Δες πώς σου χρησιμεύει στην καθημερινότητα το Πυθαγόρειο θεώρημα που λέει ότι το τετράγωνο της υποτείνουσας ενός ορθογώνιου τριγώνου ισούται με το άθροισμα των τετραγώνων των δύο καθέτων πλευρών

Αν πιστεύεις ότι το Πυθαγόρειο θεώρημα είναι μόνο για τη γεωμετρία και τους μαθηματικούς, ήρθε η ώρα να το ξανασκεφτείς. Αυτός ο μαθηματικός θησαυρός λύνει μικρά, καθημερινά προβλήματα που ούτε καν φαντάζεσαι.

Πάμε να δούμε πώς:

1. Τοποθέτηση κάδρου στον τοίχο.
Αν προσπαθείς να βάλεις ένα κάδρο στο κέντρο του τοίχου χωρίς να μετράς άπειρες φορές, το Πυθαγόρειο είναι ο φίλος σου. Μετράς τις δύο πλευρές του τριγώνου που σχηματίζει το κάδρο και βρίσκεις εύκολα την υποτείνουσα. Άσε τα μάτια σου και τις “προσευχές”!

2. Πώς να κλέψεις στη μετακόμιση.
Πας

να μετακινήσεις το ψυγείο; Το να το κουβαλήσεις από την ευθεία είναι σκέτος μπελάς. Υπολόγισε τη διαγώνιο του διαδρόμου και θα δεις ότι το να πας… “λίγο πλαγίως” είναι η τέλεια λύση! Μαθηματικά που γλιτώνουν ιδρώτα.

3. Θες να αλλάξεις τηλεόραση;
Κοιτάς μια τεράστια τηλεόραση στη βιτρίνα και σκέφτεσαι: “Θα χωρέσει στον τοίχο;”. Αν ξέρεις το μήκος και το ύψος του τοίχου, το θεώρημα θα σου πει αν η υποτείνουσα (η διαγώνιος) χωράει ή θα βλέπεις Netflix από την κουζίνα.

4. Πώς να φτιάξεις την τέλεια γωνία για την κούνια στον κήπο.
Έχεις δύο δέντρα και θες να δέσεις μια κούνια. Μετράς τις αποστάσεις, βάζεις το Πυθαγόρειο στη μέση και voilà: έχεις την πιο σταθερή κούνια της γειτονιάς.

5. Δραπέτευση από το IKEA.
Χάθηκες στο IKEA και θέλεις να βρεις την έξοδο γρήγορα. Αν πας γύρω-γύρω, θα κάνεις ώρες. Με το θεώρημα βρίσκεις τη διαγώνια από το σημείο Α στο σημείο Β. Απλά μην τρομάξεις τους υπαλλήλους με το μέτρο.

Το Πυθαγόρειο θεώρημα είναι σαν το απόλυτο “life hack” που δεν ήξερες ότι χρειάζεσαι. Θυμήσου: οι γωνίες 90 μοιρών είναι παντού γύρω σου, και με λίγη εξάσκηση, θα γίνεις ο άνθρωπος που όλοι φωνάζουν όταν έχουν μαθηματικό πρόβλημα… ή θέλουν να μεταφέρουν τον καναπέ.

Γρηγόρης Κεντητός για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα