Γιατί να μην έχουμε και εμείς ουρανοξύστες όπως η Νέα Υόρκη;

Όλοι έχουμε κοιτάξει εικόνες από μεγαλουπόλεις σαν τη Νέα Υόρκη, γεμάτες γυάλινους ουρανοξύστες που φτάνουν τα σύννεφα, και ίσως έχουμε αναρωτηθεί: γιατί να μην έχουμε κι εμείς κάτι τέτοιο στην Ελλάδα; Ακούγεται ωραίο, αλλά η πραγματικότητα είναι λίγο πιο… γήινη.

Αρχαιότητες παντού. Η Ελλάδα είναι σαν ένα ζωντανό μουσείο. Όπου και να σκάψεις, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα βρεις αρχαιολογικά ευρήματα. Αντί να θεμελιώσεις έναν ουρανοξύστη,

μπορεί να καταλήξεις να φτιάχνεις άλλο ένα μουσείο! Έτσι, η ίδια η ιστορία μας κάνει λίγο δύσκολη την… ανοικοδόμηση.

Σεισμοί, σεισμοί και πάλι σεισμοί. Είμαστε σε μια από τις πιο σεισμογενείς περιοχές του κόσμου. Οι ουρανοξύστες απαιτούν όχι μόνο ειδικά υλικά, αλλά και τεχνογνωσία για να μπορούν να αντέχουν στις δονήσεις. Ναι, υπάρχουν τρόποι να το κάνεις, αλλά το κόστος ανεβαίνει στα ύψη – και όχι μόνο το ύψος του κτιρίου.

Νομοθεσία και περιορισμοί. Ακόμη κι αν ξεπεράσουμε τα φυσικά εμπόδια, υπάρχουν αυστηροί πολεοδομικοί κανονισμοί. Για παράδειγμα, στην Αθήνα, το ύψος των κτιρίων είναι περιορισμένο ώστε να μην κρύβουν τη θέα της Ακρόπολης. Για να καταφέρεις να φτιάξεις έναν ουρανοξύστη, θα χρειαστείς περισσότερο χαρτί για τις άδειες παρά τσιμέντο για την κατασκευή.

Η αισθητική μας. Η Ελλάδα είναι φτιαγμένη για ταράτσες, μπαλκόνια και χαμηλά κτίρια με θέα τη θάλασσα ή τα βουνά. Οι ουρανοξύστες, όσο εντυπωσιακοί κι αν είναι, δεν ταιριάζουν εύκολα με το ελληνικό τοπίο. Φαντάσου έναν πύργο 50 ορόφων να υψώνεται δίπλα στην Πλάκα – κάτι δε θα κολλάει.

Οικονομικοί λόγοι. Η κατασκευή και η συντήρηση ενός ουρανοξύστη κοστίζει τεράστια ποσά. Η Ελλάδα δεν έχει την ίδια αστική πυκνότητα και ζήτηση για χώρους γραφείων όπως άλλες χώρες. Οι πόλεις μας έχουν διαφορετική ροή και τρόπο ζωής, που δεν επιβάλλουν τη δημιουργία τέτοιων κτιρίων.

Όχι πως αποκλείεται να δούμε ουρανοξύστες κάποια στιγμή στο μέλλον – ήδη έχουν αρχίσει να εμφανίζονται κάποια ψηλότερα κτίρια σε περιοχές όπως το Ελληνικό – αλλά είναι ξεκάθαρο ότι δε θα γίνουμε Ντουμπάι.

Γρηγόρης Κεντητός για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα