Επιστολή στην ΕΕ με τις εξωφρενικές απαιτήσεις του Ερντογάν: «Να μοιραστούμε το Φ.Α. της Κύπρου»!

Ελληνοτουρκικά: Δώσε θάρρος στον… χωριάτη. Στον Ερντογάν στη συγκεκριμένη περίπτωση ο οποίος εξέφρασε για μία ακόμη φορά τις επεκτατικές και παράνομες απαιτήσεις σε χωρικά ύδατα άλλων χωρών.

Συγκεκριμένα ο Ερντογάν, απέστειλε προς τους ηγέτες των κρατών-μελών της Ε.Ε. -πλην Ελλάδας και Κύπρου- επιστολή θέτοντας εγγράφως τις θέσεις του, αλλά και τις αξιώσεις του.

Οι επικείμενες διερευνητικές

συζητήσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αναμένεται να ξεκινήσουν μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ιδιαιτέρως καλή και σημαντική είδηση χαρακτηρίζει ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, την επανέναρξη διερευνητικών επαφών μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.

Η επιστολή, την οποία κατέχει ο «Φ», έχει σταλεί την παραμονή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 24ης Σεπτεμβρίου, το οποίο ως γνωστόν αναβλήθηκε και επαναπρογραμματίσθηκε για την 1η Οκτωβρίου.

Ο Ερντογάν παρουσιάζει το γνωστό τουρκικό αφήγημά του για την Ανατολική Μεσόγειο και ισχυρίζεται πως την ένταση την προκαλούν η Ελλάδα και η Κύπρος. Επί τούτου αναφέρθηκε στις δράσεις της Λευκωσίας από το 2003 και εντεύθεν (οριοθετήσεις, αδειοδοτήσεις, γεωτρήσεις).

Κατηγορώντας Αθήνα και Λευκωσία, υποστήριξε πως αποσκοπούν στη «φυλάκιση» της Τουρκίας εντός του Κόλπου της Αττάλειας (Χάρτης της Σεβίλλης). Την ίδια ώρα, ο Τούρκος Πρόεδρος παρουσιάζεται ως «ειρηνοποιός» και αναφέρει πολλές φορές πως είναι έτοιμος για διάλογο με την Ελλάδα χωρίς προϋποθέσεις.

Στην επιστολή Ερντογάν διατυπώνεται και η πρόταση για τον διαμοιρασμό του φυσικού αερίου στην Κύπρο χωρίς λύση Κυπριακού. Σύμφωνα με τον Ερντογάν, οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να δημιουργήσουν έναν μηχανισμό συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένης μιας δίκαιης κατανομής των εσόδων από τους υδρογονάνθρακες, «ως συνιδρυτές της εκλιπούσας Κυπριακής Δημοκρατίας και συνιδιοκτήτες του νησιού».

Προκειμένου να δημιουργηθεί ένας τέτοιος μηχανισμός συνεργασίας, δεν χρειάζεται να περιμένουμε τη διευθέτηση του Κυπριακού, αναφέρει ο Τούρκος Πρόεδρος, ο οποίος έσπευσε να εξηγήσει και το γιατί: «Επειδή και τα δύο μέρη στο νησί λειτουργούν μέσω διεθνών εταιρειών πετρελαίου στις αντίστοιχες περιοχές καθορισμένων αδειών τους. Μόνο οι δύο λαοί στο νησί πρέπει να αποφασίσουν από κοινού εάν θα αναστείλουν ή θα συνεχίσουν αυτές τις δραστηριότητες».

Γι αυτό άλλωστε εμφανίστηκε προκλητικός για μία ακόμα φορά ο Ταγίπ Ερντογάν στο μήνυμά του με αφορμή τη νίκη των Οθωμανών στη ναυμαχία της Πρέβεζας το 1538.

Με νέα NAVTEX που εκδόθηκε το Σάββατο, η Τουρκία δεσμεύει θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Ρόδο και το Καστελλόριζο. Σύμφωνα με τη NAVTEX, στην περιοχή προγραμματίζεται η διεξαγωγή άσκησης στις 29 Σεπτεμβρίου καθώς στα πλαίσια του ανατολίτικου παζαριού η Τουρκία θέλει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι της ΑΟΖ.

«Συνεχίζουμε με πίστη και αμετάβλητη βούληση την υπεράσπιση την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων μας στο θάλασσες με συνειδητοποίηση του πόσο σημαντική είναι η υπεράσπιση της Γαλάζιας Πατρίδας μας» τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Άγκυρα επιμένει να ζητάει εκτός των άλλων και αποστρατικοποίηση των νησιών.

Εντωμεταξύ, η Κύπρος επιμένει στην επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, μπλοκάροντας, ως μέσο πίεσης, τις αντίστοιχες κυρώσεις για τη Λευκορωσία, τις οποίες επιθυμούν διακαώς οι «μεγάλοι» της ΕΕ.

Ερωτηθείς από τη Figaro αν άσκησε βέτο για τη Λευκορωσία, ο Νίκος Αναστασιάδης είπε:

«Αντιθέτως! Η Κύπρος τάσσεται υπέρ των κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας, και μάλιστα εισηγηθήκαμε αυστηρότερες τομεακές κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας. Επιμένουμε ώστε να μην υπάρχει επιλεκτική ευαισθησία στις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου ή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν θέλουμε δυο μέτρα και δυο σταθμά στην ευρωπαϊκή οικογένεια».

Από τη μεριά του, ο Κύπριος ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης ερωτηθείς κατά πόσο η εμμονή της Λευκωσίας στην ανάγκη επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία για όσα κάνει στην κυπριακή ΑΟΖ, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις διερευνητικές επαφές που πρόκειται να αρχίσουν ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα, ήταν κάθετος:

«Άρα θεωρείτε ότι με αυτή τη λογική δεν θα πρέπει να επιχειρήσουμε να τερματιστούν οι τουρκικές ενέργειες στην ΑΟΖ της Κύπρου επειδή το έχει πράξει με την Ελλάδα; Θα πρέπει απλά να αναμένουμε να δεχόμαστε τις παράνομες αυτές ενέργειες επειδή έχει επιτευχθεί ο διάλογος Ελλάδας Τουρκίας;

Πηγή www.philenews.com

Το άρθρο Επιστολή στην ΕΕ με τις εξωφρενικές απαιτήσεις του Ερντογάν: «Να μοιραστούμε το Φ.Α. της Κύπρου»! εμφανίστηκε πρώτο στο sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα