Γιατί από τα 30 μέχρι τα 40 τα χρόνια περνάνε πιο γρήγορα και ούτε που το καταλαβαίνεις

Η δεκαετία των 30 είναι η φάση της ζωής όπου όλα μοιάζουν να κυλούν πιο γρήγορα. Πριν καλά-καλά το καταλάβεις, βρίσκεσαι να αναρωτιέσαι πού πήγαν όλα αυτά τα χρόνια. Η αντίληψη του χρόνου αλλάζει όσο μεγαλώνουμε, και υπάρχουν επιστημονικοί και ψυχολογικοί λόγοι γι’ αυτό.

Ένας βασικός παράγοντας είναι η ρουτίνα. Στη δεκαετία των 30, πολλοί άνθρωποι βρίσκονται σε σταθερή εργασία, με αυξημένες υποχρεώσεις, είτε επαγγελματικές είτε οικογενειακές. Αυτή η επαναλαμβανόμενη καθημερινότητα κάνει τον εγκέφαλο να «μην καταγράφει» τις ημέρες με την ίδια ένταση, καθώς δεν υπάρχουν τόσο πολλές νέες

εμπειρίες όπως στην παιδική ή εφηβική ηλικία. Ο εγκέφαλος αποθηκεύει πιο έντονα γεγονότα που ξεχωρίζουν από τη ρουτίνα.

Επιπλέον, η συγκριτική αντίληψη του χρόνου επηρεάζει την αίσθηση μας. Καθώς μεγαλώνουμε, κάθε χρόνος γίνεται μικρότερο ποσοστό της συνολικής ζωής μας. Για παράδειγμα, ένα έτος στα 10 αντιστοιχεί στο 10% της ζωής, ενώ στα 40 μόλις στο 2.5%. Αυτός είναι ένας λόγος που τα χρόνια φαίνονται «συμπιεσμένα».

Άλλος λόγος είναι η εστίαση στο μέλλον. Σε αυτές τις δεκαετίες, η προσοχή μας συχνά στρέφεται σε στόχους και υποχρεώσεις για τα επόμενα χρόνια, κάτι που μας αποσπά από το παρόν. Όταν ζούμε λιγότερο τη στιγμή, ο χρόνος φαίνεται να τρέχει.

Για να επιβραδύνεις αυτή την αίσθηση, προσπάθησε να ενσωματώσεις νέες εμπειρίες στη ρουτίνα σου. Ταξίδεψε σε νέα μέρη, μάθε κάτι διαφορετικό ή αφιέρωσε χρόνο σε δραστηριότητες που σε γεμίζουν. Όσο περισσότερες νέες αναμνήσεις δημιουργείς, τόσο πιο «γεμάτα» θα φαίνονται τα χρόνια.

Γρηγόρης Κεντητός για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα