Γιατί η πατάτα ήταν το “φυτό του διαβόλου”;

Όταν η πατάτα εισήχθη στην Ευρώπη τον 16ο αιώνα, αντί να γίνει ευπρόσδεκτη, προκάλεσε φόβο και δυσπιστία. Πολλοί Ευρωπαίοι πίστευαν ότι ήταν το “φυτό του διαβόλου”, ένας χαρακτηρισμός που βασίστηκε σε δεισιδαιμονίες και παρανοήσεις σχετικά με την καλλιέργεια και τη χρήση της.

Η πατάτα είχε μια ασυνήθιστη εμφάνιση και μεγάλωνε υπόγεια, κάτι που έκανε τους ανθρώπους να την συνδέουν με το μυστικιστικό και το κακό. Επιπλέον, δεν αναφερόταν στη Βίβλο, γεγονός που ενίσχυσε την καχυποψία απέναντί της.

Στη Γαλλία, οι αγρότες φοβόντουσαν ότι η κατανάλωση πατάτας θα μπορούσε να προκαλέσει ασθένειες όπως λέπρα, καθώς τα φύλλα της περιέχουν τοξικές ουσίες.

Ένας άλλος λόγος για την κακή φήμη της ήταν ότι χρησιμοποιούνταν κυρίως για τη διατροφή των ζώων. Το γεγονός αυτό την έκανε να θεωρείται “κατώτερη” τροφή, ακατάλληλη για ανθρώπινη κατανάλωση. Μάλιστα, πολλοί πίστευαν ότι όσοι έτρωγαν πατάτες θα αποκτούσαν ζωώδη συμπεριφορά.

Η φήμη της άλλαξε δραματικά τον 18ο αιώνα, όταν ο Γάλλος γεωπόνος Αντουάν-Ογκυστέν Παρμαντιέ προώθησε την πατάτα ως ασφαλές και θρεπτικό τρόφιμο. Ο Παρμαντιέ οργάνωσε δημόσιες εκδηλώσεις όπου μαγείρευε πιάτα με πατάτες και κατάφερε να πείσει τον λαό για την αξία της.

Γρηγόρης Κεντητός για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα