Ενάμιση χρόνο μετά τα Τέμπη και ο σιδηρόδρομος παραμένει τριτοκοσμικός – Ευρωπαϊκή έκθεση βγάζει πρώτη την Ελλάδα σε ατυχήματα

Μια ακόμη τραγική «επιτυχία» της κυβέρνησης Μητσοτάκη, έρχεται να δείξει πόσο εγκληματική είναι η αδιαφορία της για την ασφάλεια των μεταφορών. Η χώρα μας σταθερά πλέον αναγνωρίζεται ως η πιο επικίνδυνη ευρωπαϊκή χώρα, όσον αφορά την ασφάλεια των σιδηροδρόμων.

Έχουν περάσει 5 χρόνια από τότε που η κυβέρνηση Μητσοτάκη ανέλαβε τα ηνία της χώρας και ενάμισης χρόνος από το εθνικό έγκλημα των Τεμπών, κι όμως τίποτα δεν έχει αλλάξει προς το καλύτερο στον σιδηρόδρομο. Εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα φωτοσήμανσης, τηλεδιοίκησης,

συντήρησης (του δικτύου, των σταθμών και των τρένων) και υποστελέχωσης. Και σε μια χώρα για την οποία οι κυβερνητικοί κομπάζουν ότι δήθεν την φέρνουν στα πρότυπα της ανεπτυγμένης Ευρώπης, εξακολουθούν να υπάρχουν αφύλακτες και «φονικές» διαβάσεις.

Έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων για την κατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου στην Ελλάδα, αναφέρει πως η Ελλάδα έχει την πρωτιά σε όλη την ΕΕ στα ατυχήματα ανά εκατομμύριο χιλιομέτρων στις σιδηροδρομικές διαβάσεις!

Ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Χάρης Μαμουλάκης, ζητά εξηγήσεις από την κυβέρνηση και σημειώνει ότι η Ελλάδα «δεν καταγράφεται καν στην χρήση συστημάτων TPS. Των αυτοματοποιημένων συστημάτων που τοποθετούνται στις σιδηροδρομικές γραμμές και θεωρούνται από τα πλέον αποτελεσματικά μέσα ασφαλείας σε ένα σύγχρονο σιδηροδρομικό δίκτυο, αφού προειδοποιούν ή ακόμα και σταματούν αυτόματα μία αμαξοστοιχία, προλαμβάνοντας μια πιθανή σύγκρουση».

Η έκθεση καταγράφει την κάλυψη με συστήματα TPS στο σιδηροδρομικό δίκτυο άλλων 26 ευρωπαϊκών χωρών. Και ενώ όλα τα άλλα κράτη εμφανίζουν διάφορα επίπεδα κάλυψης, στην Ελλάδα μόνο, ο δείκτης βρίσκεται στο απόλυτο «μηδέν».

Ο Χάρης Μαμουλάκης στην ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι τα συστήματα αυτά «αν λειτουργούσαν, θα προλάβαιναν το έγκλημα των Τεμπών. Η κυβέρνηση της ΝΔ, δυστυχώς, παραμένει ανεπίδεκτη μαθήσεως από τα λάθη και τις παραλείψεις της. Και η κατάσταση γίνεται χειρότερη χρόνο με τον χρόνο».

Όπως επισημαίνουν ειδικοί, για την πρωτιά της Ελλάδας στα ατυχήματα σε σιδηροδρομικές διαβάσεις ευθύνεται κατά κύριο λόγο ο τεράστιος αριθμός ισόπεδων διασταυρώσεων που υπάρχουν στο δίκτυο. Επομένως και πάλι τίθεται ζήτημα τριτοκοσμικών υποδομών και απροθυμίας της κυβέρνησης να αναβαθμίσει το σύστημα των διαβάσεων ώστε να μην κινδυνεύουν διερχόμενοι πεζοί και αυτοκίνητα. Και όχι μόνο αυτό, αλλά ούτε καν λειτουργεί η φωτοσήμανση σε πολλές περιπτώσεις.

Η κακοκαιρία «Daniel» σχεδόν αποτελείωσε ένα αποδιοργανωμένο και επικίνδυνο δίκτυο που κατέρρεε σχεδόν με κάθε έντονο φυσικό φαινόμενο, με την κυβέρνηση τελικά να χρησιμοποιεί την καταστροφή της Θεσσαλίας ως δικαιολογία για να καλύψει την εικόνα διάλυσης που είχε αποκαλυφθεί μετά το έγκλημα των Τεμπών.

Με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη, το δίκτυο παραμένει σε άθλια κατάσταση, μετά από χρόνια παραμέλησης και υποχρηματοδότησης που οδήγησαν στο έγκλημα των Τεμπών. Ούτε οι 57 νεκροί δεν ήταν αρκετοί για την κυβέρνηση ώστε να αλλάξει την τριτοκοσμική λειτουργία του δικτύου. Τα λίγα βήματα που έχουν γίνει, δεν απηχούν σε καμία περίπτωση τις δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για «επένδυση στον σιδηρόδρομο του μέλλοντος».

Οι ράγες στην Ελλάδα εξακολουθούν να είναι φονικές, και αυτό δεν το διαπιστώνει κάποιο κόμμα της αντιπολίτευσης, αλλά ο ίδιος ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Σιδηροδρόμων.

Αλέξανδρος Ορφανίδης για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα