Έβρος: Η κυβέρνηση πρώτα πιάστηκε ψευδόμενη, και μετά μπλόκαρε προσωρινά τα αιολικά στα καμένα λόγω της κατακραυγής

Προσωρινό μπλόκο βάζει η κυβέρνηση στην εγκατάσταση δύο αιολικών σταθμών μέσα στα καμένα του Έβρου, λόγω της κατακραυγής που ξέσπασε μετά την αποκάλυψη του θέματος.

Όλα ξεκίνησαν με την καταγγελία της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, που αποκάλυπτε ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης έδωσε άδεια για αιολικά εντός της καμένης έκτασης και μέσα στην περιοχή NATURA (Ζώνη Ειδικής Προστασίας, ΖΕΠ) GR1110009 «Νότιο Δασικό Σύμπλεγμα Έβρου», εντός των κρίσιμων βιότοπων αρπακτικών, όπως ο μαυρόγυπας.

Πριν από την

ομολογία του υπουργείου Ενέργειας ότι όντως υπήρχε τέτοιο σχέδιο εν εξελίξει, είχαν προηγηθεί τα ωμά ψέματα του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, ο οποίος μετά τον σάλο που προκλήθηκε για το θέμα, υποστήριξε ότι η άδεια είχε δοθεί πριν την πυρκαγιά που κατέκαψε τον Έβρο. Συγκεκριμένα δήλωσε επί λέξει: «Φαντάζομαι ότι η συγκεκριμένη αδειοδότηση, ενώ υπήρχε αρνητική γνωμοδότηση, δόθηκε πριν τις πυρκαγιές στον Έβρο».

Τελικά όμως αποδείχθηκε ότι η αδειόδοτηση δόθηκε μετά τις πυρκαγιές στον Έβρο και για την ακρίβεια στις 20 Σεπτεμβρίου 2023, όπως αποδεικνύεται από σχετικά έγγραφα που έχουν αναρτηθεί στη Διάυγεια.

Σε μια προσπάθεια να «θολώσει» το τοπίο των κυβερνητικών ψευδών, ο κ. Μαρινάκης είπε ακόμα ότι «υπήρξε επικοινωνία με το αρμόδιο υπουργείο το οποίο θα εκδώσει αναλυτική ανακοίνωση», από την οποία «θα προκύπτει, για να μην υπάρχουν παρερμηνείες, ότι θα υπάρχει μία οριζόντια συνολικά για την ευρύτερη περιοχή πλήρης αναστολή για τις επενδυτικές δραστηριότητες».

Μερικές ώρες αργότερα, ακολούθησε ανακοίνωση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στην οποία ο Θεόδωρος Σκυλακάκης άφησε «ξεκρέμαστο» τον κ. Μαρινάκη και τα ψεύδη του, ομολογώντας ότι «η σχετική απόφαση είχε ληφθεί στις 9/8 από το Περιφερειακό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης. Γεγονός, που αποτυπώθηκε στη σχετική Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) στις 20.9.2023».

Στην πραγματικότητα το έργο της εγκατάστασης των αιολικών πάρκων επρόκειτο να προχωρήσει κανονικά αφού το ΥΠΕΝ είχε θετική στάση για την πραγματοποίησή του, μέχρι να ξεσπάσει ο σάλος. Λόγω των σφοδρών αντιδράσεων όμως, η κυβέρνηση έκανε πίσω και το ΥΠΕΝ ανακοίνωσε αναστολή για «μέχρι ένα έτος» για τα αιολικά πάρκα στις καμένες περιοχές του Έβρου, επειδή «απαιτείται ιδιαίτερη πρόνοια σε ό,τι αφορά στην προστασία της πανίδας και της χλωρίδας του συγκεκριμένου δασικού οικοσυστήματος».

Και εύλογα θα ρωτήσει κανείς: τώρα το… θυμήθηκε η κυβέρνηση ότι «απαιτείται ιδιαίτερη πρόνοια» για την προστασία του οικοσυστήματος του Έβρου; Και τι ακριβώς προσφέρει το να μπει στον πάγο η εγκατάσταση των αιολικών πάρκων μόνο για ένα χρόνο; Θα προλάβει το οικοσύστημα της Δαδιάς να ανακάμψει σε ένα χρόνο; Ασφαλώς και όχι. Χρειάζεται δεκαετίες όπως επισημαίνουν οι ειδικοί. Άρα λοιπόν η αναστολή του έργου γίνεται μόνο και μόνο για να ρίξει στάχτη στα μάτια του κόσμου η κυβέρνηση και να περιμένει να καταλαγιάσει η οργή.

Παρά την απόφαση – κοροϊδίας που δείχνει ότι η κυβέρνηση δήθεν κόπτεται για το καλό του περιβάλλοντος, η ουσία του ζητήματος παραμένει ίδια. Ούτε είκοσι μέρες δεν πρόλαβαν να περάσουν από το ολοκαύτωμα του Έβρου και η κυβέρνηση άναψε πράσινο φως για να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες στα καμένα, και μάλιστα σε περιοχή Natura. Και αυτό διότι δεν ενδιαφέρεται για την μακρόχρονη προοπτική ανάπλασης του οικοσυστήματος, άλλα για την κοντόφθαλμη προοπτική του κέρδους και της εξυπηρέτησης των ιδιωτικών μεγαλοσυμφερόντων. Εκεί που όλος ο ελληνικός λαός βλέπει μια καταστροφή, η κυβέρνηση Μητσοτάκη βλέπει ευκαιρία για «επενδύσεις».

Παντελής Λαμψιώτης για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Έβρος,evros