Γιατί τη λένε Κολοπετινίτσα και που βρίσκεται;

Η Κολοπετινίτσα, ένα όνομα που συχνά χρησιμοποιείται για να περιγράψει έναν απομακρυσμένο ή φανταστικό τόπο, είναι στην πραγματικότητα ένα υπαρκτό χωριό με πλούσια ιστορία. Σήμερα γνωστό ως Τριταία, βρίσκεται στον νομό Φωκίδας, ανάμεσα στην Ιτέα και το Γαλαξίδι, σε υψόμετρο περίπου 380 μέτρων. Μέχρι το 1927, το χωριό ονομαζόταν Κολοπετινίτσα, ονομασία που προήλθε, σύμφωνα με την τοπική παράδοση, από παραφθορά της λέξης “Καλοπετεινίτσα”. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στην περιοχή

υπήρχαν καλοί πετεινοί, δηλαδή κοκόρια κατάλληλα για κοκορομαχίες.

Η Τριταία, μαζί με την κοντινή Κίρρα, θεωρούνται από τις παλαιότερα κατοικημένες περιοχές του ελλαδικού χώρου. Αρκετοί αρχαιολόγοι τοποθετούν στην ευρύτερη περιοχή την αρχαία κωμόπολη Ύπνια, στην οποία αναφέρονται τόσο ο Θουκυδίδης όσο και ο Παυσανίας. Παρά τη μετονομασία του χωριού, το όνομα Κολοπετινίτσα διατηρήθηκε στη λαϊκή κουλτούρα, κυρίως λόγω της δημοφιλούς κωμωδίας “Διακοπές στην Κολοπετινίτσα”, όπου πρωταγωνιστούσαν οι Κώστας Χατζηχρήστος και Μίμης Φωτόπουλος. Η επιτυχία της ταινίας συνέβαλε στη διατήρηση του ονόματος στη συλλογική μνήμη, με αποτέλεσμα πολλοί να πιστεύουν ότι η Κολοπετινίτσα είναι ένας φανταστικός τόπος.

Σήμερα, η Τριταία είναι ένα μικρό χωριό με περίπου 112 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2021. Η περιοχή είναι γνωστή για τις αμυγδαλιές, τα αμπέλια και τα ελαιόδεντρα της, ενώ τα παραδοσιακά σπίτια με κεραμίδια και οι προσεγμένες αυλές προσδίδουν μια αυθεντική ελληνική ατμόσφαιρα. Παρά τη μικρή της έκταση, η Τριταία κατέχει μια ιδιαίτερη θέση στην ελληνική λαογραφία, αποδεικνύοντας ότι ακόμη και τα πιο απομακρυσμένα χωριά μπορούν να έχουν σημαντική πολιτιστική επιρροή.

Γρηγόρης Κεντητός για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα