Premier League 2021-22: Φαβορί, αουτσάιντερ και ό,τι αξίζει να δείτε

Ήρθε η στιγμή να ξεκινήσει το καλύτερο πρωτάθλημα στον κόσμο, η Premier League. Θα υπάρχει φέτος ενδιαφέρον έως το φινάλε;

Τα τελευταία δύο χρόνια οι πρωταθλητές το σήκωσαν με άνεση. Θεωρητικά, τη σεζόν που ξεκινάει ίσως αλλάξει αυτό. Η Μάντσεστερ Σίτι είναι ένα κλικ μπροστά από τους υπόλοιπους, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ενισχύθηκε, η πρωταθλήτρια Ευρώπης Τσέλσι το ίδιο, ενώ υπάρχει σταθερά και η Λίβερπουλ.

Τότεναμ, Άρσεναλ και Έβερτον είναι πιο πίσω και κανείς δεν μπορεί να υποτιμήσει τη Λέστερ.

Οι Κυπελλούχοι Αγγλίας, που κατέκτησαν και το Community Shield, θα έχουν και φέτος πολύ καλή ομάδα. Άστον Βίλα και Λιντς θα δώσουν επίσης τη δική τους μάχη να πλασαριστούν όσο ψηλότερα γίνεται, ίσως και η Γουέστ Χαμ.

Όσοι ανέβηκαν πάντα έχουν ως πρώτο στόχο την παραμονή, ενώ υπάρχουν ομάδες-ερωτηματικά. Στην τελευταία κατηγορία εντάσσονται τόσο η Κρίσταλ Πάλας όσο και η Γουλβς. Αμφότερες άλλαξαν προπονητές μετά από χρόνια. Νιούκαστλ, Μπέρνλι, Μπράιτον και Σαουθάμπτον θα ψάξουν τη γρήγορη παραμονή. Συνήθως χαμηλά γίνεται… ντέρμπι. Λογικά θα συμβεί και φέτος.

Πάμε να δούμε την κάθε ομάδα ξεχωριστά, έχοντας κάτι στο μυαλό μας. Πολλά κλαμπ έως τώρα έχουν κάνει ελάχιστες προσθήκες. Οι μεταγραφές δεν έχουν ολοκληρωθεί και όταν αυτό συμβεί ενδεχομένως να έχουν αλλάξει οι ισορροπίες κυρίως στους μικρομεσαίους.

Premier League 2021-22: Η ανάλυση των 20 μονομάχωνΆρσεναλ

Η περσινή σεζόν ήταν κάκιστη. Τίποτα δεν σε πείθει, όμως, ότι φέτος τα πράγματα θα πάνε καλύτερα. Ίδιος προπονητής, σε μεγάλο βαθμό ίδιο ρόστερ, ίδιοι οι άνθρωποι που αποφασίζουν για το κλαμπ όπως και η διοίκηση. Γιατί λοιπόν να πάνε καλύτερα οι Λονδρέζοι όταν ο ανταγωνισμός σταθερά ανεβαίνει; Στόχος φυσικά πρέπει να είναι η ευρωπαϊκή έξοδος. Εύκολο να το λες έχοντας στο μυαλό σου την Άρσεναλ άλλων ετών, δύσκολο όμως πια. Το βασικότερο είναι να τραβήξουν παίκτες-κλειδιά που πέρυσι δεν πήγαν καλά με πρώτο τον Ομπαμεγιάνγκ. Εάν ρολάρει ο Γκαμπονέζος και δευτερευόντως οι Λακαζέτ, Πεπέ και Τζάκα που τελικά έμεινε, κάτι γίνεται. Στα συν ότι οι Σάκα και Σμιθ Ρόου θα παρουσιαστούν ακόμη πιο ώριμοι.

Πάμε στις μεταγραφές. Τρεις παίκτες έχουν αποκτήσει οι «κανονιέρηδες» με μεγαλύτερο ηλικιακά τον Μπεν Γουάιτ (23). Χρειαζόταν στόπερ, ο Άγγλος έχει καλές προδιαγραφές, αλλά τα λεφτά ήταν υπερβολικά για έναν ποδοσφαιριστή που δεν βρίσκεται στο πικ των δυνατοτήτων του. Βάσει του τι υπήρχε, όμως, είναι μία πρόοδος. Πολύ καλές είναι οι συστάσεις για τον Λοκονγκά, που και εκείνος από την πλευρά του θα εξελιχθεί σταδιακά, ενώ μία επιλογή για επιπλέον βάθος αποτελεί ο Νούνο Ταβάρες. Εν κατακλείδι, η Άρσεναλ προτίμησε να κάνει μεταγραφές έχοντας περισσότερο στο μυαλό της το μέλλον και όχι το παρόν. Για μία ομάδα με χτυπητές αδυναμίες, ίσως δεν ήταν και η καλύτερη επιλογή.

Τι περιμένουμε να δούμε: Λογικό να γίνεται ντόρος για τον Γουάιτ λόγω των χρημάτων που δόθηκαν. Πάνω-κάτω τον ξέρουμε όμως. Μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει το εάν θα βγει ο Λοκονγκά.

Άστον Βίλα

Υπάρχει ζωή μετά τον Τζακ Γκρίλις; Σε αυτό καλούνται να απαντήσουν ο Ντιν Σμιθ και οι παίκτες του. Οι «χωριάτες» είναι μία ομάδα που σταθερά βελτιώνεται. Ανέβηκαν κατηγορία, έμειναν την πρώτη χρονιά με τα χίλια ζόρια και πέρυσι κοίταξαν ψηλότερα. Εάν δεν είχε τραυματιστεί για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα ο Γκρίλις, θα διεκδικούσαν μέχρι τέλους ευρωπαϊκό εισιτήριο. Νίκησαν μόλις σε δύο ματς από τα 12 που έπαιξαν χωρίς τον ηγέτη τους. Μπορούν πλέον να βγάλουν ολόκληρη χρονιά χωρίς εκείνον; Θα φανεί. Αλλιώς, πάντως, χτίζεται μία ομάδα όταν δεν υπάρχει ένας παίκτης και αλλιώς όταν αυτός είναι εκτός λόγω τραυματισμού.

Τα 100.000.000 λίρες που πήραν από την πώληση του Γκρίλις στη Μάντσεστερ Σίτι ξοδεύονται και οι επιλογές που γίνονται είναι καλές. Πρώτη ο Μπουεντία. Τον έχουμε δει και στην Premier League με τη Νόριτς, πρόκειται για παίκτη που μπορεί να κάνει τη διαφορά. Το ίδιο και ο Ντάνι Ινγκς. Εάν μείνει υγιής, έχει τη δυνατότητα να βγει στους πρώτους σκόρερ της Premier League. Ο Μπέιλι, που αποκτήθηκε από τη Λεβερκούζεν, θα βοηθήσει στα εξτρέμ, ενώ γίνεται προσπάθεια και για άλλη ενδεκαδάτη μεταγραφή. Γιανγκ και Τουανζέμπε απλώς θα δώσουν επιπλέον λύσεις. Βλέποντας, πάντως, το ρόστερ κανείς, αντιλαμβάνεται πως ο στόχος είναι το πλασάρισμα στη δεκάδα.

Τι περιμένουμε να δούμε: Αρχικά την επιστροφή του Μπουεντία στην Premier League και μετά τον Μπέιλι, έναν παίκτη που και άλλες φορές συνδέθηκε στο παρελθόν με μεταγραφή σε αγγλική ομάδα.

Γουέστ Χαμ

Το ρόστερ της τα τελευταία χρόνια είχε πάντα αξιόλογους ποδοσφαιριστές. Ομάδα, όμως, δεν γίνονταν. Αυτό άλλαξε. Πέρυσι παρουσίασε ένα πολύ καλό σύνολο και ειδικά στο δεύτερο μισό με τη βοήθεια του δανεικού Λίνγκαρντ εντυπωσίασε και εξασφάλισε ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο. Οι πιθανότητες να το επαναλάβει δεν είναι πολλές, αλλά το πλασάρισμα στην πρώτη δεκάδα φαντάζει εφικτό. Αρκεί να μην αποπροσανατολιστεί με το Europa League. Δεν είναι μαθημένη να δίνει μεσοβδόμαδα ευρωπαϊκά ματς και τις τελευταίες φορές που βγήκε εκτός συνόρων, απέτυχε παταγωδώς.

Παίκτες όπως οι Αντόνιο, Μπόουεν, Τσουφάλ, Σούτσεκ και Ράις είναι από τους πολύ καλούς στη θέση τους, ενώ και οι Κρέσγουελ, Φαμπιάνσκι αποτελούν σταθερές αξίες. Σε γενικές γραμμές το ρόστερ μοιάζει γεμάτο. Αποκτήθηκε ο Αρεολά ως δανεικός για να υπάρχει άλλη μία λύση κάτω από τα δοκάρια, ενώ και ο Ντόουσον θα προσθέσει στα μετόπισθεν μία επιπλέον επιλογή. Τι λείπει; Ο αντικαταστάτης του Λίνγκαρντ, από τη στιγμή που ο τελευταίος γύρισε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Όχι ότι οι Γιαρμολένκο και Μπενράχμα δεν μπορούν να βοηθήσουν. Άλλες χρονιές τα «σφυριά» έδιναν πολλά λεφτά για μεταγραφές. Φέτος όχι. Εκτός απροόπτου, όμως, θα γίνει κάτι ακόμη προκειμένου να παρουσιαστούν και τη νέα σεζόν πολύ ανταγωνιστικοί οι Λονδρέζοι.

Τι περιμένουμε να δούμε: Εάν μπορεί να επαναληφθεί η περσινή πολύ καλή σεζόν. Τους παίκτες τους γνωρίζουμε όλους. Μεγαλύτερο project ο Ράις, ελκυστικός και ο Μπόουεν.

Γουλβς

Θα ερχόταν και η στιγμή που θα βλέπαμε τους «λύκους» χωρίς τον Νούνο. Το πορτογαλικό μοντέλο, βέβαια, δεν αλλάζει ελέω Ζόρζε Μέντες. Μπρούνο Λάγκε ο διάδοχός του. Είχε παραστάσεις από το αγγλικό ποδόσφαιρο ως βοηθός. Παίρνει μία ομάδα στρωμένη και το κυριότερο είναι να έχει λίγη τύχη. Περισσότερο όλων αυτό έλειψε πέρυσι από τη Γουλβς. Έχασε για μήνες τον καλύτερο παίκτη της, Χιμένες, είδε επίσης τον Νέτο να τραυματίζεται σοβαρά και τον Γιόνι να χάνει το μεγαλύτερο μέρος της σεζόν. Η νέα χρονιά ξεκινάει με τραυματισμούς (Νέτο, Ποντένσε μεταξύ άλλων), αλλά εάν ο Χιμένες είναι καλά, όλα γίνονται.

Σημαντικό που παρά τα όσα ακούγονται, ο Νέβες έχει παραμείνει. Πουλήθηκε ο Πατρίσιο και αποκτήθηκε ως αντικαταστάτης ο Ζοσέ Σα. Αγοράστηκε ο Αϊτ Νουρί παρόλο που πέρυσι δεν έπεισε, ενώ οι υπόλοιπες προσθήκες ήταν οι νεαροί Μοσκέρα, Μπόλα και Τρινκάο (δανεικός με οψιόν). Αυτό σημαίνει πως σε μεγάλο βαθμό το κουπί θα το τραβήξουν οι παλιοί. Χιμένες, Τραορέ, Νέβες, Μουτίνιο, Μπολί και Κόαντι είναι οι κυριότεροι συν τον Νέτο όταν αναρρώσει. Με ενδιαφέρον αναμένεται το τι νέα στοιχεία θα φέρει η αλλαγή προπονητή. Ρεαλιστικά δεν είναι εύκολο να πλασαριστεί η Γουλβς στην πρώτη δεκάδα, αλλά αυτό φιλοδοξούν οι άνθρωποί της να γίνει.

Τι περιμένουμε να δούμε: Την πρώτη σεζόν του Σα στην Premier League και τον ταλαντούχο Τρινκάο. Αμφότεροι πελάτες του Μέντες φυσικά…

Γουότφορντ

Έπεσε, ανέβηκε κατευθείαν τερματίζοντας δεύτερη στην Championship και θα επιχειρήσει να παραμείνει στην κατηγορία. Εύκολο δεν το λες για μία ομάδα που δεν έχει την απαιτούμενη ηρεμία και η διοίκησή της αλλάζει συχνά προπονητές. Άλλες χρονιές δίνονταν σημαντικά ποσά για μεταγραφές, αλλά όχι φέτος. Ο λόγος είναι ότι οικονομικά οι «σφήκες» έχουν ζοριστεί. Το να υποβιβάζεσαι και να κρατάς σημαντικούς παίκτες σου, όπως έγινε με τον Σαρ πέρυσι, έχει κόστος. Εάν σκεφτεί κανείς και πόσα έσοδα χάθηκαν λόγω πανδημίας, καταλαβαίνει γιατί η ακριβότερη μεταγραφή αυτό το καλοκαίρι είναι ο Λουζά με 10.000.000 ευρώ.

Πέρα από τον Γαλλομαροκινό έχουν αποκτηθεί οι Ντένις, Πόλοκ, Ρόουζ, Άσλεϊ Φλέτσερ και Τζόουσα Κινγκ. Ο τελευταίος δεν έπιασε στην Έβερτον, αλλά σε τέτοιου στυλ ομάδες μπορεί να δώσει λύσεις. Ενδεχομένως να βοηθήσει και ο έμπειρος Ρόουζ. Κομβικός ο Σαρ, σημαντικός πάντα ο αρχηγός Ντίνι, ενώ θα χρειαστεί να βρει γκολ και ο Αντρέ Γκρέι. Ο Κλέβερλι και το άλλοτε wonderkid Γουίλ Χιούζ στα χαφ έχουν κάποια ποιότητα, ενώ αμυντικά υπάρχουν παίκτες που γνωρίζουν την κατηγορία, αλλά δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο. Στην Championship, πάντως, η Γουότφορντ είχε την καλύτερη άμυνα της κατηγορίας. Εάν έρθει η παραμονή, δεν θα πρέπει να υπάρχει παράπονο.

Τι περιμένουμε να δούμε: Πραγματοποίησε μία πολύ καλή σεζόν με τη Ναντ πέρυσι, έγινε η ακριβότερη μεταγραφή της Γουότφορντ και όλα αυτά μας κάνουν να έχουμε το βλέμμα μας στραμμένο στον Λουζά. Σταθερά, πάντως, στο επίκεντρο θα είναι ο Σαρ, που με μία καλή χρονιά θα πάρει μεταγραφή.

Έβερτον

Λίγες είναι οι ομάδες στην Premier League που άλλαξαν προπονητή. Μία εξ αυτών η Έβερτον. Δεν πέτυχε το πλάνο με τον Κάρλο Αντσελότι και ο Ιταλός πήγε στη Ρεάλ Μαδρίτης. Επιλογή-έκπληξη ο αντικαταστάτης του. Σηκώθηκε μεγάλη συζήτηση για την πρόσληψη του Ράφα Μπενίτεθ, του Ισπανού που έχει συνδεθεί με τη Λίβερπουλ έχοντας κατακτήσει μαζί της και το Champions League του 2005. Η γενικότερη φιλοσοφία δεν θα αλλάξει. Αρκετή τακτική και το βάρος στην άμυνα. Τα χρόνια με το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς περνούν, η υπέρβαση δεν γίνεται και τίποτα δεν σε πείθει πως αυτό θα αλλάξει φέτος. Ειδικά εφόσον αρχίσει από νωρίς η γκρίνια λόγω Μπενίτεθ σε περίπτωση που κάτι στραβώσει.

Τα «ζαχαρωτά» έχουν παίκτες που είναι σημεία αναφοράς στο ρόστερ τους και μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Κάλβερτ-Λιούιν, Ριτσάρλισον και Ντιν είναι μερικοί εξ αυτών, ενώ θα προσθέταμε και τον Χάμες Ροντρίγκες εφόσον ήταν βέβαιο πως θα παραμείνει. Έχει αποδειχτεί, όμως, πως χρειάζονται και άλλοι. Προς το παρόν μεταγραφικά λίγα πράγματα έχουν γίνει. Οι Γκρέι και Τάουνσεντ δίνουν ορισμένες λύσεις στα φτερά, αλλά τίποτα το ιδιαίτερο, ενώ ο Μπέγκοβιτς αποκτήθηκε για να υπάρχει κάποιος ακόμη πίσω από τον Πίκφορντ. Χρειάζονται μεταγραφές ενδεκάδας. Το πλασάρισμα στη δεκάδα μπορεί να γίνει, αλλά το να εξασφαλίσει η Έβερτον ευρωπαϊκό εισιτήριο, μοιάζει δύσκολο.

Τι περιμένουμε να δούμε: Για όποιον παρακολουθεί την Premier League, δεν υπάρχει παίκτης που να μην ξέρει. Μεγαλύτερο ενδιαφέρον, λοιπόν, έχει το πώς θα διαχειριστεί ο Μπενίτεθ την όλη κατάσταση όντας προπονητής της άλλης ομάδας του Λίβερπουλ και το πώς θα αντιδρά μαζί του ο κόσμος.

Κρίσταλ Πάλας

Όσα χρόνια βρισκόταν στον πάγκο της ο Ρόι Χόντσον, ήξερες τι θα δεις. Οι Λονδρέζοι είχαν πάντα ως πρώτο στόχο την παραμονή και αυτή συνήθως ερχόταν χωρίς ιδιαίτερο άγχος. Το παραπάνω βήμα, όμως, δεν γινόταν. Προς τη μέση της βαθμολογίας φιγούραραν ποντάροντας πρώτα στην αμυντική τους λειτουργία (σ.σ. που πέρυσι προς έκπληξη κάποιων χώλαινε). Μία ομάδα σκληρή, βαρετή ως έναν βαθμό και προβλέψιμη αφού πόνταρε πολλά στον Ζαχά. Ελάχιστα πράγματα επιθετικά φαίνονταν δουλεμένα. Κυρίως το έπαιρναν πάνω τους οι παίκτες. Αποκτήθηκε πέρυσι και ο Έζε, που ταλαιπωρείται από τραυματισμό, για να υπάρχει ένα επιπλέον στήριγμα. Στους δυο τους πέφτει το βάρος μεσοεπιθετικά.

Το μεγάλο ερώτημα, όμως, είναι το τι φιλοσοφία θα έχει πια αυτή η ομάδα. Ο Πατρίκ Βιεϊρά αναμένεται να αφήσει πίσω του το παλαιομοδίτικο στυλ του Χόντσον. Επιθετικό ποδόσφαιρο, ευκαιρίες σε νέους και επιτέλους μία διαφορετική προσέγγιση αναμένονται. Μεταγραφικά, πάντως, η ενίσχυση έγινε κυρίως στα μετόπισθεν. Περίπου 40.000.000 ευρώ δόθηκαν για το δίδυμο των στόπερ Γκουεΐ και Άντερσεν. Για άλλο ένα καλοκαίρι οι «αετοί» πήραν και έναν ταλαντούχο μεσοεπιθετικό από την Championship, τον Ολίσε, ενώ τα ρεπορτάζ υποστηρίζουν πως θα υπάρξει και συνέχεια. Ως μεταγραφή μπορεί να θεωρηθεί και ο Ματετά που μετά από ένα εξάμηνο στο Λονδίνο, προσαρμόστηκε. Σημαντικό να δώσει λύσεις στο σκοράρισμα. Με το υλικό που υπάρχει, πάντως, η παραμονή θα εξασφαλιστεί λογικά. Το κάτι παραπάνω δεν είναι εύκολο.

Τι περιμένουμε να δούμε: Την ακριβότερη φετινή μεταγραφή, τον Μαρκ Γκουεΐ. Πολλά τα χρήματα που δόθηκαν βάσει του βιογραφικού του, αλλά και πολύ καλά τα όσα ακούγονται για τον 21χρονο.

Λέστερ

Προ διετίας έχασε με απίθανο τρόπο την έξοδο στο Champions League. Πέρυσι την πάτησε ξανά, αλλά κατέκτησε το Κύπελλο. Φέτος ξεκίνησε σηκώνοντας το Community Shield. Είναι σαφές πως πρέπει άπαντες να την υπολογίζουν πια και να τη θεωρούν ως έναν από τους διεκδικητές της τετράδας. Δεν φαντάζει εύκολο το να τα καταφέρει να μπει σφήνα, αλλά ποτέ δεν ξέρεις. Σημαντικό το να βελτιωθεί εντός, εκεί που την τελευταία διετία απέτυχε να νικήσει σε 18 από τα 38 ματς πρωταθλήματος. Ο Μπρένταν Ρότζερς έχει βοηθήσει στο να εξελιχθεί η ομάδα του και το ρόστερ που καλείται να διαχειριστεί γίνεται διαρκώς και καλύτερο. Οι «αλεπούδες» παρά τα όσα ακούγονταν, κράτησαν τους Μάντισον και Τίλεμανς, ενώ οι Βάρντι και Ιχεανάτσο παραμένουν επίσης σημαντικοί, όπως φυσικά και ο Σμάιχελ.

Μεταγραφικά έγιναν προσθήκες ικανές να δώσουν το κάτι παραπάνω. Πρώτη όλων ο Ντάκα. Ο 22χρονος τα… έσπασε με τη Ζάλτσμπουργκ και η συγκεκριμένη κίνηση δείχνει πως ήρθε η στιγμή να παίρνει παραπάνω ανάσες ο Βάρντι και φυσικά να καλυφθεί το κενό του Ιχεανάτσο όσο είναι στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής. Ο Σουμαρέ από την πρωταθλήτρια Γαλλίας Λιλ είναι μία ακόμη καλή κίνηση, ενώ ο Μπέρτραντ αριστερά είναι αξιόπιστος. Με αυτή την προσθήκη η Λέστερ αποκτά ισορροπία αμυντικά, αφού πέρυσι έλειπε ένα αριστερό μπακ. Εάν σκεφτεί κανείς πως υπάρχουν και ποδοσφαιριστές όπως οι Καστάν, Μπαρνς, Φοφανά και Σογιουντσού, αντιλαμβάνεται πως το ρόστερ είναι ίσως καλύτερο από κάποιους του Big 6.

Τι περιμένουμε να δούμε: Με όσα έκανε στην Αυστρία ο Ντάκα, άπαντες περιμένουν να δουν ποιο είναι το ταβάνι του. Η πρώτη του σεζόν στην Premier League θα μας δώσει μία ιδέα.

Λίβερπουλ

Είτε κάνει μεταγραφές είτε όχι, ο στόχος είναι ένας, το πρωτάθλημα. Ως φαβορί η προ διετίας κάτοχος της Premier League δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει η ανάγκη για ένα φρεσκάρισμα, αλλά η διοίκηση δεν βοηθάει όσο θα έπρεπε. Αυτό το καλοκαίρι αποκτήθηκε μόνο ο Κονατέ, έφυγε ο Βαϊνάλντουμ, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο άλλης μίας μεταγραφής. Λόγω του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής οι Σαλάχ και Μανέ θα χρειαστεί να λείψουν κάποια στιγμή και το μεγάλο ερώτημα είναι πώς θα αντέξουν οι «κόκκινοι» χωρίς εκείνους. Θεωρητικά το ρόστερ είναι γεμάτο και έτσι, πρακτικά όμως τα στοιχήματα είναι πολλά.

Ματίπ, Φαν Ντάικ και Γκόμεζ προέρχονται από σοβαρούς τραυματισμούς και σε αυτούς προστέθηκε ο επίσης επιρρεπής Κονατέ. Χέντερσον και Τιάγκο βγάζουν προβλήματα, Κεϊτά και Τσάμπερλεϊν το ίδιο, ενώ και ο Άλισον για τερματοφύλακας είναι ευπαθής. Ακόμη και ο βιονικός Ρόμπερτσον χτύπησε πριν ξεκινήσει η σεζόν. Ποιοτικά και ποσοτικά λύσεις υπάρχουν, το θέμα είναι στην πορεία της σεζόν όμως να μην έχει απώλειες ο Γιούργκεν Κλοπ. Από εκεί και πέρα, με την περσινή κατάρρευση κάπου υποβαθμίστηκε το τι δυνατότητες έχει αυτή η ομάδα. Στη θεωρία το δίδυμο των Φαν Ντάικ-Κονατέ, οι Τιάγκο-Φαμπίνιο στα χαφ και η τριάδα των Μανέ-Σαλάχ-Φιρμίνο δύσκολα βρίσκονται σε άλλη ομάδα της Premier League. Συν την καλύτερη δυάδα πλάγιων μπακ στον κόσμο. Το θέμα είναι να ξαναβρεθεί η συνέπεια των προηγούμενων ετών.

Τι περιμένουμε να δούμε: Τη μοναδική έως τώρα μεταγραφή των Μέρσεϊσαϊντερς, τον Κονατέ, και φυσικά τον Τσιμίκα που θα πάρει παραπάνω ματς φέτος.

Λιντς

Δεν υποστηρίζεις κάποια ομάδα; Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις, είναι να βλέπεις τα ματς της Λιντς. Ο Μαρσέλο Μπιέλσα έδειξε πως είναι να σώζεται άνετα μία κλαμπ που μόλις ανέβηκε στην Premier League χωρίς να υπάρχει η παραμικρή σκοπιμότητα. Καλός ρυθμός στα παιχνίδια της, φάσεις και σε αρκετές περιπτώσεις ο ορισμός του όσα φάμε και όσα βάλουμε. Είδαμε κάτι νέο, ποδοσφαιριστές που κέρδισαν τις εντυπώσεις και ένα σύνολο ευχάριστο στο μάτι. Πολύ σημαντικό ότι όσοι έκαναν τη διαφορά, έμειναν. Ραφίνια, Μπάμφορντ και Φίλιπς συνεχίζουν κανονικά, ενώ αγοράστηκε και ο μέχρι πρότινος δανεικός Χάρισον. Αυτοί εκτός απροόπτου θα συνεχίσουν να κάνουν τη διαφορά.

Εκείνος που αποχώρησε ήταν ο Αλιόσκι. Ένας εξτρέμ ουσιαστικά που έγινε μπακ επί Μπιέλσα. Ο Φίρπο αποκτήθηκε για αντικαταστάτης του και αποτέλεσε την πιο ακριβή καλοκαιρινή μεταγραφή. Ουσιαστικά αποτελεί και τη μοναδική σημαντική αλλαγή έως τώρα, καθώς η απόκτηση του Κλάεσον έγινε για να υπάρχει μία ακόμη επιλογή στη θέση του τερματοφύλακα. Συνεπώς το ερώτημα είναι εάν μπορεί η Λιντς να πάει ακόμα καλύτερα συγκριτικά με την περσινή 9η θέση. Χωρίς σημαντική ενίσχυση εύκολο δεν είναι, αλλά ο Μπιέλσα δείχνει ικανός να εντυπωσιάσει και πάλι με ό,τι θα παρουσιάσει.

Τι περιμένουμε να δούμε: Η Μπαρτσελόνα τον απέκτησε ως μεγάλο ταλέντο, εκεί ουδέποτε έπεισε, αλλά τώρα ο Φίρπο έχει μία ακόμη ευκαιρία να δείξει σε άλλο πρωτάθλημα τι μπορεί να κάνει.

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Την πρώτη γεμάτη χρονιά του Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ τερμάτισε τρίτη. Την επόμενη δεύτερη. Ήρθε η ώρα για την επιστροφή στην κορυφή; Μοιάζει αρκετά δύσκολο. Αυτό θα προσπαθήσουν, πάντως, οι «κόκκινοι διάβολοι». Το θέμα είναι η σταθερότητα σε αυτό το επίπεδο, ειδικά όταν η Σίτι βάζει πάντα ψηλά τον πήχη. Πρέπει να περάσεις τους 80 βαθμούς και συνήθως να πας αρκετά πιο πάνω. Μπορεί να το κάνει η Γιουνάιτεντ; Αυτό καλείται να αποδείξει. Ας μην ξεχνάμε πως η σεζόν πέρυσι τελείωσε άκρως προβληματικά. Χάθηκε το Europa League, η ρήξη της διοίκησης με τους οπαδούς κορυφώθηκε και παρακολουθήσαμε σκηνικά στο «Ολντ Τράφοντ» που όμοιά τους δύσκολα βλέπεις στην Αγγλία και ειδικά στην Premier League.

Μεταγραφικά ο μεγάλος πόθος των τελευταίων ετών έκλεισε. Ο λόγος για τον Σάντο που μαζί με τον Βαράν αποτελούν δύο πολύ καλές και αναγκαίες προσθήκες. Ούτε καθαρός εξτρέμ υπήρχε πέρυσι ούτε αξιόπιστος στόπερ δίπλα στον Μαγκουάιρ. Ο πρώτος θα δώσει επιπλέον ταχύτητα και φαντασία σε μία ούτως ή άλλως γρήγορη ομάδα, ο δεύτερος θα τη συμμαζέψει πίσω. Η μπαγκέτα θα πάει ξανά στον Μπρούνο Φερνάντες και η λέξη κλειδί για τους Ράσφορντ, Μαρσιάλ και Πογκμπά είναι η «συνέπεια». Θα βοηθήσει και ο Τρίπιερ, εάν αποκτηθεί, ενώ ως μεταγραφές μπορούν να θεωρηθούν οι Σο και Λίνγκαρντ. Αμφότεροι έκλεισαν εξαιρετικά την περσινή σεζόν με τον πρώτο να πηγαίνει πάρα πολύ καλά και στο Euro. Τέλος, ο ταλαντούχος Γκρίνγουντ λογικά θα παρουσιαστεί ακόμη πιο ώριμος.

Τι περιμένουμε να δούμε: Τον Σάντσο πρώτα απ’ όλα. Τον παίκτη που ξεκίνησε από τη Σίτι, ανδρώθηκε ουσιαστικά στην Ντόρτμουντ και έχει τη δυνατότητα να γίνει ένας από τους top wingers.

Μάντσεστερ Σίτι

Ξεκινάει άλλη μία σεζόν ως το φαβορί γιατί έχει το καλύτερο ρόστερ και ταυτόχρονα την επιθυμία κάθε χρόνο να ξοδεύει ξανά και ξανά. Ποιο FFP; Χρόνια τώρα δεν υπάρχει για τους «πολίτες». Αυτό το καλοκαίρι διέλυσαν κάθε βρετανικό ρεκόρ για να πάρουν τον Τζακ Γκρίλις και το παλεύουν για τον Χάρι Κέιν. Ενας φορ μετά τη φυγή του Αγκουέρο χρειάζεται, αλλά μπορεί και χωρίς αυτόν η Σίτι καθώς υπάρχει η δυνατότητα να αγωνιστεί ως ψευτοεννιάρι ο Στέρλινγκ. Σε όλες τις άλλες θέσεις δείχνει γεμάτη. Σε έναν μαραθώνιο δεν είναι σημαντικό μόνο να έχεις πολύ καλή ενδεκάδα, αλλά και πολύ καλές λύσεις από πίσω. Αυτό κάνει τη διαφορά για την ομάδα του Πεπ Γκουαρντιόλα τα τελευταία χρόνια, η δυνατότητα για rotation και η άνεση να καλύπτονται οι απουσίες.

Από εκεί και πέρα, εάν ψάξει πολύ κανείς για να βρει ψεγάδια, θα πει πως η Σίτι θα έπρεπε να έχει ένα καλύτερο εξάρι. Έμεινε, όμως, ο Φερναντίνιο, και η σεζόν θα βγει με εκείνον και τον Ρόντρι. Ο Ρούμπεν Ντίας πέρυσι έκλεισε τα όποια κενά υπήρχαν στην άμυνα, ενώ εφόσον παίξει ξανά αριστερά ο Κανσέλο, ούτε εκεί θα υπάρχει πρόβλημα. Τέλος, το εάν ο Γκρίλις ανεβάσει επίπεδο τους πρωταθλητές ή τους… μπερδέψει, θα φανεί. Υπάρχουν οι Στέρλινγκ, Μαχρέζ, Μπερνάρντο Σιλβα, Φόντεν και Τόρες που παίζουν -και- πλάγια, επομένως, θα χρειαστεί διαχείριση.

Τι περιμένουμε να δούμε: Τον Γκρίλις! Άλλο να είσαι κάπου ηγέτης και να τα περιμένουν όλα από εσένα, άλλο να πρέπει να μπεις σε καλούπι και να έχεις περιορισμένο ρόλο. Η ποιότητά του δεν αμφισβητείται, αμφιβολίες υπάρχουν μόνο για το πώς θα ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα.

Μπέρνλι

Μπορεί να μην παίζει ελκυστικό ποδόσφαιρο, μπορεί να μην έχει να προσφέρει πολλά στο μάτι του ουδέτερου, αλλά οφείλεις να τη σέβεσαι. Κάθε χρόνο σώζεται με το δικό της τρόπο. Ακόμα και τις σεζόν που δεν ξεκινάει καλά, βρίσκει τον τρόπο. Πέρυσι είχε δύο βαθμούς μετά τα πρώτα επτά ματς. Διέψευσε ξανά όσους πίστεψαν πως θα πέσει. Με ένα από τα μικρότερα ρόστερ της κατηγορίας, με μία φιλοσοφία παλαιομοδίτικη, με ελάχιστες μεταγραφές κάθε καλοκαίρι, η Μπέρνλι στο τέλος πανηγυρίζει την παραμονή της στην Premier League. Και αυτό πρωτίστως το πιστώνεται ο Σον Ντάις. Ένας από τους πιο υποτιμημένους προπονητές. Ελάχιστοι θα μπορούσαν να κάνουν ό,τι αυτός με τέτοια συνέπεια και τόσο πενιχρά μέσα.

Ούτε φέτος δόθηκαν χρήματα για μεταγραφές με εξαίρεση τον στόπερ Νέιθαν Κόλινς. Μπεντού και Χένεσεϊ απλώς αποκτήθηκαν για να υπάρχει επιπλέον βάθος. Συνεπώς το κουπί θα το τραβήξουν ξανά οι ίδιοι. Ο εξαιρετικός τερματοφύλακας Πόουπ, που έχασε λόγω τραυματισμού το Euro, το πολύ καλό δίδυμο των Μι-Ταρκόφσκι και μεσοεπιθετικά οι ΜακΝίλ και Γουντ. Το στοίχημα πάντα είναι το πόσο θα βοηθήσουν οι υπόλοιποι. Όσα περισσότερα δώσουν παίκτες όπως οι Μπαρνς, Γκούντμουντσον και Μπράουνχιλ, τόσο λιγότερο άγχος θα υπάρχει για την παραμονή. Γενικότερα μιλάμε για μία ομάδα με ελάχιστη φαντασία μεσοεπιθετικά, δυσκολία στη δημιουργία, καλή ανασταλτική λειτουργία και σέντρες μέχρι να σβήσει ο ήλιος.

Τι περιμένουμε να δούμε: Το να έχεις δύο πολύ καλούς στόπερ και για τη μοναδική μεταγραφή που δίνεις λεφτά να είναι ένας ακόμη κεντρικός αμυντικός, μάλλον κάτι λέει για την ποιότητα και κυρίως την προοπτική του νεαρού Κόλινς.

Μπράιτον

Εχει τον τρόπο της… Κάθε χρόνο παίζει με τη φωτιά, κάθε χρόνο στο φινάλε σώζεται. Γιατί να μην τα καταφέρει και φέτος; Κάποιες φορές, μάλιστα, έχει αδικήσει τον εαυτό της με τη βαθμολογική της θέση. Χαρακτηριστική περίπτωση η περσινή. Εάν δει κανείς τα ματς της και τα στατιστικά της, θα διαπιστώσει πως η Μπράιτον μπορούσε να βρίσκεται ψηλότερα. Απλώς δεν τελείωνε τις φάσεις. Για άλλη μία χρονιά το ρόστερ της έχει σταθερές. Σημαντικό που έμεινε ο Μπισούμα παρά τα όσα ακούγονταν για Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Σίτι, αλλά υπήρξαν και αποχωρήσεις που θα φανούν. Πρώτη όλων ο Μπεν Γουάιτ. Ράιαν, Πρέπερ και Γιάχανμπακς επίσης κούνησαν μαντίλι. Ο τελευταίος, βέβαια, δεν έπεισε ποτέ.

Μεταγραφικά λίγα πράγματα έχουν γίνει παρόλο που μπήκαν χρήματα στα ταμεία από την πώληση του Γουάιτ στην Αρσεναλ. Οι «γλάροι» έκαναν την υπέρβασή τους με τον Εμβεπού ευελπιστώντας πως θα συνθέσει ένα πολύ καλό δίδυμο με τον Μπισούμα. Σέρπεν και Μιτόμα είναι εναλλακτικές επιλογές και αναζητείται ο στόπερ που θα κάνει τη διαφορά. Παίκτες όπως οι Ντάφι, Λάμπτεϊ, Γκρος, Λαλάνα και Τροσάρντ αποτελούν μία βάση για να σωθεί και αυτή τη σεζόν η Μπράιτον. Εάν φέτος οι επιθετικοί της είναι πιο αποτελεσματικοί, ο στόχος της παραμονής θα επιτευχθεί και πάλι.

Τι περιμένουμε να δούμε: Το «κομπιούτερ», όπως είναι το παρατσούκλι του Εμβεπού. Ακούγονται πολύ καλά λόγια για τον Αφρικανό, ο οποίος στην πρώτη του προπόνηση είχε τέτοιο άγχος που ξέχασε τα παπούτσια του.

Μπρέντφορντ

Τη σεζόν που μας πέρασε τερμάτισε τρίτη στην Championship και ανέβηκε στην Premier League μέσω των πλέι οφ. Στην πρώτη κατηγορία θα τη δούμε για πρώτη φορά ύστερα από 74 χρόνια. Λέει πολλά αυτό. Δεν θα μπορούσε, λοιπόν, ο στόχος να είναι άλλος από την παραμονή. Για οποιαδήποτε ομάδα που ανεβαίνει, ισχύει αυτό, πολλώ δε μάλλον από τη στιγμή που το ρόστερ έχει κυρίως νεαρά παιδιά τα οποία δεν έχουν παραστάσεις από το υψηλότερο επίπεδο. Δεν ξεπερνά τα 24 έτη ο μέσος όρος ηλικίας, ενώ και ο Τόμας Φρανκ δεν είναι από τους πιο έμπειρους κόουτς. Παρεμπιπτόντως, έχασε τα οκτώ από τα πρώτα δέκα ματς του στην Μπρέντφορντ, ενδεικτικό της πίστης και της υπομονής που υπήρχε στο κλαμπ.

Έχοντας εργαστεί στις αρχές τις καριέρας του στις μικρές εθνικές της Δανίας, εξηγείται η επιθυμία του να δουλεύει με νεαρούς παίκτες. Ανοιχτό το να επιμείνει στην τριάδα αμυντικά. Ταυτόχρονα, όμως, του αρέσει η ομάδα του να κρατάει μπάλα και να παίζει ποδόσφαιρο. Μεταγραφικά δεν έγιναν τρέλες. Δόθηκαν χρήματα για τους Άγερ και Ονιέκα, ενώ αποκτήθηκε και ο Περτ-Χάρις. Θα χρειαστεί να καλυφθεί το κενό του Ντάλσγκααρντ και να γίνουν 1-2 σημαντικές προσθήκες ακόμα. Από τα φαβορί για υποβιβασμό οι «μέλισσες», θα εντυπωσιάσουν εάν βάλουν τουλάχιστον τρεις ομάδες από κάτω τους.

Τι περιμένουμε να δούμε: Έκλεισε την περσινή σεζόν με 33 γκολ και 10 ασίστ. Χρειάζεται κάτι περισσότερο για να σας πείσουμε να έχετε το βλέμμα σας στραμμένο στον Ιβάν Τόνεϊ;

Νιούκαστλ

Ένας μέτριος προπονητής, ένα μέτριο σύνολο και μία προβληματική διοίκηση που εξαγριώνει τους οπαδούς ανά τακτά χρονικά διαστήματα συνθέτουν το παζλ. Πόσο καλά μπορεί να πάει αυτή η ομάδα; Θα πρέπει να στραβώσουν πολλά για να υποβιβαστεί, αλλά το φινάλε εκτός απροόπτου θα τη βρει στο δεύτερο μισό της βαθμολογίας. Εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από 2-3 παίκτες και αυτό φυσικά αποτελεί πρόβλημα. Κυρίως γιατί βγάζουν τραυματισμούς. Ο ένας είναι ο Σεν-Μαξιμέν, ικανός να δημιουργήσει προβλήματα σε κάθε άμυνα με την τεχνική του και την ταχύτητά του, αλλά γυάλινος. Ο δεύτερος είναι ο Γουίλσον, ο πιο φερέγγυος σκόρερ, και ο τρίτος ο Ντουμπράβκα. Χρειάστηκε να τον αντικαταστήσει πέρυσι ο Ντάρλοου και δεν πήγε άσχημα πάντως.

Σημαντικό πάντα το να υπάρχουν και δεύτερες λύσεις. Αλμιρόν και Σέλβεϊ είναι σε αυτούς που πρέπει να κάνουν το κάτι παραπάνω για να πάει καλύτερα η Νιούκαστλ, ενώ σε περίπτωση που κλείσει θετικά η προσπάθεια αγοράς του Γουίλοκ, ο Στιβ Μπρους θα έχει έναν παίκτη που του λείπει, τον μεσοεπιθετικό που πατάει περιοχή και εκτελεί. Ο περσινός δανεισμός του ωφέλησε όλες τις πλευρές. Προς το παρόν μεταγραφές δεν έχουν γίνει και αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, αφού γενικότερα το μπάτζετ είναι μικρό χρόνια τώρα. Ωστόσο, χρειάζονται 2-3 ποιοτικές προσθήκες.

Τι περιμένουμε να δούμε: Πότε θα πουληθεί το κλαμπ ώστε να αλλάξουν γενικότερα τα δεδομένα εκεί. Νέα πρόσωπα δεν υπάρχουν και από τα παλιά πάντα ο Σεν Μαξιμέν είναι παίκτης που εύκολα σε εντυπωσιάζει.

Νόριτς

Είναι η πρωταθλήτρια της Championship και ταυτόχρονα η μοναδική ομάδα στην Premier League με δύο Έλληνες, τους Γιαννούλη και Τζόλη. Ο ένας πήγε εκεί τον Ιανουάριο, πανηγύρισε την άνοδο και θα είναι βασικός, ο άλλος αποκτήθηκε αυτές τις μέρες. Τα «καναρίνια» καλούνται να μην την πατήσουν όπως προ διετίας. Και τότε ανέβηκαν ως πρωταθλητές και έπεσαν κατευθείαν τερματίζοντας μάλιστα τελευταίοι. Έπαθαν, έμαθαν; Το μεγάλο τους πρόβλημα ήταν η αφέλεια που είχαν στα μετόπισθεν. Από τη στιγμή που πέρασε ο Πούκι το ντεφορμάρισμά του, πήραν την κάτω βόλτα. Προπονητής παραμένει ο Ντάνιελ Φάρκε και περιμένουμε να δούμε τι θα αλλάξει στην προσέγγισή του. Σε δήλωσή του, πάντως, τόνισε ότι εάν του έδιναν τη 17η θέση, δεν θα τη δεχόταν γιατί πιστεύει ότι η Νόριτς μπορεί να τερματίσει ψηλότερα.

Αρκετά αισιόδοξο το τελευταίο για μία ομάδα που είναι από τα φαβορί για τον υποβιβασμό. Το να σωθεί θα είναι επιτυχία. Βάσει της περσινής σεζόν, πάντως, φάνηκε πως αμυντικά κάπως έχουν συμμαζευτεί τα «καναρίνια». Πούκι, Κάντγουελ, Χάρνεϊ και Κρουλ παραμένουν κομβικοί, αλλά πουλήθηκε ο ίσως πιο ταλαντούχος παίκτης του κλαμπ, ο Μπουεντία. Ράσιτσα και Σάργκεντ αποκτήθηκαν από τη Βέρντερ Βρέμης, ενώ ανακοινώθηκαν και οι Γκίμπσον, Μελού, Γκαν και Γκίλμορ (δανεικός). Έχουν δοθεί αρκετά χρήματα συγκριτικά με τα μόλις 7.000.000 λίρες της προηγούμενης φοράς. Όπως είπε και ο αθλητικός διευθυντής, Στιούαρτ Γουέμπερ, «στείλαμε τον Φάρκε να πολεμήσει χωρίς όπλο» πρόπερσι. Φέτος άλλαξε αυτό. Θα είναι, όμως, αρκετό για να εξασφαλιστεί η σωτηρία;

Τι περιμένουμε θα δούμε: Με δύο Έλληνες τι παραπάνω θέλουμε; Από εκεί και πέρα τον Κάντγουελ, που με μία καλή σεζόν μπορεί να πάρει μεταγραφή.

Σαουθάμπτον

Τρεις σεζόν με τη Σαουθάμπτον, ισάριθμες φορές πρώτος σκόρερ της ομάδας. Αυτό αρκεί για να καταλάβει κανείς πόσο σημαντικός ήταν ο Ντάνι Ινγκς και πόσο θα λείψει. Θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια από όλους προκειμένου να μην υπάρξουν μπλεξίματα με την παραμονή στην κατηγορία. Το βασικότερο είναι να δικαιώσει τις προσδοκίες ο Άνταμ Άρμστρονγκ, ο αντικαταστάτης του. Η τελευταία του σεζόν στην Μπλάκμπερν ήταν εντυπωσιακή (28 γκολ/5 ασίστ), η ακριβώς προηγούμενη αρκετά καλή και κάπως έτσι του δίνεται η ευκαιρία να δείξει τι μπορεί να κάνει στην Premier League. Επίσης, η λογική λέει πως κάθε χρόνο ο Τσε Άνταμς θα παρουσιάζεται και καλύτερος. Εάν, πάντως, οι δυο τους δεν καλύψουν τα γκολ του Ινγκς, υπάρχει θέμα. Επίσης, πρέπει να βρεθεί αμυντική ισορροπία. Μόνο η Γουέστ Μπρομ δέχτηκε περισσότερα γκολ πέρυσι.

Γενικά δεν είναι ομάδα που δίνει τρελά ποσά η Σαουθάμπτον. Εκτός του Άρμστρονγκ το χέρι στην τσέπη μπήκε και για τον Περόντ, τον παίκτη που θα αντικαταστήσει τον Μπέρτραντ. Ο τελευταίος υπήρξε ένα από τα καλύτερα αριστερά μπακ του πρωταθλήματος στο παρελθόν, πέρασε εκεί τα καλύτερά του χρόνια και ο κύκλος του έκλεισε. Ο Γουόλκοτ επέστρεψε οριστικά ως ελεύθερος μετά τον δανεισμό του, ενώ αποκτήθηκε ο νεαρός Λιβραμέντο. Ο Ραλφ Χάζενχουτλ έχει αποδείξει πως είναι από τους καλούς προπονητές της κατηγορίας και αυτός είναι ο βασικότερος λόγος για να πειστεί κανείς πως θα έρθει η παραμονή. Όχι, όμως, και το πλασάρισμα στο πρώτο μισό της βαθμολογίας. Τέλος, Γουόρντ-Πράουζ, Στιούαρτ Άρμστρονγκ και Ρέντμοντ θα είναι ξανά σημαντικοί.

Τι περιμένουμε να δούμε: Τον Άνταμ Άρμστρονγκ, τον παίκτη που θα καλείται με τις επιδόσεις του δείξει πως δεν έγινε και κάτι που έφυγε ο Ινγκς.

Τότεναμ

Από τη δεύτερη θέση που είχε τη σεζόν 2016-17 και μετά τερματίζει κάθε χρόνο και πιο χαμηλά. Μεσολάβησε, βέβαια, και η παρουσία της στον τελικό του Champions League το 2019. Η πορεία είναι σταθερά πτωτική, ο Κέιν ψάχνεται να φύγει και τίποτα δεν σε κάνει να αισιοδοξείς. Εάν φυσικά ο αρχηγός συνεχίσει για άλλη μία σεζόν, όλα θα είναι καλύτερα. Μαζί με τον Σον είναι οι δύο που σταθερά παλεύουν για το κάτι παραπάνω. Ποιο μπορεί να είναι αυτό; Ρεαλιστικά ακόμα και η τετράδα φαντάζει δύσκολη. Είναι, όμως, ο μεγάλος στόχος για τη νέα σεζόν, ενδεχομένως μαζί με την κατάκτηση κάποιου τροπαίου.

Από εκεί και πέρα, νέος προπονητής και λίγα πράγματα μεταγραφικά. Ο Νούνο Εσπίριτο Σάντο έδειξε με το έργο του στη Γουλβς πως άξιζε το παραπάνω βήμα. Θα είναι περισσότερο εργατικός από τον Μουρίνιο, λιγότερο συγκρουσιακός, αλλά θα πρέπει να προσαρμοστεί και στις απαιτήσεις. Στους «λύκους» έπαιζε σταθερά με τριάδα πίσω και άλλαζε πολύ σπάνια ενδεκάδα. Στην Τότεναμ αυτό θα διαφοροποιηθεί. Έφυγαν αρκετοί. Μεταξύ αυτών οι Φόιθ, Αλντερβάιρελντ, Ρόουζ, Λαμέλα και Μπέιλ. Πρακτικά μόνο ο τελευταίος θα λείψει, αφού ακόμη και ο Αλντερβάιρελντ δεν ήταν ο ίδιος με παλιότερα. Ρομέρο και Γκιλ οι δύο σημαντικές μεταγραφές. Μεγάλο στοίχημα το να ξαναπαίξει καλά ο Ντέλε Άλι, όπως και το να προσφέρει ο αναμφίβολα ταλαντούχος Σεσενιόν. Γιορίς, Ντάιερ, Ρεγκιλόν και Χόιμπιεργκ θα είναι ξανά στην πρώτη γραμμή, ενώ ο Μπέργκβαϊν πρέπει να δώσει περισσότερα.

Τι περιμένουμε να δούμε: Πώς θα τα πάει ο Μπράιαν Γκιλ, ένα πολύ μεγάλο ταλέντο που πέφτει βέβαια στα βαθιά σε ηλικία 20 ετών σε ένα πρωτάθλημα που δεν γνωρίζει.

Τσέλσι

Η ερώτηση είναι μία, μπορεί να χτυπήσει το πρωτάθλημα; Συγκριτικά με την περσινή σεζόν αναμένεται καλύτερη. Ο Τόμας Τούχελ έβαλε από νωρίς τη σφραγίδα του πατώντας πάνω σε κάποια πράγματα της εποχής Αντόνιο Κόντε. Η Τσέλσι έγινε στιβαρή αμυντικά, ο Καντέ τη βοήθησε στο έπακρο βρίσκοντας πατήματα και η σεζόν έκλεισε με την κατάκτηση του Champions League. Η νέα άρχισε με το UEFA Super Cup. Η τετράδα φαντάζει το μίνιμουμ. Το βήμα παραπάνω, όμως, αποτελεί η διεκδίκηση του πρωταθλήματος. Το ρόστερ είναι καλό, ενώ η απόκτηση του Λουκάκου θα φέρει και το εύκολο γκολ που έλειπε από τους Λονδρέζους τη χρονιά που μας πέρασε.

Με τους μεσοεπιθετικούς που υπάρχουν ο Βέλγος μπορεί να βρει αρκετά τέρματα, να δώσει νίκες και οι «μπλε» να κοιτάξουν ψηλότερα. Ζητούνται συνέπεια και σταθερότητα. Το μοναδικό πρόβλημα που θα δημιουργήσει η έλευση του Λουκάκου είναι το πού θα χωρέσει ο Χάβερτς, ο οποίος έδειξε πιο απελευθερωμένος όταν πήγε στην κορυφή. Έχοντας, πάντως, έναν χρόνο προσαρμογής πια, τόσο εκείνος όσο και οι Βέρνερ και Ζιγιές καλούνται να δώσουν περισσότερα. Αμυντικά δύσκολα θα πάει κάτι λάθος με τις λύσεις που διαθέτει ο Τούχελ. Εάν απελευθερώσει και επιθετικά την ομάδα του, έχει το δικαίωμα να ελπίζει για μεγάλα πράγματα.

Τι περιμένουμε να δούμε: Την επιστροφή του Ρομέλου Λουκάκου. Έφυγε από το «Στάμφορντ Μπριτζ» γιατί ο Ζοζέ Μουρίνιο δεν μπορούσε να τον αξιοποιήσει όπως έπρεπε. Ο Πορτογάλος εκτέθηκε και ο Βέλγος σηκώνει μανίκια για να δώσει γενικότερα απαντήσεις.

Αντώνης Τσιράκης για το sportime.gr. - sportime.gr - Αθλητικό portal με όλα τα τελευταία αθλητικά νέα, ειδήσεις για όλα τα σπορ από την Ελλάδα και τον κόσμο

Keywords
premier league, league, αξιζει, δειτε, league, premier league, europa league, Καλή Χρονιά, champions league, community, λιντς, μπεν, ντιν, europa, λύση, νέα, project, σημαίνει, καλοκαιρι, κινγκ, στυλ, γκολ, χαφ, γαλλια, λιλ, big, πήχη, euro, top, φορ, πεπ, αρσεναλ, εξηγείται, παζλ, σεν, uefa, super, cup, μπλε, μπριτζ, ειδήσεις, ελλαδα, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, Μις φαν ντερ ρόε, φωτια, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, ντάγκλας άνταμς, νεος παπας, εσπα 2021, ξανα, το στοιχημα, ηξερες, το θεμα, αθλητικα νεα, αθλητικα, βημα, εζε, εξοδος, ηγετης, θεμα, ιβαν, λονδινο, μπαρτσελονα, παιχνιδια, ρεαλ, ρυθμος, το βημα, τυχη, ωρα, uefa, αγχος, αυστρια, αμυνα, αμφιβολιες, αξιζε, αρσεναλ, βιλα, βλεμμα, βοηθεια, βρισκεται, γκολ, γινει, γινεται, γινονται, δευτερο, διαστημα, δυνατοτητα, δηλωση, διοικηση, δικη, δειχνει, δοθει, δωσει, διδυμο, ευχαριστο, εγινε, ευκαιρια, ευκολο, ευκολα, ευρω, ειπε, υπαρχει, εμειναν, εξηγείται, επρεπε, επτα, επιτυχια, επιθυμια, ετη, ετων, εφυγε, ζωη, υγιης, ιδεα, ιδιο, ηλικια, ηλιος, υπηρχαν, ηρεμια, ηρθε η στιγμη, ισχυει, ζητουνται, λιβερπουλ, θεωρια, ισορροπια, κινηση, κυκλος, κυπελλο, κινγκ, λαθος, λεφτα, λειτουργια, λειπει, λειψει, λύση, λιλ, λογια, λιντς, ματι, μηνες, μικρο, μπεν, μπορεις, μπρουνο, μυαλο, νιουκαστλ, ντιν, ομαδα, παντα, ο ηλιος, οκτω, οντας, ορος, ουσιαστικα, παιδια, παζλ, παπουτσια, ποδοσφαιρο, πεπ, πιθανοτητες, ποιοτητα, ποθος, προβληματα, ρεαλ μαδριτης, ρεκορ, ρηξη, ροι, ροουζ, ρολο, σεζον, σεν, συζητηση, συνεχεια, στυλ, σφηνα, σφραγιδα, τοτεναμ, τρελα, τριτη, τσελσι, φαντασια, φυγη, φυσικα, φορ, φτερα, φορα, χερι, χαθηκε, χαφ, χρονικα, super, big, community, cup, δικαιωμα, euro, europa, ιδιαιτερο, project, μεινει, μοιαζει, μπροστα, ομαδες, πήχη, πωληση, σημαίνει, σκηνικα, top, θεσεις, θετικα, υλικο, βοηθος, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα