Ελληνοτουρκικά-Αμερικάνοι αναλυτές : «Να ενωθούμε με Ελλάδα-Κύπρο & να τους ενισχύσουμε κόντρα στην Τουρκία»

Μετά το 1947 η Ελλάδα αποκτά ξανά τεράστια σημασία για τις ΗΠΑ που προετοιμάζουν πιθανόν ένα αμυντικό σχέδιο Μάρσαλ για την χώρα μας.

Αμερικανοί αξιωματούχοι φέρονται να διερευνούν επισταμένα όλες τις επιλογές για την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας με Κύπρο και Ελλάδα, με την τελευταία να σχεδιάζεται

να αποτελέσει την μεγαλύτερη βάση του ΝΑΤΟ που θα ελέγχει τρεις ηπείρους…συν τον Ερντογάν, σύμφωνα με το ΝationalInterest.

“Όπως η Κρήτη, έτσι και η Κύπρος αποτελεί την ιδανικότερη πλατφόρμα για προβολή στρατιωτικής ισχύος, ενώ οι ισχυροί δεσμοί των ΗΠΑ θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να επικεντρωθεί πιο συντονισμένα σε άλλες αποστολές, καθώς η Αθήνα φέρει επί του παρόντος de facto ευθύνη για την κυπριακή άμυνα”, αναφέρουν οι Αμερικανοί ειδικοί Kirkland H. Donald και Jonathan Ruhe.

Οι ίδιοι θεωρούν ότι η βάση στον κόλπο της Σούδας, βρίσκεται σε ιδανική τοποθεσία για το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό, αφού το λιμάνι αυτό στο νησί της Κρήτης βρίσκεται στην καρδιά της πιο σημαντικής περιοχής του κόσμου, της Ανατολικής Μεσογείου.

Οι Αμερικανοί εκτιμούν ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο κεντρικότερο σημείο της Ανατολικής Μεσογείου, η οποία αποτελεί την πιο σημαντική γεωπολιτική περιοχή ανάφλεξης μετά από δεκαετίες σχετικής ηρεμίας και αυτό δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη.

Ως «θάλασσα μεταξύ τριών ηπείρων», η περιοχή είναι το στρατηγικό σταυροδρόμι της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής, φιλοξενώντας όμως συγκρούσεις από την εποχή των ελληνο-περσικών πολέμων πριν από 2.500 χρόνια.

Ωστόσο, τα τρέχοντα προβλήματα είναι πιο σοβαρά εκτιμούν πολλά αμερικανικά αμυντικά ινστιτούτα και ειδικοί σύμβουλοι.

“Το Ισραήλ, η Κύπρος και η Αίγυπτος έχουν ξεκινήσει την εκμετάλλευση των υπεράκτιων ενεργειακών πεδίων τους, ενώ ταυτόχρονα η Τουρκία έχει απομακρυνθεί από την δύση υπό τον Πρόεδρο Ερντογάν και έχει μετατραπεί σε ένα προκλητικό ισλαμιστικό-εθνικιστικό καθεστώς.

Όσο περισσότερο η Τουρκία κατευθύνεται προς αυτή την κατεύθυνση, τόσο περισσότερο θα ακολουθεί μια στρατιωτικοποιημένη εξωτερική πολιτική, που θα βασίζεται στη χρήση βίας για την ανατροπή του περιφερειακού status quo”, τονίζουν οι ειδικοί.

Την ίδια στιγμή για πρώτη φορά μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, στην Ανατολική Μεσόγειο, έχουμε την επιστροφή της στρατιωτικής παρουσίας της Ρωσίας, σε Συρία και Λιβύη, ενώ εκτελείται το σχέδιο Belt and Road της Κίνας στην ίδια γεωγραφική περιοχή.

“Αυτές οι τάσεις είναι ανησυχητικές για τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ η παγκόσμια οικονομική ύφεση που σχετίζεται με την πανδημία καθυστερεί την περιφερειακή ενεργειακή ανάπτυξη, η οποία υπονομεύει τις φιλοδοξίες των ΗΠΑ για μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Η Τουρκία μεγιστοποιεί το πρόβλημα, χρησιμοποιώντας τη διπλωματία των κανονιοφόρων, για να επιβάλει τους δικούς της αμφίβολους ισχυρισμούς για αυτά τα ενεργειακά πεδία.

Έτσι εξακολουθεί να υπάρχει πραγματικός κίνδυνος, αφού Άγκυρα και Μόσχα μοίρασαν την Λιβύη και το Ναγκόρνο μεταξύ τους, και απέκτησαν στρατιωτικές βάσεις στη νότια πλευρά της Ευρώπης και την κεντρική Ασία.

Εδώ όμως υπεισέρχεται ο παράγοντας Ελλάδα. Πρόκειται για κάτι περισσότερο από ένα πρόθυμο σύμμαχο μας στο ΝΑΤΟ. Ως χώρα έχει καθοριστική σημασία στην δημιουργία μια τεράστιας διπλωματικής και αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των περιφερειακών συμμάχων μας. Το ελληνικό έδαφος είναι ιδανικό για την μεταφορά ενέργειας και για την προβολή ισχύος των ΗΠΑ σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο, πρώτα απ ‘όλα μέσω της Κρήτης, σε Βαλκάνια, Μαύρη Θάλασσα, Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι ισχυρότεροι δεσμοί με την Ελλάδα γίνεται πολλαπλασιαστής δυνάμεων για τις Ηνωμένες Πολιτείες που θα μπορούσαν να επιτρέψουν στην Αθήνα να εκτοπίσει αποτελεσματικά την Άγκυρα ως νοτιοανατολικό προπύργιο του ΝΑΤΟ” τονίζουν οι Αμερικανοί ειδικοί Kirkland H. Donald και Jonathan Ruhe.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τουρκία: Τότε ολοκληρώνει το Oruc Reis τις εργασίες του

“Οι αυξημένες στρατιωτικές μετακινήσεις δυνάμεων των ΗΠΑ μέσω ελληνικών βάσεων θα μπορούσαν να προσφέρουν μια πλατφόρμα για στρατιωτικές επιχειρήσεις σε ολόκληρη την περιοχή. Αυτές οι βάσεις θα ενισχύσουν επίσης την κοινή αποτροπή εναντίον της Ρωσίας στην Ανατολική Ευρώπη και θα μπορούσαν να συμβάλουν στην εξουδετέρωση τουρκικών στρατιωτικών προκλήσεων στο Αιγαίο.

Οι δύο χώρες θα μπορούσαν επίσης να συνεργαστούν στην ναυπηγική βιομηχανία, επεκτείνοντας τη στρατηγικά ζωτικής σημασίας βάση της Σούδας, καθώς η ελληνική ακτοφυλακή και το ελληνικό πολεμικό ναυτικό θα συνεργάζονται με αμερικανικές εταιρείες μεταφορών στην περιοχή.

Όπως και το Ισραήλ στη Μέση Ανατολή, έτσι και η Ελλάδα μπορεί να κάνει περισσότερα από μόνη της για να υποστηρίξει τα δικά της συμφέροντα, αλλά και των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο, εάν της δοθούν τα κατάλληλα εργαλεία. Πέρυσι, το Κογκρέσο ενέκρινε αμυντική βοήθεια ύψους 3 εκατομμυρίων δολαρίων για την Αθήνα για την αγορά όπλων.

Ενώ η προσπάθεια αυτή είναι αξιέπαινη, είναι ταυτόχρονα και ανεπαρκής για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων προκλήσεων της Τουρκίας.

Μια μεγαλύτερη αμυντική βοήθεια θα επέτρεπε μακροχρόνιους σχεδιασμούς και αναβαθμίσεις στην πολεμική αεροπορία και το πολεμικό ναυτικό της Ελλάδας, ενώ ταυτόχρονα θα υποστήριζε και θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ”, αναφέρουν οι ίδιοι.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι ότι παράλληλα, οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ θα πρέπει να διερευνήσουν επιλογές για την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας και με την Κύπρο.

“Σε περίπτωση που οι τουρκικές πιέσεις φτάσουν στα άκρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει επίσης να καταστήσουν σαφές ότι θα αναπτύξουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για μετεγκατάσταση στρατιωτικών μονάδων τους που επί του παρόντος ευρίσκονται στην Τουρκία, σε Ελλάδα ή Κύπρο. Αυτό θα μπορούσε να αλλάξει τη συμπεριφορά της Άγκυρας.

Οι ενισχυμένοι αμυντικοί δεσμοί πρέπει να συγχρονιστούν με την ανανεωμένη αμερικανική διπλωματική προσπάθεια στην Ανατολική Μεσόγειο, τόσο για να εμποδιστεί η Τουρκία όσο και η Ρωσία, να αποφασίζουν μόνες τους, το μέλλον της Λιβύης και του Ναγκόρνο μεταξύ τους, προετοιμάζοντας παράλληλα νέα σχέδια για άλλες περιοχές.

Οι καλοί φίλοι στις δύσκολες στιγμές φαίνονται όπως αυτές. Ευτυχώς για τις Ηνωμένες Πολιτείες, που έχουν έναν ενθουσιώδη σύμμαχο ( την Ελλάδα) που θέλει να κάνει περισσότερα σε ένα όλο και πιο προβληματικό αλλά σημαντικό μέρος του κόσμου”, καταλήγουν οι ίδιοι προμηνύοντας εξελίξεις το επόμενο διάστημα για την χώρα μας .

Αν οι ΗΠΑ ετοιμάσουν και υλοποιήσουν αυτό το αμυντικό σχέδιο Μάρσαλ για την Ελλάδα, η Τουρκία και οι σύμμαχοι της θα εκτοπιστούν από την Α.Μεσόγειο που αυτήν την στιγμή είναι το πιο σημαντικό κομμάτι του πλανήτη.

Το άρθρο Ελληνοτουρκικά-Αμερικάνοι αναλυτές : «Να ενωθούμε με Ελλάδα-Κύπρο & να τους ενισχύσουμε κόντρα στην Τουρκία» εμφανίστηκε πρώτο στο sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα