήκαν ως πρόσχημα την υπογραφή συμφωνίας μερικής οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου, η Άγκυρα είχε στείλει το «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή ΑΟΖ. Το ερευνητικό σκάφος έκτοτε παραμένει στην περιοχή.

Τώρα έχουμε το εξής δεδομένο: Το «Oruc Reis» πήγε για έλεγχο και ο καθένας κάνει την ανάγνωση όπως τον βολεύει ενώ στην  κυπριακή ΑΟΖ η κατοχική δύναμη αλωνίζει.

Πώς θα αντιδράσουν, για παράδειγμα, οι Ευρωπαίοι σε αυτές τις εξελίξεις; Θα θεωρήσουν σημαντική την προσωρινή, όπως την χαρακτήρισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ,  αποχώρηση του «Oruc Reis» και επαρκή λόγο για να μην επιβληθούν κυρώσεις, κλείνοντας τα μάτια στα όσα γίνονται στην κυπριακή ΑΟΖ;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τσαβούσογλου: «Αν επιτεθούμε στα ελληνικά νησιά δεν τα σώζουν οι στρατιώτες σας»

*Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, βρισκόμενος  χθες στη Λευκωσία, μίλησε για ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και  εξήγησε ότι πρόκειται για ευρωπαϊκό ζήτημα και όχι μόνο της Ελλάδας και της Κύπρου. Όπως είπε, μόνο μέσω του διαλόγου μπορεί να επιτευχθεί πρόοδος όσον αφορά την αποκλιμάκωση και τη σταθερότητα.

Δήλωση επιγραμματικά καλή, αγνοείται όμως η ουσία και το τι μέλλει γενέσθαι στη βάση των πραγματικών δεδομένων. Και όσον αφορά το διάλογο, πώς και πότε θα ξεκινήσει και σε ποια βάση. Κι αυτό αφορά και τα ελληνοτουρκικά.

Πώς θα αντιδράσει η Αθήνα, η οποία δηλώνει έτοιμη για διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα, μετά και την ανανέωση της NAVTEX, μέχρι την 12η Οκτωβρίου;

*Υπενθυμίζεται συναφώς ότι το τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» βρίσκεται στο θαλασσοτεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ από την 20η Απριλίου. Το συγκεκριμένο τεμάχιο έχει αδειοδοτηθεί στην κοινοπραξία ΕΝΙ-ΤΟΤΑΛ. Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του «Φιλελεύθερου», το σημείο της παράνομης γεώτρησης είναι στο νοτιοανατολικό άκρο του θαλασσοτεμαχίου 6, σε απόσταση 35 ν. μιλίων από το κοίτασμα «Καλυψώ» των ΕΝΙ-ΤΟΤΑL. Επίσης, απέχει περίπου 55 ν. μίλια από τις ακτές της Κύπρου, νοτιοδυτικά του Πισσουρίου.

Η Λευκωσία δεν έχει άλλη επιλογή παρά να επιμένει στις κυρώσεις, οι οποίες ειρήσθω εν παρόδω, δεν θα επηρεάσουν πολύ την Τουρκία καθώς σε αυτή τη φάση δεν περιλαμβάνουν οικονομικά μέτρα, που σίγουρα θα έχουν κόστος στην κατοχική δύναμη. Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο, καθώς πέραν της γνωστής στάσης της Γερμανίας και των συνοδοιπόροι της, που καλύπτουν την κατοχική Τουρκία, τώρα θα επικαλούνται την αποχώρηση του ερευνητικού σκάφους «Oruc Reis».

Βρισκόμαστε ενώπιον σημαντικών εξελίξεων ενδεχομένως και διλημμάτων. Και το ερώτημα, που θα πρέπει να απαντηθεί είναι η εξής: Πώς θα λειτουργήσει η Αθήνα; Θα στηρίξει την Κυπριακή Δημοκρατία στην προσπάθεια των κυρώσεων ή θα αφήσει μόνη τη Λευκωσία;

Πηγή: apopseis.com

Το άρθρο Oruc Reis: Κακώς «χαίρονται» ΕΕ και ΗΠΑ για την αποχώρηση του εμφανίστηκε πρώτο στο sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα