Αν οι ΗΠΑ έκλειναν το ίντερνετ τι θα γινόταν;

Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (ΗΠΑ) αποφάσιζαν να “κλείσουν το Ίντερνετ,” οι συνέπειες θα ήταν τεράστιες και παγκόσμιες, καθώς οι ΗΠΑ διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στη λειτουργία και την υποδομή του διαδικτύου. Α

Οι ΗΠΑ φιλοξενούν σημαντικούς κόμβους του Διαδικτύου, όπως κέντρα δεδομένων και υποθαλάσσια καλώδια. Ελέγχουν τις ρίζες του συστήματος Domain Name System

(DNS), που συνδέει τα ονόματα ιστοσελίδων με τις διευθύνσεις IP. Αν οι DNS ρίζες διακοπούν, πολλές ιστοσελίδες παγκοσμίως θα γίνουν μη προσβάσιμες.

Πολλές μεγάλες εταιρείες φιλοξενίας (όπως AWS, Google Cloud και Microsoft Azure) βρίσκονται στις ΗΠΑ. Εκατομμύρια ιστοσελίδες και εφαρμογές θα σταματούσαν να λειτουργούν.

Τα καλώδια που συνδέουν τις ηπείρους διαχειρίζονται εν μέρει από αμερικανικές εταιρείες. Ο αποκλεισμός τους θα έκοβε τις επικοινωνίες μεταξύ περιοχών.

Το Ίντερνετ είναι απαραίτητο για την παγκόσμια οικονομία, από τις τραπεζικές συναλλαγές έως τις χρηματιστηριακές αγορές. Η διακοπή του θα μπορούσε να προκαλέσει παγκόσμια οικονομική κρίση.

Τεχνολογικοί κολοσσοί όπως η Amazon, η Google, η Facebook, και η Apple θα υποστούν ανυπολόγιστες απώλειες.

Η διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας βασίζεται σε διαδικτυακές τεχνολογίες. Ο αποκλεισμός του Ίντερνετ θα προκαλούσε χάος στις μεταφορές προϊόντων.

Οι άνθρωποι θα χάσουν την πρόσβαση σε βασικά μέσα επικοινωνίας, όπως email, κοινωνικά δίκτυα, και εφαρμογές μηνυμάτων.

Θα επηρεαστεί η πρόσβαση σε ειδήσεις και πληροφορίες, κάτι που θα μπορούσε να δημιουργήσει σύγχυση και πανικό.

Εκατομμύρια μαθητές και εργαζόμενοι που βασίζονται σε ψηφιακές πλατφόρμες θα μείνουν χωρίς εργαλεία για τις δραστηριότητές τους.

Άλλες χώρες πιθανόν να επενδύσουν σε εναλλακτικές υποδομές και ανεξάρτητα δίκτυα. Η Κίνα, για παράδειγμα, έχει ήδη αναπτύξει το Great Firewall και μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί σχετικά αυτόνομα.

Να σημειωθεί ότι η Κίνα έχει επενδύσει σε δικά της data centers, υποθαλάσσια καλώδια και συστήματα DNS. Αυτό σημαίνει ότι μεγάλο μέρος των διαδικτυακών υπηρεσιών και ιστοσελίδων που χρησιμοποιούνται στην Κίνα βρίσκονται εντός της χώρας.

Η Κίνα έχει αναπτύξει επίσης πλατφόρμες και τεχνολογίες που αντικαθιστούν τις αμερικανικές, όπως οι Baidu (αντί για Google), WeChat (αντί για WhatsApp), και Alibaba (αντί για Amazon).

Η διακοπή του Ίντερνετ από τις ΗΠΑ μπορεί να προκαλέσει κυβερνοεπιθέσεις από άλλες χώρες ή διεθνείς οργανισμούς.

Οι χώρες μπορεί να επιταχύνουν την ανάπτυξη ανεξάρτητων δικτύων και τεχνολογιών όπως τα decentralized web (Web3).

Ο κόσμος στις ΗΠΑ και διεθνώς πιθανόν να απαιτήσει άμεση αποκατάσταση λόγω της κρίσιμης σημασίας του Ίντερνετ.

Το κλείσιμο του Ίντερνετ από τις ΗΠΑ θα ήταν ένα πρωτοφανές γεγονός με τεράστιες τεχνικές, οικονομικές, κοινωνικές και γεωπολιτικές συνέπειες. Παρόλο που είναι τεχνικά δυνατό, είναι εξαιρετικά απίθανο να συμβεί λόγω της αλληλεξάρτησης της παγκόσμιας κοινωνίας και οικονομίας από το Ίντερνετ.

Διαβάστε επίσης:

Αν ο Μέγας Αλέξανδρος ζούσε περισσότερο: Πώς θα είχε αλλάξει η ιστορία;

Τι θα συμβεί αν βάζεις παραπάνω απορρυπαντικό στο πλυντήριο; Τι θα πάθει το πλυντήριο και τι εσυ;

Διονύσης Αντωνέλλος για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα