Χρίστος Καραμάνος: Ανέκδοτο ότι υπάρχει γενικό διάγραμμα για αντιπλημμυρικά στη Θεσσαλία – Μόνο στην Αττική υπάρχει και δεν έχει εγκριθεί ακόμα

Ο Χρίστος Καραμάνος, περιφερειακός σύμβουλος, αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών την περίοδο 2014-2019, πρώην μέλος ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τον Γιάννη Σγουρό γνωρίζει όσο λίγοι τα προβλήματα της περιφέρειας Αττικής, τις παθογένειες αλλά και γιατί δεν προχωράνε τα αντιπλημμυρικά έργα στην Ελλάδα.

Ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τον Γιάννη Σγουρό μίλησε στο Sportime για την έλλειψη master

plan, για τους πλημμυρικούς χάρτες, με τους οποίους πορεύεται η ελληνική πολιτεία αλλά και για τις μελέτες που δίνουν λύσεις σε σημαντικά προβλήματα, όμως παραμένουν στις καλένδες της ελληνικής γραφειοκρατίας. Και όμως, για όλα όσα βλέπουμε και διαβάζουμε τις τελευταίες μέρες στη χώρα, για τις καταστροφές στη Θεσσαλία και αλλού, υπάρχουν μελέτες που μπορούν να δώσουν μόνιμη λύση.

«Ο λόγος που ασχολούμαι είναι γιατί θέλω να φτιάξω ένα μεγάλο σχέδιο για την Αττική. Πουθενά δεν έχουμε σχέδιο, ούτε για τον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό, ούτε στο κυκλοφοριακό, ούτε για τα βουνά και το ούτε είναι συνεχές. Η κεντρική ιδέα είναι να γίνει σχέδιο», δήλωσε αρχικά ο Χρίστος Καραμάνος.

Σχέδιο όμως, όπως είπε «σημαίνει όχι λόγια, διακηρύξεις και γενικολογίες, σημαίνει τι πώς και που πρέπει να γίνει».

«Η αλήθεια ποια είναι; Τι υπάρχει; Υπάρχουν μόνο οι λεγόμενοι χάρτες κινδύνου πλημμύρας. Τι είναι αυτοί οι χάρτες; Μας λένε ποιες περιοχές κινδυνεύουν να πλημμυρίσουν. Που στηρίζονται αυτοί; Στα προηγούμενα ιστορικά πλημμυρικά γεγονότα», είπε.

«Άρα, δεν είναι κάτι ουσιώδες. Είναι κάτι που το ξέρει ο κυρ Νίκος που μένει στα Μέγαρα, ότι αυτή η περιοχή εδώ πέρα πλημμυρίζει. Δεν χρειάζεται να του το πει η πολιτεία και η πολιτεία να επαίρεται ότι έφτιαξε τους χάρτες κινδύνους πλημμύρας. Δηλαδή τι έκανε; Πήρε τη γνώση που έχουν όλοι οι άνθρωποι και ξέρουν το που πλημμυρίζει και το έβαλε σε ένα χάρτη», σημείωσε ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τον Γιάννη Σγουρό.

«Δεν είναι όμως αυτό που λείπει. Δεν χρειάζεται να ξέρουμε μόνο του που πλημμυρίζει χρειάζεται να ξέρουμε και τι έργα πρέπει να κάνουμε για να μην πλημμυρίζει. Άρα χρειαζόμαστε καταρχήν ένα master plan των έργων. Υπάρχει; Δεν υπάρχει», τόνισε.

Όπως σε κάθε μεγάλο εγχείρημα, ανέφερε ο κ. Καραμάνος χρειάζεται «ένα γενικό διάγραμμα των έργων που πρέπει να γίνουν». «Αυτό σε καμία περιφέρεια της χώρας μας δεν υπάρχει. Υπάρχει υπό έγκριση, δεν έχει τελειώσει ακόμα, στην Αττική. Και αυτό έγινε διότι πιέσαμε εμείς πολύ το υπουργείο το 2018 μετά τα γεγονότα της Μάνδρας, ότι επιτέλους δημοπρατήστε το master plan και όντως έγινε αυτό το 2018 και φτάσαμε από το 2018 στο 2023 να έχουμε υπό έγκριση, σε φάση διαβούλευσης το master plan. Άρα σχέδια δεν έχουμε», είπε, μιλώντας στο Sportime.

«Και μετά το master plan τι χρειάζεται; Χρειάζεται να ιεραρχήσουμε τα ζητήματα, να κάνουμε τις επιμέρους μελέτες για κάθε μια υδρολογική λεκάνη και μετά να κάνουμε και τα έργα», σημείωσε.

Άρα, σύμφωνα με τον κ. Καραμάνο, «είμαστε τραγικά πίσω και το κυριότερο δεν δουλεύουμε με κάποια ιεράρχηση και κάποιο γενικό σχέδιο, δουλεύουμε σχετικά εμπειρικά».

Χρίστος Καραμάνος: Ανέκδοτο ότι υπάρχει γενικό διάγραμμα για αντιπλημμυρικά στη Θεσσαλία – Μόνο στην Αττική υπάρχει και δεν έχει εγκριθεί ακόμα

Και πάμε τώρα σε ένα βασικό ερώτημα προς τον κύριο Καραμάνο. Τι γίνεται άραγε με το γενικό διάγραμμα, το master plan δηλαδή της Θεσσαλίας; Υπάρχει; «Ανέκδοτο», η απάντηση μονολεκτικά.

Σύμφωνα με τον κ. Καραμάνο, «έχουμε τις μεγάλες παθογένειες των αδειοδοτήσεων, με πρώτη και κύρια την τεράστια καθυστέρηση στην έκδοση των περιβαλλοντολογικών μελετών». Για να κάνουμε την οριοθέτηση του ρέματος στη Μάνδρα χρειαστήκαμε δύο χρόνια», είπε.

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα που ανέφερε, αφού από «το Γενάρη του 2020 ακόμα περιμένουμε την περιβαλλοντική μελέτη για τη Δυτική Αττική που έχει έντονα πλημμυρικά φαινόμενα και ακόμα δεν έχει δοθεί η έγκριση για τη μελέτη». «Ο νόμος λέει ότι η έγκριση έπρεπε να δοθεί εντός έξι μηνών. Αλλά ο νόμος δεν προβλέπει καμία ποινή, κάποια ρήτρα αυτοδίκαιης έγκρισης όταν περάσουν οι έξι μήνες», συμπλήρωσε.

«Η μία παθογένεια είναι πως δεν έχουμε διάγραμμα έργων και δουλεύουμε στα τυφλά, σε όλες της περιφέρειες και στην Αττική και δεύτερη παθογένεια η μεγάλη καθυστέρηση στην έγκριση των περιβαλλοντικών μελετών», τόνισε ο κ. Καραμάνος.

«Λέμε γίνονται πλημμύρες. Ποια είναι όμως η αιτία που γίνονται πλημμύρες; Σου λένε οι παθογένειες, τα ακραία καιρικά φαινόμενα (σ.σ. φταίνε για τις πλημμύρες) και δεν ξέρουν να κάνουν τη σωστή δουλειά. Γιατί δεν ξέρουν να κάνουν τη σωστή δουλειά; Γιατί οι υπουργοί είναι δικηγόροι ή οικονομολόγοι», υπογράμμισε.

Χαρακτηριστικό σε αυτό το σημείο άλλο ένα παράδειγμα του κ. Καραμάνου.

«Θελουμε να φτιάξουμε το γήπεδο του Παναθηναϊκού εντάξει; Λέμε, σε αυτό το οικόπεδο πώς θα το χωροθετήσουμε; Λέμε εδώ θα βάλουμε το γήπεδο, εδώ θα βάλουμε τις εισόδους, εδώ θα βάλουμε τις εμπορικές χρήσεις, εδώ θα βάλουμε το βοηθητικό γυμναστήριο. Αυτό είναι το γενικό διάγραμμα. Αφού χωροθετήσουμε και πούμε που θα μπει η κάθε μία δραστηριότητα τότε πάμε και στις μελέτες, π.χ. για τις κυκλοφοριακές συνδέσεις. Άρα θέλουμε το γενικό διάγραμμα των έργων, μετά τις μελέτες και μετά τα ίδια τα έργα», υπογράμμισε.

Ο κ. Καραμάνος ανέφερε πως σε «πέντε – έξι χρόνια το πολύ μπορούμε να λύσουμε το θέμα με τα αντιπλημμυρικά». «Αν σκεφτούμε πόσα χρόνια παιδευόμαστε με μεγάλες πλημμύρες δε νομίζω ότι είναι πολύ να πούμε σε πέντε έξι χρόνια θα το λύσουμε», σημείωσε.

Όμως και για το τεράστιο κυκλοφοριακό ζήτημα της Αθήνας υπάρχει λύση.

«Λύνεται, αλλά δε δουλεύουμε με σχέδιο. Π.χ. ο Κηφισός όλοι γνωρίζουμε έχει ένα bottleneck στη συνάντησή του με την Αχαρνών. Ξέρετε ότι υπάρχει μελέτη εδώ και 14 χρόνια η οποία επιλύει αυτό το πρόβλημα και στην άνοδο και την κάθοδο μέχρι την Αττική Οδό;», ρώτησε.

Πόσο όμως είναι το κόστος για να λυθεί το πρόβλημα της κίνησης των αυτοκινήτων στον Κηφισό; Το κόστος, σύμφωνα με τον κ. Καραμάνο «είναι γύρω στα 70 εκατ.». «Δεν θα έπρεπε να δώσουμε αυτά τα 70 εκατ. για να μην έχουμε αυτό το φοβερό μποτιλιάρισμα στην άνοδο στο σημείο της Αχαρνών και στην κάθοδο, στη συμβολή με την Αττική Οδό;», διερωτήθηκε.

Διονύσης Αντωνέλλος για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα