Ακρίβεια: Το παράλληλο σύμπαν του Άκη Σκέρτσου – Είμαστε «φθηνή» χώρα γιατί το αποφάσισε εκείνος

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη όχι μόνο δεν έλαβε το παραμικρό μήνυμα από τη δυσαρέσκεια του κόσμου στις ευρωεκλογές, αλλά οι υπουργοί που έριξαν τη ΝΔ στα βράχια βγαίνουν και λένε ακριβώς τα ίδια αφηγήματα κοροϊδίας. Εκείνα τα φαιδρά επιχειρήματα δηλαδή, που εξόργισαν τον λαό και τον έκανε να γυρίσει την πλάτη στην κυβέρνηση.

Αν κάποιο ζήτημα πήρε τη μερίδα του λέοντος στη λαϊκή αγανάκτηση, αυτό ήταν το ζήτημα της ανυποχώρητης ακρίβειας. Και αν κάποιος κυβερνητικός ήταν πιο προκλητικά αναίσθητος γι’ αυτό το ζήτημα, αυτός

ήταν ο Άκης Σκέρτσος. Να θυμίσουμε μόνο ότι μια εβδομάδα πριν τις ευρωεκλογές, ο υπουργός Επικρατείας βγήκε σε τηλεοπτική εκπομπή για να πει τη γελοία δικαιολογία ότι κάποιο προϊόν μπορεί να είναι φθηνότερο στη Γερμανία απ’ ότι στην Ελλάδα, γιατί οι Γερμανοί πουλάνε προϊόντα… κατώτερης ποιότητας.

Παρόλα αυτά δεν ήταν αρκετή η σφαλιάρα της ευρωκάλπης για να προσγειωθεί στην ελληνική πραγματικότητα ο Άκης Σκέρτσος, ο οποίος μονίμως περιγράφει πλαστές εικόνες για να ωραιοποιήσει τη δυστυχία που βιώνουν οι πολίτες. Και αν ακόμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης «ξήλωσε» τον Κώστα Σκρέκα από το υπουργείο Ανάπτυξης (αντικαθιστώντας τον με τον μόνιμο «μπαλαντέρ» Τάκη Θεοδωρικάκο), αναγνωρίζοντας την αποτυχία του, ο Άκης Σκέρτσος συνεχίζει να τα βλέπει όλα καλά από το «μπαλκόνι» του στις… Βερσαλλίες.

Ο μέσος πολίτης μπορεί να «στραγγίζει» οικονομικά στα μέσα του μήνα και να μην έχει χρήματα ούτε για λίγες μέρες διακοπών, αλλά θα πρέπει να πάρει… άδεια από τον Άκη Σκέρτσο για να διαμαρτυρηθεί. Διότι ο υπουργός Επικρατείας ενημέρωσε τον γονατισμένο λαό ότι ζούμε σε… φθηνή χώρα, κατά το σκεπτικό του «πετάει ο γάιδαρος».

Με ανάρτησή του στα social media ο κ. Σκέρτσος είπε πως μάλλον θα πρέπει να είναι ευχαριστημένοι οι Έλληνες, αφού ζουν στην «8η φθηνότερη χώρα στην Ε.Ε.», ενώ «παραμένει μια σχετικά φθηνή χώρα σε σχέση με τα άλλα μέλη της Ε.Ε.»!

Χαρακτηριστικά αναφέρει πως «σε σχέση με το 2020, έχουμε γίνει πιο φθηνοί σε σχέση με τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Το 2020 ήμασταν στο 88,4% των μέσων ευρωπαϊκών τιμών, το 2023 είμαστε στο 87,2%. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν έχει ανέβει το επίπεδο τιμών στην Ελλάδα. Σημαίνει, όμως, ότι έχει ανέβει λιγότερο από ό,τι στη μέση ευρωπαϊκή χώρα. Με άλλα λόγια, η Ελλάδα παραμένει μια σχετικά φθηνή χώρα σε σχέση με τα άλλα μέλη της Ε.Ε. – οι τιμές αγαθών και υπηρεσιών βρίσκονται στο 87% του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Βεβαίως, είμαστε ακριβότεροι από επτά χώρες (Βουλγαρία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Ουγγαρία, Πολωνία και Ρουμανία), αλλά είμαστε φθηνότεροι από τα υπόλοιπα 19 κράτη-μέλη, με άλλα λόγια είμαστε η 8η φθηνότερη χώρα στην Ε.Ε.».

Αυτό που παρέλειψε να θυμηθεί ο προκλητικός κ. Σκέρτσος, είναι πως σύμφωνα με τη Eurostat οι Έλληνες έχουν τη δεύτερη χειρότερη αγοραστική δύναμη στην Ε.Ε. (μετά τη Βουλγαρία), οπότε ακόμα και αν είμαστε ελάχιστα φθηνότεροι από 19 κράτη, το εισόδημα του Έλληνα εξανεμίζεται πολύ περισσότερο, κάτι που επιβεβαιώνεται από το ότι οι Έλληνες αποταμιεύουν τα λιγότερα χρήματα σε όλη την Ευρώπη.

Είναι τουλάχιστον προκλητικό, αν όχι ανήθικό, να βάζει ο κ. Σκέρτσος στο ίδιο «τσουβάλι» με την Ελλάδα τις αγορές της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης όπου οι απολαβές είναι πολύ μεγαλύτερες και οι φόροι πιο ορθολογικοί. Με τους μισθούς στην Ελλάδα να παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα και την ακρίβεια να καλπάζει με δυσανάλογη ταχύτητα, η ψαλίδα εισοδήματος – εξόδων ολοένα και μεγαλώνει. Σε αυτή τη βάση ακόμα και οι μικρές αυξήσεις προκαλούν μεγάλες δυσκολίες στο ελληνικό νοικοκυριό. Πόσο μάλλον όταν οι αυξήσεις δεν είναι καθόλου μικρές και οι τιμές έχουν εκτιναχθεί μέχρι και +60% τα τελευταία 3 χρόνια.

Στην ανάρτησή του ο κ. Σκέρτσος κάνει λόγο για «το αρνητικό παράδειγμα της Ισπανίας με τον χαμηλότερο ΦΠΑ και τον υψηλότερο πληθωρισμό» κατηγορώντας την αντιπολίτευση στην Ελλάδα που επικαλείται τη χώρα της Ιβηρικής για «λάθος συνταγή».

Ο Άκης Σκέρτσος παραθέτει «τρία στοιχεία που δεν χωρούν αμφισβήτηση διότι προέρχονται από επίσημες πηγές της Eurostat και της Ισπανικής κεντρικής τράπεζας» και διαμηνύει ότι «δεν θα επαναλάβουμε τα λάθη που οδήγησαν στην επώδυνη περιπέτεια της πολυετούς κρίσης».

Ο ίδιος προχωρά και σε μια ανάλυση για το παράδειγμα της Ισπανίας, η οποία έχει προχωρήσει στη μείωση του ΦΠΑ σε μια σειρά από είδη διατροφής, παραθέτει στοιχεία της Eurostat και της ισπανικής Κεντρικής Τράπεζας και καταλήγει πως, ενώ πέτυχε την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στα τρόφιμα, «αντιθέτως, εξακολουθεί να σημειώνει υψηλότερο πληθωρισμό από την Ελλάδα που έχει υψηλότερο ΦΠΑ».

Παρά τα λογιστικά «μαγειρέματα» του Άκη Σκέρτσου για να δικαιολογήσει την απροθυμία της κυβέρνησης να χαμηλώσει τον ΦΠΑ, ο μηδενισμός του ισπανικού ΦΠΑ σε ψωμί, γάλα, τυρί, αυγά, φρούτα, λαχανικά και όσπρια και η μείωσή του σε έλαια και ζυμαρικά, αποκλιμάκωσε τις τιμές σε λίγες εβδομάδες. Τώρα η ισπανική κυβέρνηση ετοιμάζεται για την τρίτη παράταση εφαρμογής του μέτρου.

Αλέξανδρος Ορφανίδης για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα