Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος vs. Νότια Κορέα: Τι αποκαλύπτουν τα φώτα προσέγγισης;

Τα συστήματα προσέγγισης είναι κρίσιμο στοιχείο για την ασφάλεια των αεροπορικών μεταφορών. Το πρόσφατο δυστύχημα στη Νότια Κορέα, όπου ένα αεροσκάφος προσέκρουσε σε τσιμεντένιο τοίχο με φώτα προσέγγισης, έχει εγείρει ερωτήματα για το κατά πόσο οι υποδομές αυτές είναι σύμφωνες με τα διεθνή πρότυπα. Πώς συγκρίνονται, όμως, με το Ελευθέριος Βενιζέλος, το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Ελλάδας;

Στο Ελευθέριος Βενιζέλος,

τα φώτα προσέγγισης (Approach Lighting Systems) έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν μέγιστη ασφάλεια, με την υποδομή τους να βασίζεται σε σύγχρονες προδιαγραφές. Τα συστήματα αυτά είναι τοποθετημένα σε χαμηλές, ευέλικτες κατασκευές, που δεν αποτελούν φυσικό εμπόδιο στην πορεία του αεροσκάφους, ακόμα και σε περίπτωση εκτροπής. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη Νότια Κορέα, όπου η τσιμεντένια βάση φαίνεται να μην πληρούσε τα διεθνή πρότυπα ασφάλειας.

Η Διεθνής Οργάνωση Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) ορίζει ότι τέτοιες κατασκευές πρέπει να είναι κατασκευασμένες από υλικά που διασπώνται εύκολα, ώστε να μειώνεται η ζημιά σε περίπτωση πρόσκρουσης. Στη Νότια Κορέα, η μη τήρηση αυτού του κανόνα είχε τραγικές συνέπειες, καθώς ο τοίχος όχι μόνο δεν μπόρεσε να αποτρέψει την καταστροφή, αλλά την επιδείνωσε.

Το Ελευθέριος Βενιζέλος, από την άλλη, ακολουθεί αυστηρά τα πρότυπα αυτά, διασφαλίζοντας ότι οι υποδομές του είναι σχεδιασμένες για την προστασία των επιβατών και των πληρωμάτων. Η σύγκριση αυτή δείχνει πώς η σωστή εφαρμογή των κανόνων μπορεί να κάνει τη διαφορά ανάμεσα στην ασφάλεια και στην καταστροφή.

Γρηγόρης Κεντητός για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα