Γιατί κρυώνουμε; Τι ακριβώς γίνεται στο σώμα μας και νιώθουμε το κρύο;

Το σώμα μας είναι μια πανέξυπνη μηχανή που κάνει τα πάντα για να μας κρατήσει ζωντανούς, ακόμα και όταν η θερμοκρασία πέφτει. Όταν βγαίνεις έξω στο κρύο ή όταν κάθεσαι σε ένα παγωμένο δωμάτιο, το σώμα σου αντιδρά αμέσως. Το πρώτο που κάνει είναι να περιορίσει τη ροή του αίματος στα χέρια, στα πόδια και στη μύτη. Γιατί; Επειδή θέλει να κρατήσει τη θερμότητα κοντά στα ζωτικά όργανα, εκεί όπου τη χρειάζεσαι περισσότερο. Γι’ αυτό τα δάχτυλά σου παγώνουν πρώτα.

Την ίδια στιγμή, το σώμα σου αρχίζει να τρέμει. Αυτό δεν είναι απλά μια ενόχληση – είναι ένας τρόπος να παράγει θερμότητα. Οι μύες

συσπώνται γρήγορα, δημιουργώντας μικροσκοπικές κινήσεις που ζεσταίνουν το σώμα σου. Είναι σαν ένας ενσωματωμένος θερμαντήρας που ανάβει αυτόματα όταν χρειάζεται.

Αλλά το κρύο δεν είναι μόνο θέμα σώματος, είναι και θέμα εγκεφάλου. Στο δέρμα σου υπάρχουν αισθητήρες που καταλαβαίνουν τη θερμοκρασία. Στέλνουν μηνύματα στον εγκέφαλο, και εκείνος αποφασίζει πώς θα αντιδράσεις. Θα αρχίσεις να τρίβεις τα χέρια σου, να σταυρώνεις τα χέρια σου στο στήθος, να κουλουριάζεσαι. Είναι αντανακλαστικά που υπάρχουν εδώ και χιλιάδες χρόνια, από τότε που οι άνθρωποι έπρεπε να επιβιώσουν σε σπηλιές και παγωμένα τοπία.

Αν το κρύο συνεχίσει, ο εγκέφαλος σου μπορεί να αρχίσει να κάνει κάτι πιο ακραίο: να σε κάνει να νιώθεις υπνηλία. Αυτό είναι επικίνδυνο, γιατί σημαίνει ότι το σώμα αρχίζει να χάνει τη μάχη με τη θερμοκρασία. Η υποθερμία δεν ξεκινάει απότομα – είναι μια σταδιακή διαδικασία που ξεγελάει το μυαλό σου και σε κάνει να πιστεύεις ότι όλα είναι καλά, ενώ στην πραγματικότητα το σώμα σου κλείνει αργά-αργά για να εξοικονομήσει ενέργεια.

Το αίσθημα του κρύου είναι μια προειδοποίηση, ένας συναγερμός που σε κρατάει ασφαλή. Είναι ο τρόπος του σώματός σου να σου πει: “Κάτι πρέπει να κάνουμε για να ζεσταθούμε”. Και γι’ αυτό, κάθε φορά που τυλίγεσαι με μια κουβέρτα ή ζεσταίνεις τα χέρια σου μπροστά από τη φωτιά, στην πραγματικότητα υπακούς σε έναν μηχανισμό που σε έχει κρατήσει ζωντανό από την αρχή της ανθρώπινης ιστορίας.

Γρηγόρης Κεντητός για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα