Γιατί οι ηλικιωμένοι πιστεύουν τα ψεύτικα τηλέφωνα από απατεώνες που κλαίνε;

Οι τηλεφωνικές απάτες που στοχεύουν ηλικιωμένους γίνονται όλο και πιο συχνές, και παρά τις προσπάθειες ενημέρωσης, πολλοί ηλικιωμένοι εξακολουθούν να πέφτουν θύματα. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Ένας βασικός λόγος είναι η ψυχολογική ευαλωτότητα. Οι ηλικιωμένοι συχνά ανησυχούν για την ασφάλεια της οικογένειάς τους και έχουν ισχυρό αίσθημα ευθύνης. Οι απατεώνες εκμεταλλεύονται αυτό το συναίσθημα με σενάρια που ακούγονται πειστικά, όπως: “Το παιδί σου είναι στο νοσοκομείο” ή “Βρίσκομαι σε μεγάλο κίνδυνο”. Αυτές οι καταστάσεις δημιουργούν πανικό, με αποτέλεσμα να μην σκέφτονται λογικά.

Επιπλέον,

με την ηλικία μειώνεται η ικανότητα να εντοπίζουμε σημάδια απάτης. Η εξασθένιση της μνήμης και η μειωμένη κριτική σκέψη δυσκολεύουν τους ηλικιωμένους να επεξεργαστούν πληροφορίες γρήγορα ή να εντοπίσουν ανακρίβειες στα λόγια των απατεώνων.

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι η έλλειψη εξοικείωσης με σύγχρονες τεχνικές εξαπάτησης. Πολλοί ηλικιωμένοι δεν έχουν την εμπειρία ή την εκπαίδευση για να αναγνωρίσουν πειστικές απάτες, όπως αλλοιωμένες φωνές ή τεχνικές που χρησιμοποιούν οι δράστες για να εμφανίζονται πιο πειστικοί.

Ακόμη και η προετοιμασία δεν αρκεί. Οι ηλικιωμένοι τείνουν να εμπιστεύονται περισσότερο ανθρώπους που δείχνουν συναισθηματικά φορτισμένοι. Όταν κάποιος ακούγεται να κλαίει στο τηλέφωνο, οι συναισθηματικές άμυνες καταρρέουν. Η εμπιστοσύνη τους γίνεται το αδύναμο σημείο τους.

Τέλος, δεν είναι λίγοι οι ηλικιωμένοι που ντρέπονται να παραδεχτούν ότι μπορεί να μην αναγνωρίζουν τη φωνή ή φοβούνται ότι μπορεί να προσβάλλουν κάποιον, γι’ αυτό και ακολουθούν τις οδηγίες των απατεώνων χωρίς ερωτήσεις.

Γρηγόρης Κεντητός για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα